2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégiumok munkáját Lezsák Sándor a Népfőiskola Alapítvány elnöke indította útjára 2014-ben. A Kárpát-medence magyarlakta területein folyó kutatás célja a helyi és térségi értékek, értékőrzők felgyűjtése szakmai vezetők irányítása mellett.A lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat. Alapítványunk Népfőiskolai Hálózatán keresztül az elmúlt fél évtizedben 21 külhoni és 4 belföldi értékfeltáró kollégiumot szervezett.

A kollégiumok szervezésével a külhoni és a belföldi magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola programsorozata. Hiszünk benne, hogy jelen értékfeltáró és értékmentő célzatú programunk nagyban segíthet a külhoni magyarság megmaradás folyamatában, lassíthatja az elvándorlást, az értékek mentén a helyi kitörési pontok megtalálását. Az anyaországon belül szintén nagyon fontos az értékek és értékőrzők védelme, segítése, megjelenési lehetőségük kiterjesztése, melyben nagyon fontos szerep jut a jelen kutatás sorozatnak.

A megjelent könyvek mellékleteként minden esetben elkészül egy film, amelyben a kutatók, szakmai vezetők és maguk a helyi értékőrzők szólalnak meg és teszik élővé a könyvek lapjain olvasható információkat.

A Népfőiskola Alapítvány elnöke fontosnak tartja, hogy a filmek a széles közönség által elérhetőek legyenek, a nézők bepillantást nyerhessenek a Kárpát-medence tájegységein élő magyarok életébe. Épített és szellemi értékek, művészeti és hagyományőrző csoportok, értékőrző személyek bemutatásán keresztül ad átfogó képet a kollégiumok munkájáról.

A filmek a Népfőiskola Alapítvány stúdiójában készültek, szerkesztő-operatőrük Belicza András, a drón felvételeket készítette Tóth László.

Az elkövetkező időszakban honlapunkon bemutatásra kerülnek a felkutatott térségekben készült filmek.


A kutatás támogatói és a kollégiumok időpontjai ide kattintva tekinthetők meg.


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!