Neumann János Kollégium ötödik alkalommal

2020.október.15. Csütörtök

A Kollégium célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek Neumann János tudományos életművének hatásaival, illetve olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekezzenek, amelyek meghatározzák a világ és Magyarország következő évtizedeinek alakulását. Ennek érdekében az érintett hazai szakterületek jeles képviselőit hívják előadásokra, konzultációra, műhelymunkára.

Október 10-én információ- és kiberbiztonság témakörben Frész Ferenc tartott előadást. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) több tematikus munkacsoportban foglalkozik a jelenlegi digitális kihívásokra adandó válaszokkal, szakmai összefogásokkal. Ezek közül is különleges az információ és kiberbiztonság munkacsoport, mert ez a témakör horizontálisan szinte az összes informatikai szakterületet átszövi, aktualitása nem kérdőjelezhető meg sem ma sem az előttünk álló években. Frész Ferenc, a munkacsoport helyettes vezetője több évtizedes kíberbiztonsági szakértőként beszélt tapasztalatairól és a jelenlegi kihívásokról. 

Az előadó lehetőséget adott a kérdésekre, konzultációra is. Ennek során számos olyan kérdés és témakör merült fel, amelyekkel a következő alkalmakon is szívesen foglalkozik a kollégium.

„A jövő feltalálása” címmel a „Gábor Dénes Emlékév 2020-2021” programot is koordináló Novofer Alapítvány közreműködésével tekinthettünk bele Nobel-díjas fizikusunk munkásságába, illetve a szervezet értékközvetítő tevékenységébe. A kutatók felelősségvállalása kapcsán közel ötven éve megfogalmazott gondolatai ma is aktuálisak minden ember számára. 

Beépült a tematikába, hogy a kollégium résztvevői is előadást tartanak azon területekről, amelyekkel munkájuk, kutatásaik során foglalkoznak. Ezúttal Újlaki Csaba a szolnoki Aba-Novák Agóra csillagász munkatársa tartott érdekes, látványos és helyenként meghökkentő előadást „Hol tart ma a csillagászat” címmel.

A találkozó záró napján Takács Ágnes és Huszné Rácz Ildikó mutatta be Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete által kidolgozott, helyi értékeket bemutató, azokat feldolgozó projektjeiket. A nemzetközi szinten is elismert projektek ötvözik a hagyományos értékek bemutatását a digitális technika lehetőségeivel. 

Többek között megismerhettük a tiszai értékeket bemutató interaktív oldalakat és megtudhattuk mit is jelent az on-line marketing eszközeként eredményes „digitális invázió”.

A hétvégén a kollégium tagjainak lehetősége nyílt megtekinteni az épülő Hungarikum házat is, ahol már a terek méreteit is megtapasztalhatták. A kollégium speciális feladata, hogy az immár a népfőiskolának is otthont adó Hungarikum Ligetben létesülő „Hungarikum interaktív kiállítóház” tervezéséhez, létesítéséhez tegyen szakmai javaslatokat.

 

 

Kárpáti Árpád

a kollégium szakmai vezetője