A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány szervezésében, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) és a Hungarikum Bizottság támogatásával 2015. november 20-án vette kezdetét a Hegyköz Kollégium.

 

 

A kutatás célja a határon átívelő magyarság értékeinek feltárása, a külhoni magyar értéktár bővítése, és azon értékek megőrzése a jövő kor számára, amelyek egyediséget képviselnek a magyarság berkein belül.

Az adatgyűjtésben összesen 60 fő vett tevékenyen részt. A kutatásra az ország számos egyeteméről érkeztek lelkes hallgatók és tanárok, - Nyugat-Magyarországi Egyetem, Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola, Budapesti Metropolitan Egyetem, Corvinus Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Szent István Egyetem - akik segítették a tanulmány elkészítését.

A felmérésben részt vevők betekintést nyerhettek a határon túli magyarság mindennapjaiba, megismerkedhettek a helyi specialitású ételek, italok készítésével, a településre jellemző hagyományokkal, népszokásokkal, sajátos nyelvi kifejezésekkel.

A csoportok a Hegyközben az alábbi 19 településen végezték feltáró munkájukat: Biharfélegyháza, Biharvajda, Hegyközcsatár, Hegyközkovácsi, Hegyközpályi, Hegyközszáldobágy, Hegyközszentimre, Hegyközszentmiklós, Hegyköztóttelek, Hegyközújlak, Jákóhodos, Micske, Poklostelek, Siter, Sitervölgy, Szalárd, Szentjobb, Tóti, Vámosláz.

Összefoglaló a könyv borítójáról (2016)

A kutatásról készült film ide kattintva tekinthető meg

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!