Ma 2020 augusztus 9. vasárnap, Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Petőfi-díjat kapott Lezsák Sándor és Szájer József
E-mail Nyomtatás PDF

2019. december 2-án adták át az idei Petőfi-díjat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szájer József európai parlamenti képviselő részére Budapesten a Terror házában.
Az átadó kezdetén a Himnusz Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze előadásában csendült fel, amit egy Petőfi Sándor vers előadása követett. Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszéde következett. ​

Gulyás Gergely hangsúlyozta a Lezsák Sándor által szervezett Lakiteleki Találkozó jelentőségét, amely a kommunista rendszer végét és a későbbi együttműködés és párbeszéd alapját jelentette. Hozzátette, Lezsák Sándor munkássága során változatlanul ugyanazt az értékrendet, a magyar állam és nemzet értékét képviseli. Úgy fogalmazott, az Országgyűlés alelnöke sokat tett azért, hogy a magyar Himnuszt ne csak kívülről, de belülről is ismerjék az emberek. Szájer József tevékenységéről hangsúlyozta, ő volt az, aki a kommunista diktatúra idején is a jog eszközeivel és a jogállam fikciójával harcolt az önkényuralom ellen. Az európai közegben is mindig a nemzeti érvényesítés útját választotta a politikai hatalommal szemben.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az európai szimpátia elmúlásának ellensúlyaként nevezte meg a díjat, valamint elmondta: a közös jó, a szabadság eléréséért tett erőfeszítések elismerésére szolgál. Ezt követően Lezsák Sándor sokrétű tevékenységét és eredményeit méltatta. Úgy fogalmazott, hogy a Lakiteleki Találkozó megszervezésével a rendszerváltás elindítója volt a Népfőiskola alapítója, a Mindszenty Társaság vezetője. ​

Ezt követően Schmidt Mária átadta a Petőfi-díjat Lezsák Sándor részére, aki beszédében elmondta, számára Petőfi Sándor a szabadság metaforája, egy igazi nemzeti liberális, aki ki akarta terjeszteni a szabadságot ellentétben a mai hamis liberálisokkal, akik viszont ki akarják sajátítani azt. Egy székely tanítótól idézett: „Petőfi bölcsője és sírja minden Kárpát-medencei kis faluban megtalálható.”

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport vezérigazgatója laudációjában elmondta, Szájer József uniós tagságunk óta képviseli hazánkat az Európai Unióban, ahol felkészültség, szorgalom és ész tekintetében az élen jár a képviselők között. Petőfi Sándort a bátorság, önfeláldozás példájának nevezte, párhuzamot vonva Szájer Józseffel: az EP képviselő nemcsak politikus, de író is, aki nem fél gondolatait közzétenni.

A díj átadása után Szájer József beszédében elmondta, a szabadságot több tényező is fenyegeti napjainkban. Példaként hozta a kerítés lebontására való szándékot, a „magyar” szó többé már nem politikailag korrekt használatát, valamint a hit, a kereszténység és a család hagyományostól eltérő, negatív értékként történő feltüntetését. Közép-Európát a szabadság zsinórmértékének nevezte.

Az estet Bakos-Kiss Gábor előadása zárta.

Kató Bernadett


Nemzeti FórumKövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Augusztus >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink