KÁCSOR LÁSZLÓ (1929-2022)

2022.december.30. Péntek
 

Emlékét nem csak szívünkben őrizzük. Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben található a Kácsor Tanya nevet viselő kiállítótér (korábban szolgálati lakás, ahol feleségével élt), amelynek névadója Kácsor László, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. egykori főszerkesztője és a Népfőiskola Alapítvány korábbi igazgatója. 

 

KÁCSOR LÁSZLÓ 1929-ben született Aradon, a középiskolát Nagyváradon végezte el. 1945-ben érkezett Budapestre, ahol kitanulta a kovácsmunkát. 1952-től harminc éven át dolgozott a Magyar Távirati Irodánál, előbb a belpolitikai rovatánál, majd a fotórovatnál. 1982-től szabadúszó újságíró lett, főleg természetközeli témákról írt cikkeket, később könyveket. Első könyve a Horgászösvények volt, ezt követte a Barátom, a természet, a Gemenc, a Vizi barangolások, a Bogrács és nyárs, a Velencei-tó, a Vízparti táborozás, valamint A folyók élni akarnak.

  A '90-es éveke elején az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. főszerkesztője és a Népfőiskola Alapítvány igazgatója. 

 1991-ben a Baranya megyei Matty községben Madár emlékparkot (Pantheon avium) hozott létre, a kopjafák a tizenhárom kipusztult honi madárfajra emlékeztetnek. 2014-ben Pro natura díjat kapott a Magyar Természettudományi Társulattól. 2011 óta a Somogy megyei Vízvár községben élt.