Ma 2020 augusztus 4. Kedd, Domonkos és Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Email Nyomtatás

2016. évi programnaptár

Esemény 

2016 ápr. 5. 

Az orosz klasszikusok nyomában

Hol:
Meghívók, pályázatok -
Kategória:
2016. évi programnaptár

Képaláírás

Versenykiírás hazai és határon túli középiskolások számára


1. A verseny célja

1.1. A Tolsztoj Társaság a Magyar- Orosz Együttműködésért Egyesület (továbbiakban: a verseny kiírója) idén is meghirdeti orosz műveltségi vetélkedőjét a hazai és határon túli középiskolások számára. A verseny célja az orosz kultúra értékeinek, szépségeinek a diákok körében történő népszerűsítése, tudásuk ilyen irányú mélyítése.


2. A versenyen való részvétel feltételei

A versenyen részt vehet valamennyi magyarországi gimnázium és szakközépiskola, illetve minden olyan határon túli középiskola, amely magyar tanítási nyelvű, vagy magyar tanítási nyelvű tagozattal/osztállyal rendelkezik.

A versenyen olyan magyarországi és határon túli diákok indulhatnak, akik a 2015/16-os tanévben 9., 10.,vagy 11. évfolyamon középfokú nappali rendszerű oktatásban részesülnek, illetve azok a 12-es diákok, akik ötosztályos gimnáziumba járnak, s csak a 13. évfolyamon érettségiznek.

A jelen versenyfelhívásra az intézményekből négyfős csapatok jelentkezését várjuk. Egy középiskolából több csapat is pályázhat.


3. A megvalósítás

Az orosz klasszikusok nyomában című verseny két fordulóból áll.

3.1. 1. forduló: Az adott oktatási intézmény négyfős csapatának/csapatainak a verseny első fordulójában a versenykiírás mellékletében található feladatokat kell írásban, illetve a megadott eszközök segítségével megoldania. A megoldásokat tartalmazó pályamunkát a versenykiírásban megadott időpontig kell visszaküldeni a lentebb feltüntetett címre.

A visszaküldött feladatokat a versenyért felelős zsűri értékeli, összesíti, majd ez alapján választja ki a második fordulóba jutott tíz csapatot. A zsűri mind a továbbjutó, mind pedig a tovább nem jutó csapatokat e-mailben értesíti.

3.2. 2. forduló: A verseny második fordulóját a tíz továbbjutott csapat részvételével a Lakiteleki Népfőiskolán, (6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.) két napos vetélkedő keretében rendezi meg a verseny kiírója 2016 szeptemberének második felében. (A második forduló pontos időpontjáról az első forduló után adunk tájékoztatást.) Fontos tudni, hogy a verseny nem nyelvi, hanem kulturális, orosz nyelvtudás nem szükséges hozzá! Az eredményhirdetésre szintén Lakitelken kerül sor. A 2. és 3. helyezett csapat értékes könyveket, színházjegyeket nyer, az 1. helyezett csapat jutalma pedig egy ötnapos moszkvai utazás. (Az utazásra a csapatot a felkészítő tanár is elkíséri. (Ezért kérjük, hogy a felkészítő tanár, illetve a lakiteleki fordulóra a csoporttal együtt érkező kísérőtanár személye legyen azonos!)


4. Regisztráció

A verseny zökkenőmentesebbé tétele érdekében előzeteses regisztrációt kérünk a versenyezni kívánó csapatoktól. A regisztrációt a verseny főszervezőjének, Dr. Gyürky Katalinnak az e-mail-címére ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. illetve Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) kérjük 2016. április 5-i határidővel visszaküldeni.

A regisztrációnak a következő adatokat kell tartalmaznia:

1. A csapat iskolájának, neve, címe, telefonszáma, e-mail-címe

2. A csapat tagjainak neve, osztálya

3. A csapat „szóvivőjének” neve, e-mail-címe

4. A felkészítő tanár neve, e-mail-címe, telefonszáma

Felhívjuk figyelmüket, hogy a 2016. április 5-e után beérkezett regisztrációkat nem áll módunkban elfogadni! Kérjük a határidő pontos betartását!


5. A verseny első fordulójára elkészített pályamunkák benyújtásának módja és határideje

Az első forduló feladatainak megoldását a Patyomkin cirkálót ábrázoló rajz kivételével e-mailben kérjük eljuttatni Dr. Gyürky Katalin fenti e-mail-címeinek egyikére. A rajzot kérjük, hogy borítékban vagy csomagban Dr. Gyürky Katalin postacímére küldjék el: 4026 Debrecen, Mester u. 3-5. VII/38. A postai küldeményre jól láthatóan rá kell írni: Az orosz klasszikusok nyomában, a rajz hátulján pedig szerepeljen az azt benyújtó iskolának és az adott csapat tagjainak a neve.

Az 1. forduló pályamunkáinak végső beérkezési határideje 2016. május 10. A megadott határidőn túl beérkező pályamunkákat a verseny kiírója érvénytelennek tekinti.


Melléklet

Az I. forduló feladatai

I. 13+1 kvízkérdés az orosz kultúrából

1. Ki rendezte a Moszkva nem hisz a könnyeknek című filmet?

2. Mit tartalmazott a breszt-litovszki béke?

3.Sorold fel Csajkovszkij orosz népmesei motívumokra épülő balett-műveit!

4.Mely szervezet hajtott végre merényletet II. Sándor cár ellen 1881-ben?

5. Mely országok határolják ma Oroszországot?

6. Melyik tagköztársaság vált ki utoljára a Szovjetunióból?

7.Ki az az orosz színházi rendező, aki több alkalommal is dolgozott együtt Magyarországon Törőcsik Mari színművésznővel?

8.Kik voltak a sztrelecek az orosz történelemben?

9. Kinek a tervei alapján épült a Lomonoszov Egyetem mai, Veréb-hegyen található központi épülete?

10.Kinek a verseit használta fel Muszorgszkij A halál dala és táncai című dalciklusa megkomponálásához?

11.Ki segített Vladimir Nabokovnak oroszul írott művei angol nyelvre fordításában?

12.Mit jelent a NEP kifejezés az orosz történelemben? Mettől meddig tartott?

13.Kik azok a magyar költők/műfordítók, akik eddig Puskin Anyegin című művét magyarra fordították?

13+1.Sorolj fel három Oscar-díjas szovjet/orosz filmrendezőt! Mely filmjükért kaptak Oscart?

II. Olvassátok el Lev Tolsztoj Feltámadás című regényét! Képzeljétek magatokat egy oknyomozó újságíró helyébe, aki jelen van a regény magját képező Katyusa Maszlova-per tárgyalásain. Írjatok tudósítást a perről, illetve a per kapcsán készítsetek mélyinterjút Nyehljudov herceggel. Az interjú tükrözze Nyehljudov Maszlovával kapcsolatos lelki vívódásait, terveit, céljait! (A tudósítás és az interjú együtt ne haladja meg a 10 000 karaktert!)

III. Gogol: Tarasz Bulba című művének alapos elolvasása után fejtsétek ki, hogy milyen szerepük volt a kozákoknak az orosz történelemben, illetve, hogy milyen nemzedékek között feszülő konfliktusok, felfogásbéli különbségek vezettek a kisregényben bekövetkező tragédiákhoz? (Az esszé terjedelme maximum 10 000 karakter lehet!)

IV. Rajzoljátok le a híres Patyomkin cirkálót! Az ablakaiba írjátok bele az 1905-ös forradalom eseményeit és következményeit. Az események között szerepeljen a cirkáló forradalomra gyakorolt hatása, a forradalomban betöltött szerepe is! (A rajz legyen nagyméretű, legalább A/3-as papírra/kartonra készüljön!)

V. Olvassátok el Csehov Cseresznyéskert című drámáját! Válasszatok ki belőle egy részt, s játsszátok el, vigyétek színre! A csoportból legalább hárman szerepeljetek benne. A jelenetet vegyétek fel, s a felvételt az első forduló egyéb feladatival együtt továbbítsátok a fenti e-mail-címek egyikére!


Források az első forduló feladataihoz:

- Mihail Heller-Alekszandr Nyekrics: Orosz történelem I-II. Osiris Kiadó, Budapest, 2003.

- 19. századi egyetemes történet 1789-1890. Szerkesztette: Vadász Sándor. Korona Kiadó, Budapest, 1998.

- Az orosz irodalom története a kezdetektől 1940-ig. Szerkesztette: Zöldhelyi Zsuzsa. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1997.

- Az orosz irodalom története 1941-től napjainkig. Szerkesztette: Hetényi Zsuzsa. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2002.

- Bakcsi György: Gogol világa. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1986.

- Gereben Ágnes: Csehov világa. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1980.

- Hajnády Zoltán: Lev Tolsztoj világa. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1987.

- Hajnády Zoltán: Lev Tolsztoj. Tragikum, halál, katarzis. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1985.

- Török Endre: Orosz irodalom a XIX. században. Budapest, 1970.

- Jurij Vszevolovodics Keldis: Az orosz zene története. Zeneműkiadó Vállalat, Budapest, 1958.

A pályamunkák benyújtása előtt esetlegesen felmerülő kérdésekre a főszervezőtől, Dr. Gyürky Katalintól a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail-címen kaphatnak választ.


Budapest, 2016. január 31.

dr. Szűcs Olga

a Tolsztoj Társaság elnöke

Lezsák Sándor

a Magyar Országgyűlés alelnöke,
A Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnöke


Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Augusztus >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink