Zoborvidék egy igazi kincsestár – befejeződött a terepmunka a Zoboraljai Értékfeltáró Kollégium tevékenysége során

2019.október.07. Hétfő

21 településen valósult meg az értékfeltárás. 40 kutató készítette az interjúkat. Az értékfeltáró kollégium tagjai közül 24-en Magyarországról érkeztek, többek között a mosonmagyaróvári és a szegedi egyetem hallgatói és tanárai. Felvidéki kutatók is bekapcsolódtak a munkába, 16-an a kutatott települések lakosai, köztük voltak az alsóbodoki magyar nyelvű középiskola végzős tanulói is. Az értékfeltáró kollégium 40 tagja közül 27-en most először vettek részt ilyen jellegű munkában.

A második fordulóban több mint 150 értékről gyűjtötték az információkat a résztvevők. Október 5-én, szombaton a kollégium tagjai beszámolót tartottak az elvégzett munkáról. Rövid prezentációk keretében felelevenítették az elmúlt egy hét történéseit, a legfontosabb adatokat, információkat. Az értékelő beszámolón részt vett Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi főigazgatója. Hozzászólásában kiemelte, nagy örömmel látta, hogy a kutatás középpontjában az emberek állnak. Zoboralja természeti értékei, hagyományai, szokásai a mai napig ismertek, de ezek az értékőrzők, értékteremtők ennek a munkának köszönhetően válhatnak majd ismertté a térségbe látogatók számára. Polyák Albert szerint rendkívül fontos és hiánypótló feladatot lát el a Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró tevékenysége. Meglátása szerint számos hozadéka lehet a későbbiek során ezeknek a kutatásoknak.

A Zoboraljai Értékfeltáró Kollégium terepmunkája ezzel befejeződött. A kutató csoportok tagjainak egy hét áll rendelkezésükre az információk feldolgozására. Ezt követi majd a kutatásról szóló könyv nyomdai előkészítése, valamint egy, az elvégzett tevékenységet bemutató film utómunkálata.

A kollégium záró konferenciájának tervezett időpontja 2019. december 14, helyszíne Pográny település lesz. Ekkor mutatják majd be a nagyközönségnek az elkészült könyvet és filmet. Ezen az eseményen részt vesz majd Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője is.