A kis falu nagy sikerei

Túristvándi polgármester-asszonyának előadása A Lakitelek Népfőiskolán sok érdekes emberrel lehet találkozni. Miniszterekkel, nagykövetekkel, képviselőkkel egyaránt, az viszont nem megszokott, hogy egy kis szabolcsi falu 5 gyerekes polgármestere is tiszteletét teszi az előadók között.

Ha viszont ez így van, akkor valószínűleg nem véletlenül. Az Ukrajnától 25, Romániától pedig 30 km-re levő Túristvándi polgármester-asszonya, Sira Magdolna, aki annak idején a választásokat csak 2 szavazattal nyerte meg olyan dolgokat vitt végbe falujában, amelyek az ország összes vezetője számára példamutató.

Sira Magdolna elmondta, amikor a falu élére került ott nem volt más, mint 720 lakos –akiknek mindösszesen 2%-a volt diplomás- kiugróan magas munkanélküliség és egy fél kész panzió. A panziót befejezték és kihasználva az ország egyetlen 3 kerekű vízimalmát és a Mátyás kőfaragói által készített református templomot, a gyönyörű környezetet, ma az egy főre jutó vendég éjszakák száma 10-re növekedett. Évek óta rendeznek Halászléfőző fesztivált, nemzetközi Molnár-találkozót és már az Építészek Országos Találkozójára is sor került a faluban. Létrehoztak egy szociális szövetkezetet azok számára, akik segíteni szeretnének saját magukon, és ki szeretnék egészíteni a jövedelmüket. Ez a vállalkozás lehetőséget ad a fű lenyírására, takarításra, gereblyézésre és egyéb munkákra, a szolgáltatást megrendelő magánszemélyeknél. Ez, az első évben, a vártnál nagyobb 4-5 milliós jövedelmet hozott a falunak. A falu lakói művelhető földterületet is bérelhetnek az önkormányzattól, melyen maguk gazdálkodnak, plusz jövedelemért. A helyben árusított ajándéktárgyakat eddig Budapestről vásárolták, de most létrehoztak egy üzemet, melyben lehetőség van ezek gyártására, így 33 megváltozott munkaképességű falubelit tudnak alkalmazni. Igyekeznek az embereket arra ösztönözni, hogy saját falujuk lakóitól vásárolják az élelmiszereket és az egyéb helyben megtermelhető fogyasztási cikkeket egyaránt.

A falu 20-25%-a cigány ember. A polgármester elmondása szerint nem is emlékszik még olyan esetre sem, ahol egy tyúkot is elloptak volna. 1997-óta cigány nyelvórákat és ismereti képzéseket tartanak a kisebbség kultúrájáról, az iskola befejeztével pedig minden diák egy középfokú lovári nyelvvizsgával rendelkezik. Az általános iskolások 4.5-es teljesítmény felett, minden évben részt vehetnek egy külföldi úton, amely költségeinek 80%-át a település fedezi. A középiskolásoknál a 3.5-es átlagot meghaladóan ösztöndíjakat kapnak a gyerekek. Ezen kívül minden frissen végzett fiatal 1 évig az önkormányzatnál dolgozhat, amivel az ifjabb generáció elvándorlását próbálják megállítani.

(Forrás: www.kis-kunsag.hu)