Hungarikum Kollégium 1. alkalom beszámoló

2024.március.06. Szerda

A Hungarikum Ligetben 2024. február 23-25. között zajlott le a Hungarikum Kollégium első alkalma.

A pénteki nyitónapon Olajos István, a Lakiteleki Eötvös Lóránd Általános Iskola igazgatója által tartott előadásban megismerhettük Lakitelek helytörténetét.

Szombat délelőtt a résztvevők megismerkedtek az Értékfeltáró Kollégiumok világával Hágen Ádám, a Lakiteleki Népfőiskola munkatársának előadásában. Emellett Czinege Edit, a Lakiteleki Értéktár vezetőjének bemutatójában részletesen megismerhettünk Lakitelek helyi értékeit.

A délutáni szekciót dr. Horváth Zsolt, volt országgyűlési képviselő, jogász, a Hungarikum törvény egyik megalkotója, a Hungarikum Bizottság értéktár koordinációs megbízottja nyitotta, az értékek gyűjtéséről szóló előadásával.

Őt Antal Andrea, a Hungarikum Főosztály vezetője követte, aki a hungarikummá válás feltételeiről és a Hungarikum törvényről beszélt, illetve bemutatta a Hungarikum Főosztály kiadványait, amelyekből minden réésztvevő kapott egy ajándékcsomagot is.

A vasárnapi plenáris előadás első vendége Bozsik Péter, egykori szövetségi kapitány volt, aki édesapja Bozsik József – az egykori Aranycsapat tagjának életéről beszélgetett Lezsák Sándorral.

A délelőtt zárása Nyitrai Zsolt - Hajrá Magyarok című előadása volt.

A Hungarikum Kollégium résztvevői feltehették kérdéseiket az előadóknak, és nagyon sok információval gazdagodhattak a hétvége folyamán. A hallgatók a következő alkalmat várva köszöntek el egymástól.

Fotók: Magyar Péter