Partiumi és székelyföldi körútján 12 települést látogatott meg Lezsák Sándor

2024.április.20. Szombat

Háromnapos partiumi és székelyföldi körútján 12 települést látogatott meg Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke.

    Körútjáról beszámolva Lezsák Sándor az MTI-nek szerdán elmondta: az Országgyűlés és a Népfőiskola Alapítvány képviseletében munkatársaival tájékozódott a magyar nyelvű szórványkollégiumok, óvodák és iskolák helyzetéről, hogy felmérje, milyen programokkal segíthetik a diákokat és a szórványban működő magyar intézményeket.
    A magyarországi delegáció április 11-14. között Magyardécsére, Vicére, Besztercére, Székelyudvarhelyre, Csíkszépvízre, Csíkcsomortánra, Kászonjakabfalvára, Csíksomlyóra, Kovásznára, Magyarlapádra, Székelykocsárdra és Válaszútra látogatott el. A tervek szerint májusban, júniusban és júliusban is szerveznek hasonló körutakat.
    A magyar kormány, a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi támogatásával a Népfőiskola Alapítvány szeptembertől kirándulásokkal, vetélkedőkkel, táborokkal, testvériskolákkal, csereprogramokkal, sport- és digitális eszközökkel segíti a most meglátogatott településeket - közölte Lezsák Sándor.
   Hangsúlyozta: a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózathoz illeszkedő lakiteleki programok szervezői folyamatosan egyeztetnek a Rákóczi Szövetséggel, Böjte Csabával, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójával, egyesületekkel és alapítványokkal.     

   Július 7. és 12. között a csíkszeredai Csibész Alapítvány gyermekei vakációznak a Lakitelek Népfőiskolán Gergely István alapítványi elnök szervezésében, október végéig pedig valamennyi szórványkollégium sportjátékokat, egyebek mellett teqballasztalokat kap majd az alapítvány közvetítésével, támogatásával - ismertette.

    Hozzátette: tanulmányi kirándulásokat is előkészítenek, szeptember 24. és 26. között lakiteleki találkozóra hívják a több mint 400 diákról gondoskodó szórványkollégiumok vezetőit, fenntartóit, hogy közös programokról egyeztessenek.

   Lezsák Sándor kiemelte, hogy látogatásán mindenütt elismeréssel nyilatkoztak "a magyar kormány, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi és erkölcsi gondoskodásáról".

(Forrás: MTI)