Véget ért a 8. osztályos tanulók hungarikum vetélkedője

Véget ért a 8. osztályos tanulók hungarikum vetélkedője

2024.április.02. Kedd

A tavalyi év végén 7., 8., 9. és 10. osztályos diákok számára meghirdetett Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében című hungarikum vetélkedő 8. osztályosok részére meghirdetett versenye lezárult. Az elődöntő és a döntő a lakiteleki Népfőiskolán került megrendezésre március 25-26-án.

A több mint száz nyolcadikos jelentkező csapat közül 16 csoport vett részt a március 25-i elődöntőben. A csapatok az alábbi településekről érkeztek: Baja, Bajna, Budapest, Békéscsaba, Csíkszentimre, Felsőszeli, Forráskút, Gyula, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Nagymegyer, Nyíregyháza, Sarkad, Tiszakécske, Zalaegerszeg.

Az előadásokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai: Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet vezetője, Bödők Károly, a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság alelnöke, és Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Fehérliliom Népfőiskolájának vezetője.

A nap végére szoros küzdelem után tizenkét csapat jutott tovább a másnapi döntőbe.

A döntőben a versenyző csapatok a saját környezetükből mutattak be egy-egy számukra fontos értéket. A második feladat egy hungarikumokról szóló totó volt. A verseny során összesen több mint kétszáz pontot gyűjthettek a csapatok.

Az első három helyezést elért 8. osztályos csapat:

I. helyezett: Csíkszentimrei Ászok (Csíkszentimre)
II. helyezett: Bartókosok (Nagymegyer)
III. helyezett: Halasi halak (Kiskunhalas)

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját kiskunfélegyházi Tiszavirágok csapat kapta.

A négy korosztály első három helyezést elért csapata augusztus végén egy hungarikum kiránduláson vesz majd részt a Hungarikum Ligetben, az Agrárminisztérium és a lakiteleki Népfőiskola szervezésében.

A kilencedikesek hasonló tematikájú hungarikum vetélkedőjére április végén kerül sor a Lakiteleki Népfőiskolán.