Ma 2020 június 2. kedd, Kármen és Anita napja van. Holnap Klotild és Cecília napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Lezsák Sándor: igazságot kell szolgáltatni mindazoknak, akik feláldozták magukat a szavak oltárán
E-mail Nyomtatás PDF

Május 30-án a Magyar Írószövetség klubtermében mutatták be a lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában megjelent „Jelentés a szívdobogásról” – A versmondás Piafja: Pálfy Margit című kötetet.
A könyvbemutatón a pódiummunkást ünnepelték. Pálfy Margit szép könyvet írt életéről, munkásságáról, s közvetve arról a csodáról, ami a magyar költészet, és ami a magyar költészet interpretációs fantasztikus pillanata volt – amikor a művésznő elkezdte ezt a különleges műfajt, a pódiumművészetet. Pálfy Margit nem csak színművész, előadóművész, hanem kiváló gondolkodó. Azok az estek, amiket ő évtizedeken át bemutatott, mind az adott kor társadalmi pillanatának összegzése volt. Tehát egy társadalmi közérzet megjelenítése – ahogy Wiegmann Alfréd rendező rámutatott.

A könyvet lapozva, az életünket is lapozgattam, képek, arcok elevenedtek fel, így Szécsy Margitka arca is – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor költő, író, az Országgyűlés alelnöke. „Bennem visszhangzik utolsó találkozásunk mondata: «maga bele tud nézni a szemembe.» Utána csak a fénykép-arcába tudtam belenézni. Pálfy Margitka jelentése a szívdobogásról a hetvenes-nyolcvanas évek nomád nemzedékét is megidézi.” Felfedező szívdobogásról van szó a történelmi hazában. Lezsák felidézte, hogy akkoriban sokat jártak a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken. Nomádként…Megszerveződött akkor az irodalmi nomád nemzedék. Az elszakított nemzetrészek regényein keresztül fedezték föl a kárpát-medencei magyar valóságot. Duba Gyula Vajudó parasztvilág, Sütő András Anyám könnyű álmot ígér, Kovács Vilmos Holnap is élünk, Fehér Ferenc Hazavezérlő csillagok regényei szembesítették a nemzetben gondolkodókat a kárpát-medencei magyar valósággal.

„A történelmi hazába vezérlő csillagok voltak azok az előadók, színészek, akik abban a korban, mikor még a metaforákban is zsarnok élt, az elhallgatott költők, írók gondolatait közvetítették. Ez az a korszak, hogy amikor Mensáros László szavalt a lakiteleki művelődési házban, akkor annyira «sűrű volt a levegő», hiszen a színművészt 1956 után eltiltották.”

Az Országgyűlés alelnöke rámutatott, hogy a hazavezérlő csillagok, az akkori bátor színművészek, versmondók szerte a Kárpát-hazában olyan erőforrást teremtettek a költők által, de az ő egyéniségükön keresztül, amelyik az egypárt szerint tilalmas gondolatokat képes volt közvetíteni.

Pálfy Margitka jelentése a szívdobogásról nem kárpótlás, hanem igazságtétel – emelte ki Lezsák Sándor. „Amikor Agócs Sándorral, a lakiteleki Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk erről a kötetről, megfogalmazódott bennünk; igazságot kell szolgáltatni mindazoknak, akik a hetvenes-nyolcvanas években feláldozták magukat a szavak oltárán.” Így tudták kimondani a kimondhatatlant.

Pálfy Margit pódiumművész és Dinnyés József daltulajdonos előadása után Agócs Sándor költő, szerkesztő osztotta meg gondolatait a közönséggel. Kiemelte, hogy Pálfy Margit Dinnyés Józsefnek köszönheti, hogy versmondó lett. Majd arról szólt, hogy Szécsy Margittal a művésznő baráti kapcsolatot ápolt. Nagy László költő pedig sokkal jobban megbízott Pálfy Margitban, mint a korabeli nagy színészekben. „Ez már akkor is felért egy kitüntetéssel!” „Pálfy Margit közel 40 év alatt a pokol bugyrain át a rivaldafényig minden kínt átélt, ahogyan az egy valódi művészhez illik.” Agócs szerint szánalmas, ha valaki úgy akar dudás lenni, hogy a pokolnak még a hírét sem hallotta. Pálfy Margit hallotta, sőt benne élt. A művésznő még Amerikában is szavalt, és amint Agócstól megtudtuk, a kritikák ott állították róla először, hogy „versmondása Bartók-i értéket képvisel.” A könyv megszületéséről elmondta, hogy nem ment könnyen. Hiszen több bőröndnyi anyagból kellett megszerkeszteni egy olyan kiváló könyvet, ami Pálfy Margit közel négy évtizedes pályafutását hitelesen bemutatja.

 

***

 

Jelentés a szívdobogásról címmel, Szécsy Margit korai verseiből többször több helyütt is előadott egy csokorra valót Pálfy Margit. A művésznő, amint már szó volt róla, szoros barátságot ápolt a költőnővel. Pálfy Margit még főiskolásként Dinnyés Józseftől hallotta először Szécsy Margit Sanzon című versét megzenésítve, akkor került közel Szécsy verseihez. Vallja, hogy saját magát találta meg azokban. Sőt az egyikkel országos versmondó versenyt nyert, majd több Szécsy önálló estet is összeállított. A költőnő viszonozta az elismerést, ragaszkodott hozzá, hogy verseit Pálfy Margit szavalja.

Pálfy Margit – amint korábbi írásokból megtudtuk – rendező nélkül dolgozott. Sajnálja, hogy Szécsy Margit nem csak életében volt elhallgatva, hanem a mai napig nincs felfedezve. Pedig Ratkó József szerint nem csupán Nagy László édes társa, hanem a legnagyobb magyar költő lélek volt. Versei a mai napig időszerűek, ahogy azt Pálfy Margit sokszor hangoztatja.

A művésznő a könyvbemutatón elmondta: „több mint 40 éve vagyok a pályán, de befejeztem, mert vallom, időben, a csúcson kell abbahagyni. Tegnap pontot tettem a művészi életpálya végére.”

A könyvhöz DVD is megjelent, amiről Belicza András dokumentumfilmes, fotós elárulta, hogy igen sok munkába került, míg valódi művészi életutat sikerült bemutatni. Belicza András sokunk óhaját tolmácsolta a művésznő felé: „azt mondtad, eljön az idő, amikor valamit be kell fejezni. De eljön az idő, amikor valamit el kell kezdeni. Kezdjél el valami szépet, nemeset, újat.”

Agócs Sándor szerint fiatalok szerencsére manapság is olvasnak, csak nagyrészt rossz könyveket forgatnak. Ajánljuk ezért ezt a könyvet a fiataloknak is, mert sokat tanulhatnak belőle.

 

Medveczky Attila

Magyar Fórum


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Június >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink