2022. szeptember 30. péntek Jeromos, Médea napja van. Holnap Malvin napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Hírek

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Tevékeny Élet Fesztivált a Hungarikum Ligetben kedden. Az eseményt Lezsák Sándor és Bánfiné Tóth Mária kezdeményezésére szervezi meg évről-évre a Katolikus Szeretetszolgálat és a tiszaalpári PAX Otthon közösen.

A 2002-ben indult program csupán két évben maradt el, egyszer a pandémia, egyszer pedig pénzügyi nehézségek okán. Az idei fesztiválra is rányomta a bélyegét a gazdasági válság, emiatt több intézmény nem tudott részt venni a fesztiválon, így felvételen küldték el produkciójukat – tudtuk meg Baranyi Évától, a PAX Otthon vezetőjétől. Hozzátette, így is tizenegy intézményből közel kétszáz vendég érkezett a fesztiválra és 37 produkciót nézhetett meg a közönség. Vers, próza, egyéni és csoportos ének, hangszeres zene, humor és színpadi játék kategóriában mérték össze tudásukat a szépkorúak. Minden kategóriában díjazták az első három legjobb produkciót, de még a helyezésnél is fontosabb, hogy egy napon át közösen szórakozhattak szociális otthonok lakói – hangsúlyozta Baranyi Éva. Elmondta, az idősek ragaszkodnak a fesztiválhoz, heteken át nagy lelkesedéssel készülnek a fellépésre. Már a felkészülés is jó hatással van a mentális egészségükre, hiszen van előttük cél, ami értelmet ad a hétköznapjaiknak, ami eltereli a figyelmüket a problémákról, a betegségekről. A fellépések sikerélményből pedig hosszú ideig tudnak erőt meríteni – tette hozzá a főszervező. 

Vajda Norbert a Katolikus Szeretetszolgálat igazgatója is fontosnak tartja a fesztivál életben tartását, mert ez egy kiemelt ünnep az intézményeikben élő idősek számára. Az igazgató szerint, minden egyes alkalommal csoda történik a színpadon, ami a fellépőknek és a közönségnek egyaránt nyújt lelki útravalót. 

 

Tekintsék meg a fesztiválról készült összefoglaló videót.