2021. február 25. csütörtök Géza, Alexander napja van. Holnap Edina, Szvetlána napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Bács-Kiskun megyei közgyűlés legrangosabb elismerését kapta Lezsák Sándorné Sütő Gabriella. A Bács-Kiskun Megyéért Díjat szombaton Rideg Lászlótól, a megyei közgyűlés elnökétől vehette át Kalocsán. A kitüntetés kapcsán beszélgettünk a Lakitelek Népfőiskola igazgatónőjével. 

– A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés júniusi ülésén döntött úgy, hogy Bács-Kiskun Megyéért Díjjal ismerik el az Ön munkásságát. Milyen érzések, gondolatok fogalmazódtak meg Önben, amikor megtudta, hogy kitüntetik?

– Ez a megtisztelő, kitüntető díj váratlanul ért, meglepett. Örömmel tölt el, mert boldog ember lehet az, aki saját közösségének bizalmát élvezi és hivatásában is elismerik. Visszaigazolás, hogy jó döntés volt 1991-ben férjemmel létrehozni a felnőttképző intézményt, a lakiteleki Népfőiskolát. Szükség és igény van a személyiségfejlesztésre, az ismeret bővítésre, a közösség építésre, az egészséges életmódra nevelésre. Jelenleg 160 fővel dolgozom. Nevükben is hálásan köszönöm az elismerést.

– A férjével közel három évtizede hozták létre a Népfőiskolát, hogyan mutatná be a Népfőiskola tevékenységét azoknak, akik nem ismerik?

– Az elmúlt másfél évszázadban a hazai és az európai társadalmakban a népfőiskolák jellemzően olyan időkben jöttek létre, amikor az adott ország veszélyben érezte hazáját, népe sorsát, kulturáját. A népfőiskolák olyan helyek, ahol az emberek társakra találnak, olyan közösségek szerveződnek, melyek nemzeti öntudatban, szellemiekben, lelkiekben megerősítik, tanítják egymást. Segítik az eligazodást az élet ügyes-bajos dolgaiban. Képzéseink, konferenciáink segítik a személyiség fejlesztését, a gazdasági, társadalmi, politikai ismeretbővítést, a helyi értékek minél szélesebb körű megismertetését, működésük erősítését, a magyar kultúrkincs átörökítését. Az élő magyar nemzet erejét kell felmutatnunk, mozgósítanunk munkánk során. A közel 30 év alatt több tízezer hazai és Kárpát-medencei hallgatóval, előadóval, művésszel, látogatóval kerültünk kapcsolatba. Természetesen számtalan programunk kötődik a megyéhez. Immár több mint 25 éve uszodánkban a környező települések óvodásai és iskolásai tanulnak úszni, fedett lovardánkban többek között a lakiteleki diákok lovagolnak tanóra keretein belül. Ki Mit Tud? versenyeket, történelmi vetélkedőket, hungarikum találkozókat szervezünk általános iskolásoknak, gimnazistáknak. Számos kisiskolával van kapcsolatunk, alsó tagozatos diákjai évtizedek óta nálunk mérik össze matematikai, nyelvtani tudásukat. Kölcsey-házunk többek között megyei, polgármesteri találkozók, katasztrófavédelmi, tűzoltó, erdészeti, mezőgazdasági konferenciák helyszíne. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Neumann János Egyetemmel. Konyhánkban és éttermünkben kecskeméti és tiszakécskei iskolákból szakácsok és felszolgálók töltik gyakorlati idejüket. A Németh László Gimnázium kihelyezett tagozatán több mint kétszázan szereztek érettségit. Nyaranta néptánctábor, úszótábor, kézműves foglalkozások, filmes tábor, rajz tábor, sakk tábor várja a diákokat. Rendszeres vendégünk évek óta a Kecskeméti-Nagybányai festőtábor, valamint a rajztanárok festő tábora. Rendszeresek az értékfeltáró kollégiumok, nyelvi képzések, műfordítói műhelyek is. Június utolsó szombatja 25 év óta a fogyatékossággal élők napja a Népfőiskolán. Nyaraltatással segítjük a nagycsaládosokat is. Szállodánk, éttermünk, gyógyvizes termálfürdőnk szeretettel várja a pihenni vágyókat. Számos lakodalom, tréning, vállalati továbbképzés, családi rendezvény, borkóstoló, erdei iskola helyszíne is a Népfőiskola.

Bátran ajánlom programjainkat fiatalnak, idősebbnek egyaránt. A részletekről a honlapunkon is tájékozódhatnak.

– Hatalmas beruházás folyik jelenleg a Népfőiskolán, nőként hogyan bírja ennek terhét?

– Bírni kell. Édesanyám is szívós természet volt, én is megedződtem.

2013-ban a kormány kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánította a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány épületeinek felújítási, bővítési programját. A beruházás 2022 nyarán fejeződik be. E 30 milliárd forintos forrásnak köszönhetően felújítottuk a meglévő épületeinket: szálloda, étterem, tanuszoda, konferencia terem, tantermek és az irodaház. Mára elkészült a fedett lovarda, a nemzetközi versenyek szervezésére is alkalmas footgolf pálya, a Kárpát-medencei borrégiók borainak helyet adó Borok Katedrálisa, 5600 négyzetméteres üvegházunkban bio zöldségtermesztés folyik, mely ellátja konyhánkat. Zödségfeldolgozónkban lekvárok, ivólevek, savanyúságok, aszalványok készülnek. Itt épült fel a Nemzeti Művelődési Intézet Országos Központja, bővítettük parkolóinkat. 2021. februárjára megnyit a Nyitott-és Zárt fürdőnk és Gyógyászati részlege, mely gyógyvízzel és kezelésekkel várja a gyógyulni vágyó vendégeinket. Három termálvizes kutunk biztosítja a gyógyvizet, illetve az egész Intézmény épületeinek fűtését. 2022-re felépül a 180 fő befogadására alkalmas szálloda és egy 1000 főt befogadó rendezvényház.

Minden felújított és újonnan épülő rész a Hungarikum Ligetté bővülő Népfőiskola Alapítvány önfenntartását szolgálja.

– A Népfőiskola igazgatása mellett több, mint 25 éve vezeti a Kösöntyű néptánccsoportot is. Honnan ered a tánc iránti vonzalma? Mit jelent Önnek a tánc?

– A tánc számomra öröm, kikapcsolódás, szabadság, feltöltődés. Fontosnak tartom a hagyományainkban rejlő többszász éves tudást, a hit – és hiedelem világban fellelhető értékrend átörökítését. A magyar népzene és néptánc megőrzését, ápolását. Büszkék lehetünk népzenegyűjtőink munkájára, hiszen a világon mi magyarok rendelkezünk a legnagyobb katalogizált dallamanyaggal. Magam ma is aktív néptáncos vagyok. 1993-ban megalapítottam és Fantoly Gyula szakmai vezetésével irányítjuk a Népfőiskola Kösöntyű Néptánccsoportját, vezetjük az élőzenés táncházakat. Járjuk a csoporttal a Kárpát-medence magyarlakta településeit, táncoljuk táncaikat, ismerjük viseletüket. Hagyományőrzők tanítanak nyári táborainkban. A Kösöntyű néptánccsoport 2017-ben felvételt nyert a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. 2000 óta tagja és táncosa vagyok a többszörösen kiválóra minősült Kecskeméti Kurázsi Táncműhelynek is, mellyel számos nemzetközi fesztiválon képviseltük Magyarország táncos kultúráját.

– Háromgyerekes édesanyaként, nagymamaként, igazgatóként milyen célok motiválják nap, mint nap? Milyen dédelgetett álmai, tervei vannak a jövőre nézve?

– Egyik irányítója vagyok a 2013-ban elkezdődött beruházásnak. Az elkezdett munkát be kell fejezni. Jelenleg a népfőiskolai programok szervezése, irányítása mellett ez a legfontosabb feladat. Dolgozunk a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat kiépítésén is. A Népfőiskolán pedig ki kell nevelni azt a vezetői csapatot, akik felelősséggel és önzetlen hittel végzik a munkájukat, akiknek jó szívvel adom majd át az irányítást.

Egy elbeszélés szerint megkérdezték a kínai császárt, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy háborút. „Három dolog – mondta a császár – fegyver, élelem, és a nép hite. Ha a három közül kettőt oda kellene adnom, gondolkodás nélkül odaadnám a fegyvert és az élelmet. Mert ha elvész a nép hite, akkor elveszett az ország.”

Az önzetlen munkába vetett hitet tartom a legfontosabbnak, s akkor él nemzet e hazán.

 

 Az interjú megjelent a Petőfi Népe napilapban és a Lakiteleki Újságban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!