2020. október 26. hétfő Dömötör, Amanda, Armand napja van. Holnap Szabina, Szabrina napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Néptáncosok szakmai alkotótábora a Népfőiskolán – felhívás

Néptáncosok szakmai alkotótábora lesz a lakiteleki Népfőiskolán 2019. június 30 és július 6. között. Szakmai alkotótáborunkban néptáncosok ismereteit bővítjük jobbágytelki és melegföldvári táncok tanításával, élő zenével. Jobbágytelke Erdélyben, a Nyárád mentén található település. Táborunkba a településről várunk hagyományőrző táncospárokat, akik falujuk táncát fogják nekünk tanítani, viseletét bemutatni. Melegföldvár szintén Erdélyben, a Mezőségen található falu. Balogh Ildikó és Fantoly Gyula gyűjtötte fel táncukat, ezt tanítják meg a tábor résztvevőinek.

Bővebben ...

Hírös Tanoda Néptánctábor a Népfőiskolán

A kecskeméti Hírös Tanoda Csuporka, Sodrás, Boróka néptánccsoportjai néptánctáborban vettek részt a lakiteleki Népfőiskolán. A táncoktatással, mókás népmesei feladatokkal, éjszakai „róka” kereséssel tűzdelt hét után a néptáncosok a hat nap alatt megtanult tánctudásukról péntek délután gálaműsorral adtak számot.

Bővebben ...

20. éves a Kösöntyű - meghívó

A lakiteleki Népfőiskola Néptánccsoportja 2013. május 26-án, vasárnap  gálaműsorral ünnepli 20. éves születésnapját.

Bővebben ...

Sepsiszentgyörgyi fiatalok a Kösöntyű Néptánctáborban

Július 1-8. között ismét megrendezésre került Lakiteleken a Népfőiskola Kösöntyű Néptánctábora. Rendhagyó módon ebben az esztendőben a környékbeli táncos lábúak mellett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Népi Együttese is a tábor vendége volt.

Bővebben ...

Jubiláló Kösöntyű néptánctábor

Már két évtizede, hogy nyaranta a népfőiskolán találkoznak

Két évtizedes múlttal rendelkezik a Kösöntyű néptánctábor, amit minden évben a népfőiskolán rendeznek Balogh Ildikó és Fantoly Gyula szakmai irányításával.

Bővebben ...

Csángó-magyar táncház

A moldvai csángók magyar falvaiban élő és dolgozó pedagógusoknak rendezett szakmai tábor záró estéjén táncház volt a lakiteleki Népfőiskolán.

Bővebben ...

Kösöntyű Néptánccsoport jubileumi gálaműsora

A 25 éves Kösöntyű Néptánccsoport 2018. április 28-án, szombaton 16 órakor jubileumi gálaműsort tart „Táncos évtizedek 1993-2018” címmel. Szeretettel várunk mindenkit!

Bővebben ...

Visszatekintő - két évtized

Késő délután volt, amikor egy maroknyi ember gyülekezett a Lévay iskola tornatermében. Senkit sem ismertem közülük, így hát bemutatkoztunk egymásnak, majd leültem egy kispadra. Akkor még csak néztem őket, hogyan tanulják a néptánclépéseket, talán Dél-alföldi csárdást gyakoroltak, vagy somogyit, már homályosan emlékszem. Nem telt el fél óra, s hívtak, hogy álljak be én is a körbe, melynek közepén Gyula mutatta a figurákat.


Bővebben ...

Csángó-magyar táncházi vigadalom - meghívó

A Népfőiskola Alapítvány szeretettel hívja és várja a kedves érdeklődőket a Kösöntyű Néptánccsoport előadására, és az azt követő TÁNCHÁZBA.

Részletekhez kattintson a Tovább gombra!

Tovább

25 esztendős évfordulójára készül a Kösöntyű Néptánccsoport

Lezsák Sándorné és Fantoly Gyula 25 esztendeje vezeti a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoportot. A csoport tagjai csütörtök este Lezsák Sándor házában az évfordulós rendezvény részleteit egyeztette. Az ünnepi műsor 2018-ban, késő tavasszal lesz.

Bővebben ...

A Kösöntyű Néptánccsoport gyűjtőútja Erdélyben

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának és a Népfőiskola Alapítványnak köszönhetően a tánccsoport ez év júliusában Székelyföldet látogatta meg azzal a céllal, hogy bővítse ismereteit onnan, ahonnan erednek a népi szokások, dalok, táncok.

Bővebben ...

Visszatekintés a Kösöntyű Néptánccsoport 2012. évére

Minden év más és más, így az előre betervezett heti, havi programjaink változhatnak, sőt, változtak is. Ebben az évben, február hónapban kezdtük meg a fellépéseinket a Népfőiskolán. Apor Vilmosról, Balázs Ferencről és a Szent-Györgyi Albertről elnevezett kollégiumok hallgatói részvételével táncházat tartottunk, csak úgy, mint márciusban a Ravasz László-Ordass Lajos, Wesselényi Miklós, Steindl Imre kollégiumok résztvevőivel.

Tovább

Néptáncosok Szakmai Tábora - Videó

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány Kösöntyű néptánccsoportja idén 21. alkalommal rendezte meg a Néptáncosok szakmai alkotótáborát. Az alábbi rövid összefoglaló videóban a tábor legizgalmasabb pillanatait tekinthetik meg.

Bővebben ...

Néptáncosok Szakmai Alkotótábora - felhívás

Néptáncosok Szakmai Alkotótábora a lakiteleki Népfőiskolán 2014. június 29.  – július 6. között. Szakmai alkotótáborunkban a néptáncosok ismereteit bővítjük bonchidai magyar és román, tardoskeddi és martosi táncok tanításával, élő zenével.

Részletekhez és a jelentkezési lap letöltéséhez kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Visszatekintés a Kösöntyű Néptánccsoport 2011. évére

2011-ben is sok eseményen vettünk részt, szinte minden hónapban történt valami kiemelkedő, ahol táncolhattunk. Ünnepségek helyszínei voltak Lakitelek és környéke, Népfőiskola, Tőserdő, Tiszaalpár, valamint Monor, Felsőpakony és Kecskemét.

Tovább

Néptáncosok Szakmai Alkotótábora a Népfőiskolán

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány Kösöntyű néptánccsoportja az idén 21. alkalommal rendezte meg a Néptáncosok szakmai alkotótáborát, ahová az ország különböző részeiből érkeztek táncosok.

Bővebben ...

Csángó-magyar táncház

Hétfőn este a Népfőiskola Kösöntyű Néptánccsoportja Fantoly Gyula és Lezsákné Sütő Gabriella vezetésével néhány táncot mutatott be a moldvai csángók magyar falvaiban élő és dolgozó pedagógusoknak tartott képzés résztvevőinek.

Bővebben ...

Néptáncosok szakmai alkotótábora

Egy hónap múlva indul a Kárpát-medencei Kösönytű néptánctábor a Népfőiskolán.

Szakmai alkotótáborunkban néptáncosok ismereteit bővítjük felcsíki és tyukodi táncok (Szabolcs-Szatmár megye) tanításával.

Bővebben ...

Erdély történelmi múltja és kulturális értékei - képes beszámoló

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” – Tamási Áron. Otthon az, amelynek ismerjük múltját és építjük jelenét. Otthonosan mozgunk benne és folyamatosan óvjuk és ápoljuk hagyományait.

Bővebben ...

Visszatekintés a Kösöntyű Néptánccsoport 2013. évére

Elsősorban jubileumi évre tekintünk vissza, hiszen immár 20 éve annak, hogy folyamatosan táncolunk különböző koreográfiákat, táncokat, s adjuk tovább 1993 óta. Páratlan évet zártunk tavaly, a “szó”, mindkét értelmében. Fellépéseink száma 2013-ban túlhaladta a huszonegyet, ami természetesen nem egyenlő az egyes műsorban megmutatott, akár öt tájegységből vitt koreográfiák számával.

Bővebben ...

A Kösöntyű Néptánccsoport tagjai (2009)

Az 1991 őszén alapított, 1995-ben Magyar Örökség díjjal kitüntetett Népfőiskola Alapítvány 1993 februárjában Kösöntyű néven felnőtt néptánccsoportot alapított. A csoport alapítója és vezetője Lezsák Sándorné, szakmai vezetője Fantoly Gyula, a népművészet mestere, nívódíjas koreográfus. Mindketten az alapítás óta a csoport táncosai is.

Bővebben ...

Értékmentés tánclépésben

A Kösöntyű Néptánccsoport erdélyi és moldvai útja

2016 július közepén a tánccsoport immár ötödik alkalommal indult el Erdélybe, gyűjtőútra.

Bővebben ...

Kalotaszegi női viselet bemutató volt a tánctáborban

A népi kultúra iránt érdeklődő és azt művelő Kösöntyű néptánccsoport tagjai újabb közösségi élményeket és ismereteket gyűjthettek 2013. július 4-én, a lakiteleki Népfőiskolán, a kalotaszegi női viseleteket bemutató előadáson.

Bővebben ...

A Kösöntyű Néptánccsoport bemutatása


Az 1991 őszén alapított, 1995-ben Magyar Örökség díjjal kitüntetett Népfőiskola Alapítvány 1993 februárjában Kösöntyű néven felnőtt néptánccsoportot alapított. A csoport alapítója és vezetője Lezsák Sándorné, szakmai vezetője Fantoly Gyula, a népművészet mestere, nívódíjas koreográfus. Mindketten az alapítás óta a csoport táncosai is.

Bővebben ...

Film készült a Kösöntyű Néptánccsoportról

A Kösöntyű Néptánccsoport célja a Kárpát-medence magyar népi kultúrájának hagyományokhoz hű őrzése, és táncban, zenében, viseletben való folyamatos megjelenítése. A 23 éve alakult együttest mutatja be Belicza András filmje, amelyben a csoport alapítóját és vezetőjét, Lezsák Sándornét szólaltatta meg.

Bővebben ...

Visszatekintő - 20 éves gálaműsor (2013)

Május sok felkészüléssel járt, hogy utolsó hétvégéjén, május 26-án megünnepelhessük 20 éves fennállásunkat. A néptánccsoport már az év elején terveket szőtt, ötleteket gyűjtött, ruhákat varratott, színpadképet állított össze, és természetesen addig is eleget tett számos felkérésnek. Sűrített próbáinkból mindenki kivette a részét, és ugyan nem panaszképpen írom, de igen csak elfáradt a csapat.  A német út is hosszú volt, 1400 km-t buszoztunk, igaz teljes kényelemben.

Bővebben ...