2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Időszaki kiállítások

2009 tavaszán, március 29. és április 29. között immár negyedik alkalommal került sor a kecskeméti és nagybányai alkotók közel két hetes táborára Lakiteleken, a Népfőiskolán.

Március végén, amikor érkeztek még borongós és esős volt a táj, de mire elérkeztünk a kiállítás napjához, már szép tavaszi napsütéses égbolt volt fölöttünk. Napsütéses és mégis szívünkben borongós, hiszen egyiküktől búcsút kellett vennünk, venniük.

Az alkotótábor résztvevőitől a megszokott stílust láthattuk viszont a kiállított munkákban, azonban évről évre érezhető alkotásaikban a fejlődés, a művészi kiteljesedés. Az idén Bazán Vladimir, Bitay Zoltán, Dudás Gyula, Gally A. Katalin, Garti Goór Imre, Görgényi Tamás, Kis Béla, Kondrak Matyiko Margó, Mártonfi Benke Márta, Petrovits István, Sebestyén Erzsébet, Szappanos István, Szabó Vilmos és Virók Csilla alkotásaival nyitottuk meg a kiállítást április 8-án, melyet május közepéig tekinthettek meg kedves vendégeink a Kölcsey-ház galériájában.

In memoriam Szabó Vilmos
†Szabó Vilmos
Április 4-én hajnalban egy lélek visszatért a Teremtőhöz, egy nagy tehetségű, szakmájában és pedagógusi mivoltában nagy tiszteletnek örvendő művésszel lettünk kevesebbek. A tragikus hirtelenséggel bekövetkező esemény rányomta bélyegét alkotótáborunkra, de Szabó Vilmos társai igaz hittel, becsületből folytatták tovább a munkát, hogy a kiállítást az ő emlékének ajánlhassák, mert hitték, hogy ezt ő is így szerette volna…

Szabó Vilmos 1942. szeptember 15-én született a Maros megyei Sáromberkén, majd 1964-ben érettségizett a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban. Tanulmányait a kolozsvári „Ion Andreescu” Képzőművészeti Egyetemen folytatta, amelynek monumentális festészet szakán 1975-ben államvizsgázott. Attól az évtől Zilahon, a „Gheorghe Şincai” Pedagógiai Líceumban, majd az ennek keretén belül alakult képzőművészeti szakon oktatott egészen 2007-ig történt nyugdíjazásáig. Díjai és kitüntetései: 1988-ban a „Legjobb linómetszet” díj, Nagyvárad „Ex-Libris” kiállítás, egy második díj 1998-ból a Bacău-i „Ex-Libris” kiállításon, 2002-ben „Szilágysági Magyarok” kitüntetés, 2004-ben „Pro Zilah” életműdíj. 2000-ben a Cambridge-i Internacional Biographical Centre jelöltje volt az „Internacional Personality of the Year” címre.

Szabó Vilmostól a kiállítás megnyitóján az alkotótábor művészeti vezetője, az idén 80 éves Dudás Gyula festőművész az alábbi szavakkal búcsúzott:

„Látom Vilit a falu széles útján ül a viharvert itató előtt, dolgozik. Meleg van, rekkenő hőség, százával röpködnek az apró kék pillangók. Leveti az ingét. Megelevenedik a papíron Vili stílusában a vályú, a röpködő pillangókkal…

2008. májusában a Tóth tanyán dolgoztunk Vasi Erzsike, Vili meg én és Gally Katalin. Mélységes nyugalom, csend áradt. Belső nyugalom, csend… Csodálatos élmény volt a munka, a csendet Vili népdallal törte meg.
 
Élmény volt Vili, veled együtt dolgozni. Folytatás nincs…

Mindig hiányozni fogsz nekünk.”


2009 április 8-án, a kiállítás megnyitóján hangzott el Dudás Gyula, a tábor művészeti vezetőjének beszéde:
 
TISZTELT ELNÖK ÚR, TISZTELT EGYBEGYŰLTEK, HÖLGYEK, URAK, KEDVES BARÁTAINK, KEDVES KOLLÉGÁK.

Hihetetlen, hogy idén milyen hamar és korán lejárt a negyedik lakiteleki tábor. Ennek egyik oka talán, hogy az idén kezdtük legkorábban a tábort, de az is lehet lassan-lassan ez a kis társaság annyira összekovácsolódott, hogy egyre jobban érezzük magunkat együtt, nagyon jó a hangulat, ebből adódóan szinte törvényszerű, hogy ami jó az hamar elmúlik, sajnos!

Körösfői Kirch Aladár mondja: „munka nélkül nincs élet, így művészet nélkül sincsen.” Nekünk művészeknek kötelességünk az életből a jót, a szépet kifürkészni, visszaadni. Ez minden korszakra érvényes, de szerintem egyre elanyagiasodottabb világunkban még jobban. Egyre sivárabb napjainkban meg kell mutatnunk embertársainknak, hogy a sok rossz között is van jó és szép. Egy szép képpel, amely képes a nézőben kellemes érzéseket kiváltani, elfeledtetni pár percre, hogy odakint milyen cudar világ van már nagyot tettünk.

A természeti látvány mindig szép, de ezt alkotásainkkal még szebbé kell tennünk, ezt szívünk teljes egészével meg is tehetjük.

Mivel minden művész más és más így minden alkotás is ahogyan ezt már Turai Kamil esztéta is értékelésében szépen kifejtette. Ebből adódóan az itt kiállított képek is. Ez teszi a kiállítást széppé, élvezetessé.

Mi tagadás, végignézve a kiállításon nyugodt lelkiismerettel nyugtázhatjuk, hogy idén 2009-ben a negyedik lakiteleki táborban is, nagyon szép alkotások születtek!

Bízunk benne, hogy meghívónk Lezsák Sándor Elnök Úr és Péter Zoltán kecskeméti vállalkozó régi jó barátunk, akik mindent megtettek, hogy a nehéz gazdasági válság ellenére is létrehozhatták ezt a tábort, meg vannak elégedve. Szívből köszönjük ezt nekik. Tisztában vagyunk milyen nagy erőmegfeszítésbe került, ezért is mindent elkövettünk, hogy fáradtságukat szép alkotásainkkal hálájuk meg.
 
Magam és kollégáim nevében még egyszer nagyon szépen köszönjük, és reméljük idén is meg vannak elégedve velünk. Ebben reménykedve bízunk benne, hogy a tábornak jövőben is lesz folytatása, már most megígérjük, akkor sem fognak csalódni bennünk, de nem fejezhetem be úgy, hogy ne köszönjem meg Molnárné Lezsák Annának a segítségét, aki táborszervezői minőségében minden tőle telhetőt megtett úgyszintén kollégáink közreműködését, Virók Csilla vagy barátunk Péter Zoltánnak, hogy ittlétünk alatt minél jobban érezzük magunkat megtettek minden tőlük telhetőt.
 
Kérem istent, hogy meghívóink erejét, egészségét továbbra is tartsa meg, így reménykedhetünk abban, hogy még sokszor találkozni fogunk ebben a gyönyörű környezetben.
 
Másrészt ezek a találkozások egyre jobban elmélyítik a Nagybánya-Kecskeméti Művésztelep közötti kapcsolatot. Amely hozzájárul ahhoz, hogy jövőben amikor sor kerül a Kecskeméti Művésztelep 100 éves fennállásának megünneplésére az ünnepség még teljesebb, még sikeresebb legyen.

A kiállítás-megnyitó képei