Véget ért a Kerkai Jenő Népfőiskolai Kollégium

2016.november.11. Péntek

Kerkai Jenő jezsuita szerzetes nevéhez 20 KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) népfőiskola alapítása fűződik, a Kárpát-medence egész területén. Civil munkatársainak segítségével az egész ország szociális, szellemi és lelki megújításán fáradozott. Méltán nevezik sokan a magyarság szociális apostolának.

Mellszobát Lezsák Sándor és dr. Bíró Zoltán avatták fel 2014 decemberében a népfőiskola keresztény panteonjában. A róla elnevezett kurzus elsődleges célja a népfőiskola szellemiségével való megismerkedés, valamint közösségszervező gyakorlati ismeretek elsajátítása volt.

Népművelők, pedagógusok, közművelődésben dolgozók, egyetemisták, főiskolások, valamint a felnőttoktatás és a népfőiskola szervezés iránt érdeklődők vettek részt a kollégium munkájában.Az elmúlt 2 évben a keresztény szemléletű közösségi együttlétek alkalmával előadásokon, interaktív kiscsoportos munkakészséget fejlesztő gyakorlatokon vehettek részt a hallgatók.

Az évente négy hétvégét kitöltő népfőiskolai képzéseken kívül, 2015 szeptemberében, Vácott közösen ünnepelték a KALOT Mozgalom alapításának 80. évfordulóját, ahol Lezsák Sándor is előadást tartott.

Ebben az évben kihelyezett, külső népfőiskolai alkalom volt 2016. július 23-án ugyancsak Vácott, ahol Beer Miklós váci megyéspüspök felszentelte Bálint József jezsuita atya emléktábláját, aki újraélesztette a mozgalmat a rendszerváltást követően.

2016. szeptember 17-én újabb közös együttlét volt, ezúttal Mezőörsön, ahol a Magyar Műhely Alapítvány munkáját és iskoláját ismerhették meg. A találkozás végén a résztvevők felkeresték névadójuk, P. Kerkai sírját a pannonhalmi temetőben.

A záró rendezvényre 2016. november 11-13-ig kerül sor a Lakiteleki Népfőiskolán.

Lizik-Varga Katalin