Romantikus népszínmű Csaba királyfiról

Részletek Készült: 2017. december 20. szerda, 21:18 Két évtizeden át készült arra Lezsák Sándor író-költő – az Országgyűlés alelnöke –, hogy megírja Csaba királyfi történetét. A legendabeli hercegről végül romantikus népszínmű műfajmegjelöléssel született meg a Kairosz Kiadónál a nyáron megjelent, több mint kétszáz oldalas kötet, Atilla fia, Csaba királyfi címmel.

Két évtizeden át készült arra Lezsák Sándor író-költő – az Országgyűlés alelnöke –, hogy megírja Csaba királyfi történetét. A legendabeli hercegről végül romantikus népszínmű műfajmegjelöléssel született meg a Kairosz Kiadónál a nyáron megjelent, több mint kétszáz oldalas kötet, Atilla fia, Csaba királyfi címmel.



Atilla-fia

A szerző – aki az 1993-as Atilla, Isten kardja című Szörényi-rockopera dalszövegeit is jegyzi – tizenkét jelenetben írta meg a Szakolczay Lajos irodalomtörténész szerinti „látomásos valóságdarabot”. Rengeteg szereplővel járja körül a történetet, amely szerint Csaba királyfi udvartartásával az Aral-tótól délkeletre, Korezmiában, a mocsárvilág szélén él. Apja halála után huszonöt évvel, Róma bukását követően a hatalmi átrendeződések miatt fel akarja mérni szétszórattatásban élő népének állapotát. Így jut el a Kárpát-medencébe, végül pedig visszatér Korezmiába. Útja során embereket, sorsokat ismer meg az olvasó, miközben kalandok rengetegét éli meg a főhős. A székely legendáriumban erősen jelen lévő Csaba királyfi egy olyan archetípust jelenít meg, aki nem adja fel a küzdelmet.

Magyar Hírlap