Véget ért a tizedik osztályosok hungarikum vetélkedője

2023.május.26. Péntek

A tavalyi év végén általános és középiskolás diákok számára meghirdetett Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében című hungarikum vetélkedő 10. osztályosok részére meghirdetett versenye lezárult. Az elődöntő és a döntő a lakiteleki Népfőiskolán került megrendezésre május 24-25-én.

A több száz jelentkező közül 16 kilencedik osztályos csapat vett részt a május 24-i elődöntőben. A csapatok az alábbi településekről érkeztek: Ásotthalom, Hajdúböszörmény, Kaposvár, Kiskunfélegyháza, Kisvárda, Mezőörs, Pápa, Pécs, Rozsnyó, Szolnok, Torda, Zalaegerszeg.

Az előadásokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai: Béres Tünde, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának munkatársa, Gyurán Ágnes, a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár titkára, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa és Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója. 

A nap végére szoros küzdelem után nyolc csapat jutott tovább a másnapi döntőbe.

A döntőben a versenyző csapatok a saját környezetükből mutattak be egy-egy számukra fontos értéket. A második és harmadik feladat egy totó és egy választott hungarikum bemutatása volt. A verseny során összesen több mint háromszáz pontot gyűjthettek a csapatok.

Az első három helyezést elért 10. osztályos csapat:

I. helyezett: Zempléni Kalandorok (Sátoraljaújhely)
II. helyezett: Zh_Ung (Kisvárda)
III. helyezett: Végvári vitézek (Rozsnyó)

 

A négy korosztály első három helyezést elért csapata nyáron egy hungarikum kiránduláson vesz majd részt az Agrárminisztérium és a lakiteleki Népfőiskola szervezésében.