Egyre nagyobb teret nyer az euroszkepticizmus

A Lakitelek Népfőiskolán Hans Kaiser, Németország volt tartományi minisztere, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi elnöke válaszolt Pálffy István kérdéseire egy ’’nyílt interjú’’ keretein belül. A téma a Német Európai parlamenti választások voltak, de Magyarország Európai Uniós helyzetéről is beszélt a volt miniszter.

Németországban egy szuperválasztási év van, hiszen nemcsak az európai parlamenti, hanem az országgyűlési választások is idén zajlanak, itt a magyarországihoz hasonlóan, 4 évenként egyéni és listás kombinációval juthatnak a képviselők a Bundestagba. Miközben a választási arány az Unión belül Németországban volt a legmagasabb a szociáldemokrata párt történelmi mélypontra süllyedt. Hans Kaiser a német nagykoalíció ellenzője, aki kizárólag egy szükségmegoldásnak tartja az együttműködést, ami jelenleg biztosítja a kormányzó pártok jelentős többségét. Horst Köhler újbóli államfővé választását úgy értékelte, hogy ez a németek egységességét mutatja.

Magyarországgal kapcsolatban elmondta, Medgyessy és Gyurcsány nekivezették a falnak az országot. Ennek köszönhetően ma az Unió kölcsöne nélkül Magyarország teljesen fizetésképtelen lenne, és nem tudná kifizetni sem a nyugdíjakat, sem pedig a közalkalmazotti béreket. A magyaroknak nagyon előnyös, hogy az ország az Európai Unió tagja, számíthat a többi tagállam szolidaritására is. Az országunkban is jelentkező euroszkepticizmus térnyerésére utalva kifejtette, magyar fiatalokat, középkorúakat és idősebbeket kellene megszólítani, akik elmondhatják, mi minden lehetőségük adódott az EU-s csatlakozásból. Szerinte Magyarországnak is fontos, hogy hozzá járuljon ahhoz, hogy az Unió még demokratikusabban működjön. Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az emberek megismerjék a jelölteket, így szavazataik leadásakor tudják, hogy az általuk kiküldött képviselők valóban az ő érdekeiket fogják érvényesíteni az Európa Parlamentben – mondta a volt tartományi miniszter.

 

(Forrás: www.kis-kunsag.hu)