2021. január 16. szombat Gusztáv napja van. Holnap Antal, Antónia napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


​Trianon 100. évfordulója alkalmából június 4-én, csütörtökön 16 óra 32 perckor, a harangozást követően került sor az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért (IKoN) kopjafa avatójára a lakiteleki Népfőiskolán.A kopjafát Szabó Imrefia Béla szobrászművész készítette el, aki alkotásában a Kárpát-medence magyarságának összetartozását, erejét, motívumait és öröklétét jelenítette meg. A kopjafán nem csak a Nagy-Magyarország jelképes helyszíneinek nevei olvashatóak, hanem a művész saját költeménye, valamint a "Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk/ Mi egy vérből valók vagyunk" felirat is megjelenik rajta.

​A megemlékezésen részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, Lezsák Sándorné Sütő Gabriella, a Népfőiskola igazgatója, Molnárné dr. Lezsák Anna, a Népfőiskola igazgatóhelyettese, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Batbayar Zeneemyadar, Mongólia budapesti nagykövete, Agócs Sándor és Sütő Ádám, az Antológia Kiadó és Nyomda ügyvezető igazgatói, Szabó Gyula plébános, a Magyar Műhely Alapítvány elnöke, Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, M. Kiss Sándor a RETÖRKI tudományos főigazgató helyettese és Riba András osztályvezető, valamint Nagy Dóra az IKoN elnöke és az egyesület elnökségi tagjai.

Lezsák Sándor emlékezésében kiemelte, hogy számára ez a kopjafa a fiatalságot jelenti, akikben tovább él a nemzeti gondolat és elköteleződés. Megosztotta a jelenlévőkkel saját Trianonhoz kötődő emlékeit, majd felolvasta Séta a Grand Trianonban című versét. Gondolatait azzal zárta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy az IKoN a Hungarikum Ligetben, leánykori nevén Népfőiskolán helyezte el a Trianon 100 kopjafát, mert itt mindig volt és lesz helye a nemzeti értékeknek, a fiataloknak és a régebb óta fiataloknak.

Szabó Gyula plébános a 100 évvel ezelőtti események kapcsán felidézte az akkori vélekedéseket, érzelmeket és gondolatokat. Emlékeztetett a magyar nép erejére és szeretetére, hogy még 100 év után is, a határok szétszabdalása ellenére is él a Kárpát-medence magyarsága. Végezetül megáldotta a kopjafát.​

​Az áldást követően koszorúzásra került sor, valamint a megjelentek elhelyezhették az emlékezés virágait a kopjafánál.

A megemlékezés az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalának közös eléneklésével zárult.

IKON


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!