2021. június 20. vasárnap Rafael, Dina, Polett napja van. Holnap Alajos, Leila, Alojzia napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Hungarikum vetélkedő

2020 novemberében a Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – az elmúlt évekhez hasonlóan újra meghirdette vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A játékos vetélkedőre most a Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákok, valamint a középfokú oktatási intézmények 9. és 10. osztályos diákjai és felkészítő tanáraik jelentkezhettek.

2020. december 18-ig az első fordulóra közel háromszáz csapat jelentkezett, ahol egy hungarikumokkal és nemzeti értékekkel kapcsolatos totó feladatsort kellett megoldania a tanulóknak.

A januárban meghirdetett második fordulóban egy 30 kérdésből álló tesztet kellett kitölteni, valamint korosztálytól függően prezentációt készíteni egy szabadon választott településről, tájegységről, megyéről, vagy hungarikumról, bemutatva a legfontosabb értékeit, tulajdonságait. E fordulót követően az elődöntőbe korosztályonként 24-24 csapat jutott be, majd a márciusi – a koronavírus járvány okozta helyzet miatt online megrendezett – döntőbe 48 csapat, korosztályonként 12-12 jutott be.

A döntőben a fiatalok feladata volt, hogy a jelenlegi 76 hungarikum közül válasszon egyet és annak történetét mutassák be.

A döntőben kialakult végeredmény alapján meghívást kapott minden korosztályból az első három helyezett csapat az ünnepélyes díjkiosztóra, a Hungarikum Ligetbe. A fiatalok Fülek, Bordány, Tiszaszalka, Budapest, Csólyospálos, Debrecen, Csicsó, Székesfehérvár és Zalaegerszeg településekről érkeztek.

Lezsák Sándor, a lakiteleki Népfőiskola vezetője, a Hungarikum Bizottság tagja különdíjként meghívott a négy korcsoport első három helyezett csapatának iskoláiból 40-40 diákot egy egynapos őszi tanulmányi kirándulásra a Népfőiskolára. Az erről szóló meghívólevelet az iskolák igazgatóinak hamarosan megkapják. Hangsúlyozta, hogy az egyre népszerűbbé váló hungarikum vetélkedőt idén késő ősszel ismét meghirdeti a lakiteleki Népfőiskola.

01

02

03

04

05

06

08

09