2022. december 2. péntek Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc, Olívia, Xavér napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Aktuális hírek

A Kárpáthaza magyar jövőjét erősíti, aki Székelyföld magyar jövőjét támogatja – mondta Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke az 1980 óta működő Bethlen Gábor Alapítvány díjátadóján beszélt erről a Pesti Vármegyeházán. A magyarság szolgálatáért kiemelkedő munkát végző hazai és külhoni személyeket az alapítvány évente Bethlen Gábor-, Márton Áron- és Telki Pál-díjjal tünteti ki, 2015 óta pedig odaítélik a Székelyföld jövőjéért ösztöndíjat is. A hazai és külhoni magyarok áldozatkészsége, valamint kurátorai munkája révén, azok anyagi, szellemi és lelki támogatásával szolgálja a nemzetet.

3b87d41a889e45b7b31440ee963318e5

 

– Aki Székelyföld magyar jövőjét támogatja, az a Kárpáthaza magyar jövőjét erősíti, Székelyföld nélkül nincs jelenünk, nincs múltunk, nincs jövőnk – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke. Rámutatott: az alapítvány minden kitüntetettjét összekapcsolja az, hogy nem tértek el attól, amit az alapítók, Illyés Gyula, Németh Lászlóné, Kodály Zoltánné és Csoóri Sándor meghatároztak. Emlékeztetett, hogy a lakitelki és a monori találkozók szervezésében, a Duna Televízió és a Hitel folyóirat megalapításában, illetve számtalan szobor és emlékhely létrehozásában is részt vettek. „Merjünk magyarok lenni!” – hívta fel a figyelmet Teleki Pálra jelmondatára. Kiemelte, hogy az alaptörvényben is szerepelnek az alapítvány alapító okiratának célkitűzései. Lezsák Sándor beszédét Bethlen Gábor gondolatával zárta: 

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet. 

Az 1980 óta működő alapítvány legjelentősebb elismerése a Bethlen Gábor-díj, amit idén Szijártó István, az irodalomtudomány kandidátusa, a Százak Tanácsának elnöke vehetett át. 

A kitüntetettről Bíró Zoltán, az alapítvány kurátora a többi között elmondta, hogy tanított az Ötvös-kollégiumban, beszélt a legutóbb szerkesztett könyvéről, de főként a nemzet iránti szolgálatvállalását és képviseletét emelte ki. Beszélt arról is, hogy a Százak Tanácsa elkötelezetten támogatja a magyar kormányt, de ez nem jelen megalkuvást, hiszen kritikát megfogalmaz.

A szent életű püspöknek emléket állítva 1988 óta adják át a Márton Áron-emlékérmet, amit a kereszténység szolgálatában kiemelkedő tevékenységet végző személyek és intézmények kapnak. Ebben az évben az elismerést Bárány Béla, a zuglói Páduai Szent Antal-plébánia plébánosa kapta. 

3fecdd54a1ae44cead57b93431accc41

Bartos Mónika országgyűlési képviselő az atya vendégszeretetét és életörömét idézte fel. Életútjáról elmondta, hogy Varsányban született, majd tanulmányait az esztergomi ferences gimnáziumban végezte, ahol hivatástudatát is megkapta, pedig magyar- és történelemtanárnak készült. Felidézte, hogy egyszer egy gyászruhás szülői pár lépett be az iskolába, akik az atyáktól támogatást kértek, mert fiuk napokkal korábban belefulladt a Kis-Dunába. Akkor fogalmazódott Bárány Bélában, hogy azok támasza lesz, akiknek nincs semmijük – tette hozzá. „Neki növekednie kell, nekem kisebbednem” – utalt az atya papi jelmondatára Bartos Mónika, aki beszélt arról, hogy a zuglói plébános soha nem tűrte a történelemhamisítást, pedig elvei miatt sokat szenvedett, például a Lentiben teljesített katonai szolgálata alatt, de békepapnak is be akarták szervezni. Közösségszervező tevékenysége miatt fel is jelentették, munkáját azonban ennek ellenére továbbra is lelkesen végezte, amitől a minden évben megtartott húsvéti fáklyás körmenete és a minden hónap 13-án hazánkért elimádkozott fatimai engesztelés is tanúskodik – tette hozzá, kiemelve, hogy nemcsak a hívek, hanem káplánjai szerint is legendás Bárány Béla atya segítőkészsége, határozottsága, rugalmassága és vendégszeretete.

A Teleki Pál-érdemérmet – amely az alapítvány becsületrendje is – 2006 óta adják át. Idén Gábor Csilla akadémikus, egyetemi tanár, a Szociális Testvérek Társaságának tagja kapta a kitüntetést.

0f438ec53fcc4364a6bf665b72179252

Méltatásában Petrik Béla kifejtette: a díjazott Kolozsváron született és a Babes–Bolyai Egyetemen szerzett magyar–angol szakos diplomát. Egy Brassó megyei faluban kezdte pályafutását, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen teológiát hallgatott, doktori címet a Debreceni Tudományegyetemen szerzett – részletezte. Kiemelte, hogy Gábor Csilla évtizedek óta tanítja Kolozsváron a hallgatókat, tanítványaival közösen is kutatott, az Magyar Tudományos Akadémia pedig külsős tagjává választotta, így ő lett az első szerzetes az akadémikusok között. 

A szintén kolozsvári születési és a Babes–Bolyai Egyetemen diplomát szerzett Muzsnay Árpád művelődésszervező is Teleki Pál érdeméremben részesült, róla Bakos István művelődéskutató elmondta, hogy a kitüntetett 1974-től tevékenykedett újságíróként és számtalan lapban jelent meg írása. 

Tagja volt RMDSZ-nek, de a nevéhez fűződik az EMKE újjászervezése is 1991-ben Brassóban. A laudáló felidézte Muzsnay Árpád – aki korábban Bocskai-, EMKE-életműdíjat, illetve Fábry Zoltán-díjat is kapott – Kölcsey emlékének ápolásáért folytatott munkásságát, illetve a Dzsida Jenővel és Páskándi Gézával kapcsolatos kutatásait. 

A harmadik, hasonló elismerést Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) elnöke érdemelte ki, az ő munkásságát Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke méltatta. 

Elmondta, hogy a díjazott 1952-ben született Budapesten, a szentendrei ferenceseknél tanult, majd az ELTE történelemtudományi és régészeti előadásait látogatta, végül jogi diplomát szerzett, később a BME-n is diplomázott. Kifejtette, hogy Messik Miklós a magyarság múltjáról tartott előadásokat, majd tengerentúli kutatásokkal bővült tevékenysége. Beszélt arról is, hogy a kitüntetett 1996-ban alapította meg a magyar emlékhelyek műhelyét, majd miután 1999-ben találkozott Sütő Andrással, létrehozta a MEVE-t, később közösségépítő munkát végzett azok körében, akik a magyar emlékeket ápolják. 

A Székelyföld jövőjéért ösztöndíjat 2015 óta adják át, célja, hogy ösztönözzék a tehetséggondozást Székelyföldön. Idén Kovács Petra, a Babes–Bolyai Tudományegyetem hallgatója nyerte ezt el, akinek mentora Tókos Ibolya. Az eseményen egyperces néma főhajtással emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire.

Szabó Réka Zsuzsanna, Magyar Nemzet

Szállodai szolgáltatások árai

A legmodernebb igények szerint újjáépített szállodánk a Hotel Club Tisza, mely gyönyörűen parkosított környezetben, klímatizált, 2-4 ágyas szobákkal, szolíd árakkal, TV-vel, ingyenes wifivel és parkolással, valamint a Tisza Vendéglőben elfogyasztható finom magyaros ételekkel várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Amennyiben aktívan töltené szabad idejét, nálunk uszoda és termálfürdő, kispályás focipálya, minigolf, asztalitenisz, billiárd és csocsó áll rendelkezésre. Itt mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb kikapcsolódási formát! Kincsem Fogadónkban 20 db kétágyas és 13 db háromágyas klimatizált, TV-vel, zuhanyzóval felszerelt szoba található.

Tiszavirág Vendégházunk akadálymentes épületben, háromágyas, tetőtéri, klímaberendezéssel, zuhanyzóval felszerelt szobákat kínál azoknak, akik kisebb-nagyobb létszámú csoporttal, családdal, vagy baráti társasággal, munkahelyi vagy iskolai közösséggel szeretnének megszállni, vagy egy általunk meghirdetett programon részt venni.

Várjuk Önöket Szeretettel!

 

A táblázat ide kattintva letölthető!