A négylábon járó segítség

Mozgáskorlátozott emberek számára képeztek ki kutyákat szerdán a Lakitelek Népfőiskola futballpályáján. Kevesen tudják, hogy a kutyák, ezek a hűséges társaink nemcsak a házat őrzik, birkákat, marhákat terelnek, de mozgásukban korlátozott embertársainknak is nagy segítséget jelentenek.

Felveszik a leesett tárgyakat, kinyitják az ajtót, felkapcsolják a villanyt, és számos egyéb feladatot is végrehajtanak. Bármilyen fajtához is tartozzanak, egy dolog mindenképp közös bennük: okosak és fegyelmezettek. Nem szimatolják és jelölik meg lépten-nyomon a fák tövét, nem ismerkednek úton-útfélen, de még a felbukkanó macskákat sem kergetik meg alkalmasint. Ahhoz viszont, hogy valóban megbízható segítőtársaivá váljanak az embereknek,  kemény kiképzésen kell átessenek.

A Kutyával az Emberért Alapítvány nyolc esztendeje kezdte el állatasszisztált terápiás munkáját. Ezt megelőzően szakemberek (pszichológusok, etológusok) évekig tanulmányozták, hogyan járulhatnak hozzá négylábú kedvenceink az ember életminőségének javításához.

A gyakorlati tapasztalatok kimutatták: a kutyák nemcsak a felnőtteket segítik, de természetükből adódóan jótékonyan hatnak a gyermekek érzelmi fejlődésére, növelik a gyermekek motivációját is. Az úgynevezett terápiás kutyák közreműködésével, olyan személyekkel is könnyebben alakítható ki személyes kontaktus, akik bizonyos mentális zavar, vagy trauma hatására nehezebben lépnek kapcsolatba embertársaikkal vagy akár a segítő szakemberrel.

Kutyával az Emberért Alapítvány a mozgássérülteket segítő kutyák képzése mellett az elsők között honosította meg Magyarországon a kutyás terápiás munkát, és 2001-ben kapcsolódott be a gyermekeket fejlesztő munkába. Ez a program jelenleg is folyamatban van.

(Forrás: www.kis-kunsag.hu)

Fotók:
Szász András