Kötetben összegezték a Hegyköz értékeit

2016.szeptember.11. Vasárnap

A rendezvényen a közel egy éves munka eredményét mutatták be a hegyközszáldobágyi Halászcsárda konferenciatermében, amely zsúfolásig megtelt helyiekkel és kutatókkal egyaránt.

A kutató munkában nagy segítséget nyújtott Dukrét Géza nyugalmazott tanár, helytörténész, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság alapítója, a Hegyköz Kollégium szakmai vezetője. A feltárás lebonyolításában Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja nyújtott nagy segítséget.

A konferenciát a Fantoly Gyula és Balogh Ildikó vezette Kecskeméti Kunsági Néptáncegyüttes által előadott verbunkosok és csárdások is színesítették.

 

A kutatás során a fiatalok olyan embereket is felkerestek, aki őrzik a hegyközi hagyományokat, ismerik nagyszüleik énekeit, verseit. Éppen ezért egy hegyközi „érték” is megszólalt a rendezvényen, mégpedig Mészáros Eszter Henriett hegyközcsatári népdalénekes személyében.

Zárszóként Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja megköszönte a kutatók munkáját és a helyiek befogadó készségét, és arról is szólt, hogy a külhoni magyar értéktár bővítése, és megőrzése mellett a Hegyköz Kollégium küldetése a határon átívelő magyarság értékeinek feltárása volt.

A közel egy éves munkában a fiatalok mindent megtettek annak érdekében, hogy a Hegyközben található értékek ne merüljenek feledésbe.

A Hegyköz Kollégium értékfeltáró munkáját a Pallas Athéné Domus Concordie Alapítvány támogatta.

 

Lizik-Varga Katalin