Ma 2020 február 20. csütörtök, Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Pintér M. Lajos a Kátay Zoltán-ösztöndíj 2007. évi díjazottja
E-mail Nyomtatás PDF

Október 22-én, a forradalom előestéjén emlékezett Lakitelek az 1956-os forradalom- és szabadságharc 51. évfordulójára. Az eső miatt a megemlékezés a katolikus templomban került megrendezésre. A Himnusz eléneklése után Olajos István iskolaigazgató köszöntötte az emlékezőket.Varga Sándor polgármester köszöntőjében a nemzeti összefogás napjának nevezte ’56-ot, melyre emlékezni és melyet tisztelni kell. Az általános iskolások „megidézték” 1956 szellemét. Egy pesti kisfiú, Bence történetét adták elő, aki édesapját keresi, az Andrássy út 60-ba vitték…

A megemlékezés főszónoka Michnay Gyula, egykori recski elítélt volt. Ő tudott egyedül megszökni a titkos recski internálótáborból 1951-ben, ahova az akkori hatalomnak kényelmetlen embereket zárták el a külvilágtól minden indoklás nélkül. Néhány hónap rabság és rabszolgamunka után a szökést előkészítve nyolcan megszöktek; azonban egyedül neki sikerült, a többieket elkapták, kegyetlenül megbüntették. Gyula bácsi néhány napig bujkált, majd átjutott a határon, és elvitte a tábor létének hírét nyugatra, a „szabad világba”. Mivel jól tudott franciául és németül, valamint határozottságának, jó memóriájának köszönhetően a Szabad Európa Rádió 600 nevet olvasott be, akik a recski tábor foglyai voltak. Michnay Gyula fejből emlékezett rájuk; így kaptak hírt a hozzátartozók az oda elhurcoltakról; így került a világ tudomására Recsk léte, amelyet aztán a nyugat nyomására a magyar hatalom kénytelen volt szüntetni. A főszónok hangsúlyozta: minden ember kétszer hal meg. Először, mikor megáll a szíve, másodszor, amikor elfelejtik. Ne felejtsük el a recskieket, az ’56-os hősöket és a megtorlás áldozatait sem.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke méltatta Michnay Gyulát a recskiekért tett bátor cselekedeteiért. Elhozta és körbeadta a megemlékezésen Gyarmati Dezső 1956-os melbourne-i olimpián megnyert vízilabda-aranyérmét. A napokban Gyarmati Dezsőről nevezték el a Népfőiskola tanuszodáját, mellszobrot is avattak az élő, legendás alakról. Keveseknek adatik meg, hogy életében szobrot állítanak neki. Annak a nagy nemzeti sportolónak, aki ma, október 23-án ünnepli 80. születésnapját.

Lezsák Sándor a hagyományoknak megfelelően Kátay Zoltán tanulmányi ösztöndíjat adott át Pintér M. Lajosnak, aki a díj segítségével az ’50-es, ’60-as évek történetét dolgozza majd fel. Nem lehet kétféleképpen beszélni ’56-ról, nincs középút – mondta Lezsák Sándor. 1956 forradalom volt. Nem lehet megbocsátani a tiszakécskei sortűz 17 halottját és sebesültjeit; és nem lehet megbocsátani az egy éve, október 23-án történt véres rendőri oszlatást sem. A képviselő bízik abban, hogy ’56 feszültségmentes ünnep lesz, amelyre kegyelettel tudunk emlékezni.

A megemlékezés végén az ünneplők a katolikus templom harangjainak zúgása mellett átvonultak az ’56-os kopjafához, ahol koszorúzással tisztelegtek ’56 hősei előtt. Koszorúzott Lakitelek Önkormányzata, az általános iskola, az óvoda, a Nemzeti Fórum és a Faluszépítő Egyesület, a Fidesz és a Fidelitas helyi szervezetei. A Szózat eléneklése után emlékező szentmisét mutatott be Bagi Ferenc plébános a katolikus templomban.

Varga Zoltán
lakitelek.gportal.huVissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Február >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink