Szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola

2024.július.05. Péntek

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja - közölte Lezsák Sándor az MTI-vel.

    Az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: munkatársaival a napokban Aradon, Temesváron, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Segesváron és Gyimesfelsőlokon találkoztak az iskolák vezetőivel.
    Tavasszal egy háromnapos partiumi és székelyföldi körút során 12 települést látogattak meg, a következő felmérést pedig a moldvai csángó magyar területen végzik majd - fűzte hozzá
    Lezsák Sándor ismertetése szerint a látogatások során tájékozódnak az óvodák és iskolák helyzetéről, felmérik, milyen programokkal segíthetik a diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket.
    A program keretében július elején a csíksomlyói Csibész Alapítvány hatvan tanulóját látják vendégül a Lakitelek Népfőiskolán. A vakációzó fiataloknak parlamenti és ópusztaszeri kirándulást is szerveznek - közölte.
    Ősszel, szeptember 24-26. között csaknem harminc szórványkollégium vezetői találkoznak a lakiteleki Hungarikum Ligetben, valamennyien bemutatót tartanak a működésükről, közös programokat, vetélkedőket egyeztetnek, és sporteszközökre, taneszközökre kapnak pályázati lehetőséget.
    Lezsák Sándor kiemelte: a nemzetpolitikai államtitkárság elsősorban a szórványkollégiumok működését biztosítja, a lakiteleki Népfőiskola a sikeres tartalmi munkához járul hozzá.

(Forrás: MTI)