Ma 2020 június 6. szombat, Norbert és Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


„Otthonról haza” – Népfőiskolai Vándorakadémia – Székelyderzs
E-mail Nyomtatás PDF

A néhány évvel ezelőtt felújított és az UNESCO-világörökség részévé nyilvánított erődtemplomáról híres faluban szervez háromnapos konferenciát az NMI Művelődési Intézet Népfőiskolai Vándorakadémiája október 26. és 29. között. A program célja, hogy a hazai és a külföldi népfőiskolák szervezői, munkatársai által fellelhető módszerek és jó gyakorlatok bemutatásra, átadásra kerüljenek.Az előadások mellett a Népfőiskolai Vándorakadémia keretében lehetőség adódik új, közös projektmunkák elindítására, ismerkedésre, kapcsolatépítésre is. A programokat úgy állították össze, hogy idefelé jövet, szombaton erdélyi és magyarországi szakemberek Hegyközszentimrére (Bihar megye) látogattak, ahol Kucharszki Zoltán református lelkész mutatta be a falut és az ottani népfőiskola-kezdeményt.

Vasárnap dr. Balázsi Károly (Csillagfalu Közhasznú Egyesület, Átány, Heves megye) művelődéstörténész, közösségfejlesztő Népfőiskolai értékvilág, szellemiség című előadásával kezdődött a székelyderzsi program. Ezt követően a Civitas Alapítvány helyi és regionális fejlesztési programjait Dénes Géza (Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely) mutatta be, majd Schefler György (Lakitelek), valamint Benke Pável és Paulina (Somoska) prezentációja következett. Az unitárius istentisztelet és az ebéd után bemutatkozott a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (Szabó Attila kommunikációs szakember jóvoltából) Taierling Johann a bálványosi Csiszár fürdő kaláka-projektjét, Sánduly Edit a Székely Sajtkészítők Egyesületét, Taierling Péter az Agrokézdiszék Mezőgazdászok Egyesületét Bálint Sándor (Szlkelykeresztúr) pedig a Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezetet mutatta be. A zsúfolt vasárnapi előadássorozaton aztán Demény Elemér (Kecset), Gaj Nándor (Sepsiszentgyörgy), Kolumbán Gábor (Énlaka-Székelyudvarhely), Bákai Magdolna (Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely), Bara Erzsébet (Székelyudvarhely), Szabó László (Kolozsvár, Gondviselés Segélyszervezet), Pápai László (Marosvásárhely, Erdélyi Mag Népi Gyógyász Egyesület) következett. Majd zárásként a két fő-fő házigazda, a helyi lelkészházaspár, Újvárosi Katalin és Demeter Sándor Lóránd beszélt Székelyderzs történeti örökségéről és az itteni szellemi közösségről.

A vándorakadémia hétfőn is igencsak érdekfeszítő előadásokkal folytatódik. Azok találkozhatnak itt hasznosítható ötletekkel és elképzelésekkel, akik maguk is közösségépítők vagy -szervezők. Balla Zoltán elnök (Romániai Magyar Népfőiskolai Társaság) a népfőiskolai rendszer tervezhetőségéről beszél majd, Kádár Gyöngyvér (Bocskai István Közművelődési Egyesület) a Nyárád-menti közművelődésről, Orbán Árpád elnök (Civitas Alapítvány, Székelyudvarhely) a székelyföldi közösségalapú gazdaságfejlesztésről. Szilágyi Csaba igazgató (Lókodi Ifjúsági Alapítvány, Bikafalva) a lókodi modell-faluról, Berde Zsuzsanna (Kézdivásárhely) pedig Falun élni jó címmel tart előadást. A résztvevők délután Bányász József gazdálkodó tehenészetét és sajtüzemét látogatják meg Gyergyóújfaluban.

Kedden az agyagfalvi nagygyűlés emlékházát tekintik meg távozóban a résztvevők, majd megismerkednek a Helyénvaló-projekttel (Székelyudvarhely), meglátogatják a farkaslaki gyümölcsfeldolgozót, és egyúttal tiszteletüket teszik a Tamási Áron Emlékháznál is.
A programok nyilvánosak. Az érdeklődők menet közben is bekapcsolódhatnak. Az előadások a felújított Régi Iskola épületében zajlanak (szemközt az erődtemplom épületével).

eszm.ro

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Június >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink