A kecskeméti Neumann János Egyetemre látogattak a Petőfi 200 műfordítói pályázat győztesei

2023.március.16. Csütörtök

 

 

A vendégeket az egyetem rektora, valamint az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja és stratégiai igazgatója fogadta.

Lezsák Sándor a fenntartói alapítvány nevében köszöntötte a vendégeket, majd ismertette a felsőoktatás átalakulásának helyi eredményeit.

Az azeri Ramil Ehmed, a kazah Dauren Berikqazhyuly, a kirgiz Toluk Bek Baizak, a török Dursun Ayan, a türkmén Akmyrat Rejebow és az üzbég Rustam Musurmon a Neumann János Egyetem rektorától, Dr. Fülöp Tamástól kaptak tájékoztatást az egyetem névadójáról, a felsőoktatási intézmény működéséről és legutóbbi szakmai sikereiről. A rektor kifejtette, hogy a Neumann János Egyetem az egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézmény Magyarországon. Külön kiemelte a nemzetközi iroda munkáját, amelynek köszönhetően az elmúlt időszakban számos külföldi egyetemmel sikerült együttműködést kialakítani. Felhívta a figyelmet, hogy Petőfi születésének 200. évfordulója mellett Neumann János születésének 120. évfordulóját is ünnepeljük idén. Ennek kapcsán Lezsák Sándor kiemelte, hogy a lakiteleki Népfőiskola és a Neumann János Egyetemért Alapítvány közös, Neumann János életéről és munkásságáról szóló pályázata sikeresnek bizonyult, ugyanis közel ötven pályázó jelentkezett a felhívásra.

A megbeszélést követően a vendégek egy egyetemi körsétán vettek részt, melyen Szemerey Szabolcs, a Neumann János Egyetemért Alapítvány stratégiai igazgatója mutatta meg az újonnan felépült CAMPUS épületet. Az igazgató kiemelte, a CAMPUS tervezése során három funkció mentén haladtak: az épület alkalmas legyen oktatásra, kutatásra és konferenciák szervezésére. Ezt követően megmutatta az épület legkülönlegesebb tantermét, a tőzsdetojást. A 88 tonnás "tőzsdetojásban" egyszerre 24 fő tartózkodhat, itt ismerkedhetnek meg a hallgatók az értéktőzsde működésével és a kereskedés folyamatával.

A látogatás végén az ötszáz fő befogadására alkalmas nagy előadótermet is megnézték a vendégek.

 

Támogató: