Beszámoló a történelem versenyről

2024.április.16. Kedd

Olajos István, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola igazgatójának beszámolója a történelem versenyről:

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Keresztény Élet Szerkesztősége és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola 2005-ben hirdetett először Kárpát-medencei történelmi versenyt általános iskolás és középiskolás korú diákok számára. Az elmúlt negyedszázadban a magyar történelem minden korszakát, sok-sok jeles személyiségének életét feldolgoztuk a játékok során. Ebben az esztendőben Az első magyar szent család, Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre élete és kora volt a témánk.

A versengő csapatok számára a Keresztény Élet című katolikus hetilapban tettük közzé a játék három írásbeli fordulójának kérdéseit. Hagyományaink szerint ezt követően a 20 legjobb eredményt elérő csapatot hívjuk Lakitelere a Népfőiskolára a középdöntőre, ahonnét a legügyesebb 12 csapat jut a döntőbe.

A verseny fő védnökei Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője. A zsűri elnöke Dr. Marjanucz László, a Szegedi Egyetem professzora, tagjai Péterné Fehér Mária, a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár nyugalmazott főlevéltárosa, Harmatos Áronné, a Lakiteleki Eötvös Iskola nyugalmazott igazgatója és Olajosné Kádár Ilona, az általános iskola munkaközösségvezetője voltak. A zsűri munkáját Dr. Olajos Éva segítette.

Idén 88 csapat játszott velünk. A döntő legjobbjai a következő csapatok voltak:

Az általános iskolás korosztályban:

1. Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola Tatabánya - Csipet csapat - felkészítő tanáruk: Mátraháziné Domján Erzsébet

2. Kálvin Téri Református Általános Iskola Makó - Csanád csapat - felkészítő tanár: Kovácsné Bodzsár Zsuzsanna

3. Bácskai Általános Iskola Bácsbokod - Árpád gyermekei - felkészítő tanár: Sági Zsuzsanna

A középiskolások versenyében mindhárom dobogós helyezett a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium csapata volt, felkészítő tanáruk Dr. Kovács Örs

1. Los Bastardos

2. András és az Aranybullák

3. Dunai konföderáció

Nagyon hálásak vagyunk a Népfőiskola Alapítvány és a Keresztény Élet Szerkesztősége támogatásáért! Bízunk benne, hogy jövőre is együtt szervezhetjük a vetélkedőt.

 

 

Képek az általános iskolás korosztály döntőjéről:

 

 

 

Képek a középiskolás korosztály döntőjéről: