Ma 2020 június 6. szombat, Norbert és Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskolán tartja ünnepi közgyűlését a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége
E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) évi ünnepi közgyűlését 2019. május 7-8-án tartja a Lakitelek Népfőiskolán. A rendezvényen részt vesz Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere, házigazdaként dr. Rosta Szabolcs, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének jelenlegi elnöke és dr. Végh Katalin, a MVMSZ ügyvezető titkára, valamint a Szövetség valamennyi jelenlegi és leendő tagja.


Ez alkalommal kerül sor a Szövetség új elnökének megválasztására, szakmai beszámolókra, a jövőbeni feladatok megvitatására, az új tagok bemutatkozására és szakmai, baráti, jövőbemutató eszmecserékre. Az idei találkozó új és korszakalkotó is egyben, hiszen a Szövetség idén minden eddiginél nagyobb, nyilvánosabb és szervezettebb nyitást tervez a határon túli magyar intézmények felé. Ez alkalommal kerül sor a felhívásunkra jelentkező, határon túli múzeumok felvételére. A Kárpát-medence muzeológiai szereplőinek ilyen mélységű együttműködésére eddig nem volt példa, ezért mindenképpen történelminek számít az esemény.


ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS AZ MVMSZ ÉLETÉBEN 

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a magyar vidéki muzeológia társadalmi elismertségéért, a vidéki múzeumügy szakmai korszerűsítéséért-megújításáért dolgozó, intézményi tagságú szervezet. A szövetséget valamennyi megyei hatókörű városi múzeum mellett, járási és városi múzeumok, gyűjtemények, valamint határon túli múzeumok alkotják. Szakmai szervezetünk népszerű a muzeológia szereplői között, melyet évről-évre bővülő taglétszámunk is bizonyít.

A szövetség székhelye Kecskemét, elnöke a Katona József Múzeum igazgatója, Dr. Rosta Szabolcs, titkára pedig a múzeum igazgatóhelyettese, Dr. Végh Katalin. Jelenleg 63 tagunk van, 2015 óta folyamatos és dinamikusan nő a tagfelvételi kérelmek beérkezése. Ez az elmúlt éveknek köszönhető, amikor a cél az MVMSZ működésének gyökeres átalakítása-megújítása volt.

Mivel minden évben új elnök választására kerül sor, így a különböző besorolású intézmények és az elnökök képzettségétől függően az egyes szakterületek képviselete demokratikusan biztosított minden ciklusban. A jelenlegi elnök, Dr. Rosta Szabolcs, régész és megyei múzeumigazgató, ezért természetszerűleg ezt a szakterületet tudja legautentikusabban képviselni. Elnöki programjának két fő pillére volt: egyrészt a régészeti múzeumi érdekképviselet, másrészt a tagság kibővítése a határon túli magyar múzeumokkal, mely mérföldkő a szervezet életében.

Az MVMSZ feltett célja, hogy a szakmai érdekképviselettel párhuzamosan, kulturális szerepkörével elősegítse az identitás-megőrzés mind szélesebb tömegeknek szóló közvetítését, mely reményeink szerint jelen kormányzati elvárások megvalósulásában fontos szerepet játszik. Ehhez kapcsolódóan a jövőben közösen megvalósított, nagyszabású projekteket tervezünk: közös népszerűsítő kiadványok megjelentetését és a vidéki Magyarországon vándoroltatott, országos hírű, látogatóvonzó, akár külföldi partnerintézményeket is bevonó kiállítások megrendezését.

A megváltozott fogyasztói igény kiszolgálásának és a kulturális örökségben rejlő gazdasági és társadalmi potenciál kihasználásának egyik lehetősége a vidéki múzeumok fejlesztése: a helyi kulturális örökségelemeket autentikus környezetben, a fenntarthatóságra garanciát jelentő helyi közösségeket bevonva kell működtetni. Meg kell találni az egyensúlyt a gyorsan növekvő szórakoztatóiparba való beolvadás és a kevésbé vonzó tudományos stílus között. Felvállalt célunk a közgyűjtemények pozícionálása, specifikálása. A vidéki identitás definiálása a múzeumok szemszögéből, a múzeumok újradefiniálása a vidéki közösségek szempontjából. Ha Csontváry és Zsolnay, akkor Pécs. Ha tarsolylemezek és huszárok, akkor Nyíregyháza. Ha Munkácsy, akkor Békéscsaba és Debrecen. Ha avar kagáni arany kincslelet, akkor Kecskemét. Ha a legnagyobb hun aranykincs, akkor Szeged. Ha a hajdúk emlékei, akkor Hajdúböszörmény. Ha domonkos kripta tárgyanyaga, akkor Vác. Ha hun áldozati üst és Rippl-Rónai, akkor Kaposvár.

Ezen túlmenően szervezetünk az eddigieknél is nagyobb és szervezettebb nyitást kezdeményez határon túli intézmények felé, a „magyar vidéki múzeum” fogalmának határokon átívelő, nemzeti eszmévé emelésével. Célunk, hogy a Kárpát-medence magyar örökségének múzeumi szereplői számára elérhetővé váljanak mindazok az előnyök és lehetőségek, melyeket az egységes Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségéhez való tartozás jelent. A szövetség ennek érdekében nyilvános tagfelvételt hirdetett. A meghívás határon túli, a magyar kultúra emlékeit, gyűjteményeit őrző, muzeális intézmények számára szól. Közgyűlésünkön több mint 20 határon túli és újabb 4 hazai múzeum tagfelvételi kérelméről döntünk.

Az MVMSZ Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke meghívására, 2019. május 7-8-án, a magyar rendszerváltás ikonikus helyszínén, a Lakiteleki Népfőiskolán tartja nagyszabású, ünnepi közgyűlését. Ennek keretében kerül sor a felhívásra jelentkező, határon túli múzeumok, valamint további magyarországi tagok felvételére. A Kárpát-medence muzeológiai szereplőinek ilyen mélységű együttműködése eddig példa nélküli, így nyugodt szívvel nevezhető a múzeumi szakma történelmi pillanatának 2019. május 7-e.


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Június >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink