2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Muravidék Kollégiumot. Szakmai vezetője Dr. Göncz László történész, író, a Szlovén Parlament képviselője, technikai szervezője a Népfőiskola részéről Loksa Gábor volt.A két alkalommal, 2015 őszén és 2016 tavaszán egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a jelen könyv. Az értékfeltáró munkában hét egyetem és főiskola hallgatói, tanárai vettek részt. Ők készítik elő a szeptemberben sorra kerülő Muravidék konferenciát, ahol bemutatjuk a szlovéniai magyar lakta települések általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járulunk hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pallas Athene Domus Concordiae Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Hungarikum Bizottság támogatásával a lakiteleki Népfőiskola szervezésében Drávaszög és Szlavónia térségében egy, Kárpátalján négy kollégium munkáját fejeztük be. 2016 nyaráig a Muravidék kollégium mellett Hegyköz, Nyugat-Bácska, Zenta, Moldva magyar lakta részein, Garam mente, Komárom és Őrvidék területén dolgoztak a kutatóink. 2016 őszén ezeken felül Gyimes magyar lakta részeinek és Torockó-Aranyosszék térségének értékfeltáró munkáját indítjuk el.

Összefoglaló a könyv borítójáról (2016)

A kutatásról készült film ide kattintva tekinthető meg


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!