Emigrációs Gyűjtemény és Könyvtár

Szükségünk van történelmünk megismerésére, mert csak úgy vagyunk képesek sorsunkat alakítani, ha tisztában vagyunk a közelmúlt valódi történetével.

Gyűjteményünk kezdetektől fogva a fent megfogalmazott gondolat jegyében formálódik. Az összegyűjtött írásos és tárgyi dokumentumokon keresztül megmutatjuk érdeklődő látogatóinknak az emigráció több évtizedes küzdelmét.

A gyűjtemény elsődleges célja továbbra is, a már meglévő kapcsolatok fenntartása és újak keresése, annak érdekében, hogy a magyar emigráció munkája, történetének minden láncszeme gazdagítsa a magyar történelmi korok eseményeit. Az emigráció küzdelmes, embert próbáló munkája tárgyi bizonyítékainak gyűjtése ugyanolyan fontos, mint a kezdetekkor. Gyűjteményünket ez évben is sokan felkeresték, továbbra is biztos pont az adományozóknak, az adományok fennmaradásának.

Fokozatosan bővülő gyűjteményünk könyvtári állománya 2003 decemberében 8.066 kötet. Folyóirat állományunk, a ma is megjelenő lapok közül 24 féle (Kanadai Magyarság Kanada, Számadás-Kanada, Tárogató-Kanada, Új Toborzó-Kanada, Amerikai Magyar Újság-USA, Bécsi Napló-Ausztria, Adelaidei Magyar Értesítő-Ausztrália, Magyar Szó-Új-Zéland, Szigeti Magyarság-Kanada, Perthi Magyar Hírek-Ausztrália, Magyar Élet-Ausztrália, Amerikai Magyar Hírlap-USA, Amerikai Magyar Értesítő-USA, Amerikai Magyar Szó-USA, Corvin Híradó-Kanada, Duna-Svájci Magyar Tudósító-Svájc, Értesítő-Németország, Híradó-Brazília, A Holló-Kanada, Kilátó-Belgium, Magyar Élet-Kanada, Magyar Társaság-USA, Másokért együtt-Ausztria, Pannonia Sacra-Austria, Utitárs-Németország) rendszeresen érkező kiadvánnyal gyarapodott, mellette továbbra is érkeznek évekkel, évtizedekkel korábban kiadott sajtóorgánumok és egyéb emigrációs dokumentumok.

 

Az írott dokumentumokon túl video-filmekkel és hangkazettákkal is gyarapodik a gyűjtemény, melyek magyar ünnepi események, évfordulós megemlékezések, előadások közvetítői. Látogatóink, hallgatóink, szálló vendégeink nagy előszeretettel és érdeklődve tekintik meg, s hallgatják, nézik meg ezeket az audiovizuális dokumentumokat is.