Nagy érdeklődés mellett megnyílt a Lakitelek helyi értékei című kiállítás

Részletek Készült: 2018. augusztus 25. szombat, 03:50 Augusztus 25-én, szombaton délelőtt megtelt a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házának nagyterme, ahol tíz év után ismét találkoztak Lakitelek helyi értékei. A kiállítás megnyitóval együtt került bemutatásra Lisztes János: Szikrapuszta régi népe című, Lakitelek helytörténetének egy fontos részét feldolgozó munkája is.

Augusztus 25-én, szombaton délelőtt megtelt a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házának nagyterme, ahol tíz év után ismét találkoztak Lakitelek helyi értékei. A kiállítás megnyitóval együtt került bemutatásra Lisztes János: Szikrapuszta régi népe című, Lakitelek helytörténetének egy fontos részét feldolgozó munkája is.



A 10 órakor kezdődött megnyitón Lezsák Sándor, Lakitelek országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Emlékeztetett: a mostani tárlaton látható, hogy a 2008-ban megszervezett első helyi érték kiállításhoz képest mennyi új érték, új minőség született településünkön az elmúlt évtizedben. Mert Lakiteleknek is, mint az ország, és a Kárpát-medence valamennyi településének, vannak értékei. Nincs értéktelen település, tehetség nélküli gyermek vagy felnőtt – mondta, csak meg kell találni őket, lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az egyes tehetségek kibontakozhassanak. Lakitelek nem először mutatja meg, hogy minőség rejtezik lakóiban, közösségeiben – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Lisztes János kötetéről szólva, Lezsák Sándor tudományos szempontból is minőségi munkának nevezte az anyagot, mely Lakiteleknek, Szikrapuszta régi népének egy fontos történeti leirata. A szerző írásainak egy része korábban a Lakiteleki Újságban olvasható volt, és most, összegzett formában is megjelenhetett a Lakitelek Népfőiskola támogatásával, az Antológia Kiadó és Nyomda gondozásában. Lakiteleken többen vannak, akik tevékenységükkel hozzájárulnak Lakitelek helytörténetének megismeréséhez. A közelmúltban Terjéki Ferenc révén jelenhetett meg a Lakiteleki Torna Egylet története, Olajos István helytörténeti ismereteivel pedig szintén tevékenyen hozzájárul településünk múltjához. Lisztes János könyve is ezen kötetek közé emelkedett.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elismeréssel szólt a helyi értékek rendszerezett összegyűjtéséről. Mint mondta, jó látni mindazt a csodát, ami a Kárpát-medence egyre több településén is zajlik már, azaz alulról építkezve, az egyes tájak, kisközösségek összegyűjtik és elismerik saját helyi értékeiket. Ami Lakiteleken zajlik, az minta a Kárpát-medence sok más területén – szólt Závogyán Magdolna.

Lendvainé dr. Erki Mária, a Lakiteleki Települési Értéktár Bizottság elnöke megnyitó gondolatait így kezdte: „Lakitelek ma ünnepel, Lakitelek ma büszkélkedik. Ha körülnézünk, van mire büszkének lennünk”. Elmesélte saját élettörténetét is: kiskorában, a Bíbicháti erdő alatt kapott nagymamájától egy csörgő korsót, amire ma ő vigyáz, és ő tudja mutatni unokáinak. Mindenki életében vannak hasonló emlékek, ami megállásra késztet, az ősökre emlékeztet. „Gyűjtsük össze ezeket az emlékeket, írjuk le őseink emlékeit, írjuk le a most Lakiteleken élő és alkotó emberek értékeit, mert csak ez építi Lakitelek jövőjét, ettől lesz a jövő lakiteleki embere is büszke ember” – tette hozzá az értéktár bizottsági elnök.

Lakiteleken már akkor is volt helyi értékár kiállítás, amikor még nem volt törvény a magyarság értékeinek óvásáról, megmentéséről. Azonban Lendvainé dr. Erki Mária szerint már akkor volt az az ember – Lezsák Sándor –, aki megkérdezte a lakitelekieket, kire büszkék, a lakitelekiek pedig leírták, ebből született meg az első értéktár kiállítás. A helyi értéktár bizottság elnökeként köszönetet mondott a Lakitelek Népfőiskola munkatársainak, a gyűjtésben és a kiállítás szervezésben részt vett segítőknek, a kiállítást rendező Czinege Editnek a 2018-as tárlat létrehozásáért.

A kiállításon részt vevő helyi értékőrző személyek, közösségek, a kiállítás létrehozásában részt vevők egy-egy emléklapot, valamint Lisztes János kötetét kapták ajándékul, emlékként Lezsák Sándortól és Lezsák Sándorné Sütő Gabriellától, a Népfőiskola igazgatójától.

A megnyitót követően mindenki megtekinthette a kiállítást. Hasonlóan a tíz évvel ezelőtti kiállításhoz, most is, szeptember folyamán a lakiteleki Eötvös Iskola valamennyi diákja megtekintheti majd a kiállítást, és szavazhatnak is, hogy mely érték számukra a legérdekesebb, legkedvesebb.

A kiállítás 2018. október 7-ig látható a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában.

Varga Zoltán


További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban



Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!