2022. június 25. szombat Vilmos, Maxim napja van. Holnap János, Pál napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Az Antológia Kiadó és Nyomda, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2019-ben pályázatot hirdet a Rongyos Gárda létrejöttének 100. évfordulóján. Ezt pályázatot olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdetjük meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.Az Antológia Kiadó és Nyomda, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2019-ben pályázatot hirdet a Rongyos Gárda létrejöttének 100. évfordulóján. Ezt pályázatot olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdetjük meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

A kutatónak az alábbi témakörök közül egyet kell kiválasztania, és először annak 3-5000 karakteres összefoglalóját, bevezetőjét kell elküldenie 2019. március 10-ig (vasárnap) Hágen Ádám részére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Ezt követően a szakmai zsűri március 13-ig dönt a tartalmi és formai követelmények alapján arról, hogy a munka további kidolgozásra alkalmas-e. Pozitív elbírálás esetén a pályázó lehetőséget kap arra, hogy munkáját 15-30.000 karakterben kifejtse, azt Hágen Ádám részére július 1-ig megküldje. A dolgozatot megküldő pályázók meghívást kapnak a Lakiteleki Népfőiskolán 2019 őszén megrendezésre kerülő Rongyos Gárda Emlékülésre, ahol a szakmai zsűri előtt szóban is előadhatják dolgozatukat.

Ezt követően a szakmai zsűri döntése alapján 2019 novemberében, Budapesten kerül sor az eredményhirdetésre.


A pályázat díjazása:

1. helyezett – 250.000 Ft pénzjutalom

2. helyezett – 200.000 Ft pénzjutalom

3. helyezett – 150.000 Ft pénzjutalom

Húsz könyvből álló csomag minden pályázónak, aki július 1-jéig pályamunkáját megküldi.


A választható témakörök:

  • A Rongyos Gárda résztvevőinek életútja
  • A Rongyos Gárda katonai és politikai szerepvállalása
  • A Rongyos Gárda tevékenysége a hatalmi politika tükrében
  • A Rongyos Gárda művelődés- és helytörténeti vonatkozásai
  • A Rongyos Gárda és a fehérterror kapcsolata a kommunista diktatúra történetírásában


Az összefoglaló és a pályamunka formai követelményei:

A fedőlapon szerepelnie kell a pályázó nevének, a felsőoktatási intézményének, a dolgozat címének és a választott témakörnek. Times New Roman betűtípus; 12-es betűméret; 1,5-es sorköz; bal margó 3 cm, jobb, alsó és felső margó 2,5 cm; szövegközi hivatkozás (név,évszám: oldalszám); az irodalomjegyzék a szakdolgozati formai követelményekkel azonos.


További információk: Hágen Ádám (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)


Eredményes munkát kívánunk!


Budapest, 2019. február 13.Agócs Sándor                                                   Lezsák Sándor

       szerkesztő, könyvkiadó                               a Magyar Országgyűlés alelnöke

                                                                     a Lakiteleki Népfőiskola vezetője


A pályázati felhívás letölthető ide kattintva!


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!