Véget ért a 7. osztályos tanulók hungarikum vetélkedője a Hungarikum Ligetben

2024.február.24. Szombat

A tavalyi év végén 7., 8., 9. és 10. osztályos diákok számára meghirdetett Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében című hungarikum vetélkedő 7. osztályosok részére meghirdetett versenye lezárult. Az elődöntő és a döntő a lakiteleki Népfőiskolán került megrendezésre február 21-22-én.

A több száz jelentkező közül 16 hetedik osztályos csapat vett részt az február 21-i elődöntőben. A csapatok az alábbi településekről érkeztek: Bugyi, Cserkeszőlő, Csíkszentimre, Dunaszerdahely, Feled, Gávavencsellő, Gyergyószárhegy, Hajdúnánás, Kéty, Kunhegyes, Mikepércs, Murakeresztúr, Pomáz, Tiszafüred, Zerind.

Az előadásokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai: Mészárosné Németh Adrienn, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának munkatársa, Gyurán Ágnes, a Felvidéki Magyar Nemzetrész Értéktár titkára, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Fehérliliom Népfőiskolájának vezetője és Resóczki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

A nap végére szoros küzdelem után tizenkét csapat jutott tovább a másnapi döntőbe.

A döntőben a versenyző csapatok a saját környezetükből mutattak be egy-egy számukra fontos értéket. A második feladat egy hungarikumokról szóló totó volt. A verseny során összesen több mint háromszáz pontot gyűjthettek a csapatok.

Az első három helyezést elért 7. osztályos csapat:

I. helyezett: Okos Trió (Csíkszentimre)
II. helyezett: Füredi nyereg (Tiszafüred)
III. helyezett: Muraparti lányok (Murakeresztúr)

 

Az Agrárminisztérium különdíját a Cserkeszőlőről érkezett HungaLiga csapat kapta.

A négy korosztály első három helyezést elért csapata augusztus végén egy hungarikum kiránduláson vesz majd részt a Hungarikum Ligetben, az Agrárminisztérium és a lakiteleki Népfőiskola szervezésében.

 

A nyolcadikosok hasonló tematikájú hungarikum vetélkedőjére március végén kerül sor.