Ma 2020 február 20. csütörtök, Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Szécsi Árpád a Kátay Zoltán-ösztöndíj 2006. évi díjazottja
E-mail Nyomtatás PDF

Nincs abban aránytévesztés, hogy egy tízmilliós ország megnyilvánulásából, felkeléséből világtörténelmet kerekítenek ki. Ezt nem a magyar becsvágy mondja, ez maga a valóság – hangsúlyozta Lakiteleken mondott ünnepi beszédében vasárnap Pozsgay Imre.1956 forradalmának a világra ható első és legfontosabb következménye, hogy ez volt az a cselekedet, amely végzetesen és visszavonhatatlanul megingatta azt a birodalmat, melyet 1945 februárjában, Jaltában ránk telepítettek – szögezte le a politikus. Magyarország és a magyarság 1956-ban a világ csodálatát vonta magára. Az ország és a nemzet legnagyszerűbb képességei nyilvánultak meg abban a tizenkét napban, amelyet a sors megadott ahhoz, hogy magunk szerint és önrendelkezésünk szerint cselekedjünk. Az ’56-os forradalmat leverték, de a forradalom nem bukott meg, mert tovább élt azokban a következményekben, amelyeket a szovjet birodalom soha többé nem bírt kiheverni, tovább élt abban a közgondolkodásban, amelyet a magyar nép, a magyar társadalom, néha elhallgattatva, néha beletörődve, de máig megőrzött – fűzte hozzá.

Az az összefogás, az az együttérzés, amely abban az időben magával ragadta a magyar népet, valóban felülmúlta és felülírta azokat a várakozásokat, és mindazokat az elemzéseket, amit bárki gondolhatott volna, azokban az októberi napokban – fogalmazott köszöntőjében Varga Sándor polgármester.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelten szólt arról az elszánt kitartásról, amellyel a Corvin-köz egykori legendás parancsnoka, a közelmúltban elhunyt Pongrátz Gergely őrizte és ápolta a forradalom emlékét. Szólt a kiskunmajsai emlékmúzeumról, a kápolnáról és arról a szellemi hagyatékról, melynek gondozását Pongrátz Gergely Ödön nevű testvére vállalta fel.

A politikus egy másik ’56-os forradalmár, Kátai Zoltán emlékét is felidézte. Mint mondta, az erdélyi származású fiatalember azok közé az úgynevezett névtelen hősök közé tartozott, akik fegyverrel harcoltak a forradalom győzelméért. A szabadságharc leverése után Kátai Zoltán Svédországba menekült, ahol minden idejét a cserkészmozgalomnak szentelte. Mivel családja nem volt, halála után teljes vagyonát a Lakitelek Népfőiskolára hagyományozta. A népfőiskola kurátorai úgy döntöttek, hogy az úgynevezett Kátai-hagyatékból ösztöndíjat alapítanak, melyből minden esztendőben egy-egy arra érdemes fiatal tanulmányait támogatják. Idén Szécsi Árpádra esett a grémium választása. A 250 ezer forintos ösztöndíjról szóló dokumentumot a vasárnapi ünnepség (egyben Kátai Zoltán halálának évfordulója) keretében adta át Lezsák Sándor a fiatalembernek.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a Templom téri ’56-os kopjafát. A rendezvényt Olajos István, a helyi általános és zeneiskola igazgatója vezette. Közreműködtek az intézmény diákjai. Az esemény szentmisével zárult a térrel szomszédos római katolikus templomban.

Petőfi NépeVissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Február >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink