Ma 2019 május 25. szombat, Orbán napja van. Holnap Fülöp és Evelin napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Lakiteleken került megrendezésre az értékfeltáró kollégiumok szakmai konferenciája
E-mail Nyomtatás PDF

Lezajlott az értékfeltáró kollégiumok szakmai konferenciája, amely az Értékfeltáró kollégiumok a Kárpát-medencében 2014-2018 címet kapta. A konferenciának a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont, fővédnöke pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője volt.A konferencián részt vettek a felvidéki székhellyel rendelkező Esterházy Akadémia hallgatói is, akik a közelmúltban segédkeztek a Martos Kollégium című kötet elkészítésében. A felvidéki Martos Kollégium kötetének bemutató konferenciája Martoson, az Esterházy Akadémia épületében lesz március 30-án, ahol Lezsák Sándor is tiszteletét teszi majd.

A Martos Kollégium lelkes kutatói többek között Bátorkeszin, Búcson, Dunamocson, Dunaradványon, Imelyen, Izsán, Madaron, Marcelházán, Martoson, Naszvadon és Ógyallán végeztek értékfeltáró munkát.

A konferencia első perceiben a Lakitelek Népfőiskola rövid bemutató kisfilmjét tekinthették meg a konferencia résztvevői. A kisfilm levetítése miután Hágen Ádám köszöntötte az értékfeltáró kollégiumok résztvevőit és szervezőit. A köszöntő utána Lezsák Sándor előadása következett, melynek fő témája a Lakiteleki Népfőiskola Hungarikum Ligetté bővülése volt.

Ahogyan azt megtudhattuk, az eddig 6 hektáros terület 26 hektárossá bővítése zajlik jelenleg a Népfőiskolán, amely a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdona. A Hungarikum Liget a már meglévő épületek mellett többek között egy szabadstranddal, egy lovardával, egy footgolf pályával, valamit egy háromcsillagos szállodával bővül.

További érdekesség, hogy a Népfőiskola területén található három termálkútból feltörő termálvizet hosszas munkával tavaly októberben gyógyvízzé nyilvánították. Lezsák Sándor külön kiemelte, hogy a Lakiteleki Népfőiskola nem egy ember munkája, hiszen ezrek dolgoztak azon, hogy a jelenlegi formája kialakuljon.

„Ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós” – mondta Lezsák Sándor.

Az előadás utolsó perceiben a Kárpát-medencei értékfeltáró kollégiumok által kiadott könyv- és DVD-gyűjteményt mutatta be.

A részletes bemutató után dr. Horváth Zsoltnak a Hungarikum mozgalom a Kárpát-medencében című előadása következett, melyből megtudhattuk, hogy az újkori hungarikum mozgalom a 90-es évektől kezdődően folyamatosan erősödött és a 2000-es évek közepére mutatott abba az irányba, ahol a napjainkban jár.

Nagyon sokan, sokféleképpen vizsgálták a hungarikumokat. Dr. Horváth Zsolt ezen vizsgálatok eredményeiből szemezgetve számolt be a következő érdekességekről.

Talán nem meglepő, hogy ha egy külföldit Magyarországról kérdezünk, az esetek túlnyomó többségében a Rubik-kockával és Puskás Ferenc személyével párosítják hazánkat, de vajon mit tartunk mi, magyarok hungarikumnak? Egy a 90-es években készült felmérés eredménye szerint elsősorban a hasunkra gondoltunk, hiszen legtöbben a különféle kolbászokat, szalámikat, valamint a Boci csokit és a Túró Rudit választották volna a hungarikumok közé. Italok közül pedig különféle pálinkákat és az Egri bikavért mondták a legtöbben. Napjainkra a Hungarikum mozgalom 70 értéket tart számon.

Dr. Horváth Zsolt előadása után az értékfeltáró kollégiumok konferenciájának első napja vacsorával, majd táncházzal végződött.

A konferencia második napján Hágen Ádám ismertette az Értékfeltáró kollégiumok a Kárpát medencében 2014-2018 című tanulmányt, amely 22 értékfeltáró kollégium elmúlt négy évben folytatott munkáját mutatta be.

Az értékfeltáró kollégiumok kutatásainak a legfontosabb eleme, hogy a jelen értékeit hozzák felszínre, ezért a kérdőívet is úgy állították össze, hogy a jelen értékeire fókuszáljon. Hágen Ádám elmondta, hogy a megkérdezettek többsége egy-egy interjú alkalmával már a beszélgetés elején arról számolt be, hogy milyen jó volt régen az élet és  milyen virágzó volt a közösség évtizedekkel ezelőtt, bezzeg ma nincs semmi. Ebben az esetben a kérdező feladata és felelőssége, hogy a beszélgetés végére az adott települések jelenkori meglévő értékeit a felszínre hozza, és tulajdonképpen bizonyítsa is az interjúalanynak, hogy igenis vannak értékei az adott településnek.

A kutatók összetétele igencsak sokszínű, hiszen vannak közöttük szociológusok, néprajzosok, közgazdások, jogászok, pedagógusok, történészek és földrajztudósok is.

A kutatás célja a feltárt értékek könyvben való bemutatása mellett az, hogy közösséget kovácsoljon a kutatókból. A szervezők számára fontos, hogy a különböző egyetemekről, különböző szakokról érkező diákok és oktatók közösséget alkossanak.

Az eddigi 22 értékfeltáró kollégium során több mint 500 településre jutottak el a kutatók, több mint 50 ezer személyt értek el a közel 18 ezer kérdőív kitöltésével és több mint ezer egyetemista, főiskolás és helyi kutató vett részt a munkában, akik összesen 34 Kárpát-medencei egyetemről és főiskoláról érkeztek.

Hágen Ádám előadása után az egyes kollégiumok vezetői észrevételeket és javaslatokat tehettek a jövőre vonatkozóan, végül pedig Lezsák Sándor szavai zárták az értékfeltáró kollégiumok szakmai konferenciáját.

A konferencián szerzett élmények mellett teljes egészében megismerhettük az értékfeltáró kollégiumok munkáját, amely a nemes cél mellett összeköti és erős egységgé kovácsolja a Kárpát-medencei kutatókat, szakembereket, egyetemistákat és főiskolásokat egyaránt. A munka viszont nem ér itt véget, hiszen még számos vidék, város és község értékei várnak feltárásra, amelyeket nem hagyhatunk feledésbe merülni.

felvidek.ma


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!Vissza

 

Állásajánlataink


Aktuális állásajánlataink

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Május >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink