2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Neumann János Kollégiumot a Lakiteleki Népfőiskola és Nemzeti Művelődési Intézet indította útjára ez év tavaszán.
A kollégium célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek Neumann János tudományos életművének hatásaival, illetve olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekezzenek, amelyek meghatározzák a világ és Magyarország következő 5-10 évének alakulását. Fontos hogy, a digitális jövőkép kérdéseire, helyi és nemzeti szintű válaszokat találjanak. Ennek érdekében az érintett hazai szakterületek jeles képviselőit hívják előadásokra, konzultációra, műhelymunkára.

Ezúttal a „Digitális Jólét Program, DJP Hálózat és a digitális játékok jelentőségéről” dr. Fromann Richárd, a Digitális Jólét Koordinációs Központ vezetője tartott igen gondolatébresztő előadást.

A kollégium tematikája jelentős mértékben foglalkozik kutatás, fejlesztés és innovációs témakörökkel, ezért a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal stratégiai és innovációpolitikai főosztályvezetője, dr. Mészáros Ádám a szakpolitika kihívásairól és irányairól beszélt a jelenlévőknek.

A kollégium speciális feladata, hogy az immár a népfőiskolának is otthont adó Hungarikum Ligetben létesülő „Hungarikum interaktív kiállítóház” tervezéséhez, létesítéséhez tegyen szakmai javaslatokat. Ennek érdekben szerepelnek a kollégium tematikájában tanulmányutak, amelyek keretében eddig Kecskemét, Szank és Kiskunfélegyháza jó gyakorlatait is meglátogatták a résztvevők. Ezen témakörhöz kapcsolódik, hogy olyan szakembereket is hívnak, akik ebben a témakörben a legjártasabbak. Ezúttal Molnár Lajos Milán, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ igazgatója tartott interaktív és inspiratív előadást az innovatív gondolkodás és az innovatív terek kapcsolódásairól.

A javaslatok kidolgozására minden alkalommal műhelyfoglalkozásokat tartanak, a találkozók között pedig az on-line térben zajlik a közös munka. Beépült a tematikába továbbá, hogy a kollégium résztvevői is előadást tartanak azon területekről, amelyekkel munkájuk, kutatásaik, tanulmányaik során foglalkoznak. Korábban Soha Rudolf Ferenc, a debreceni Agóra munkatársa, fizika phd hallgató, Gál Richárd közgazdász, Start-up tanácsadó, valamint Dobján Tibor, a kecskeméti Neumann János Egyetem oktatója tartott előadást a többi résztvevőnek. A jó féléves együttműködés után már elmondható, hogy már igazi csapat kovácsolódott össze az igen szerteágazó tudással és tapasztalattal rendelkező résztvevők köréből.

Kárpáti Árpád

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!