2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende napja van. Holnap Jusztina, Pál napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Magyarország és a magyarság 1956-ban a világ csodálatát vonta magára. Az ország és a nemzet legnagyszerűbb képességei nyilvánultak meg abban a tizenkét napban, amelyet a sors megadott ahhoz, hogy maguk szerint és saját önrendelkezésük szerint cselekedjenek – fogalmazódott meg pénteken Lakiteleken.A nagyközségben – immár hagyományosan – minden esztendőben egy nappal korábban, október 22-én tartják a megemlékező ünnepséget, a Templom téri ’56-os kopjafánál.

A sorrendben huszonegyedik megemlékezés résztvevőit Felföldi Zoltán, a nagyközség új polgármestere köszöntötte. A helyi általános iskola diákjainak zenés irodalmi műsora után Czinege Edit keramikus művész mondott ünnepi beszédet. – Noha az ’56-os forradalmat leverték, olyan rést ütött a szovjet birodalom tömbjén, melyet soha többé nem bírt kiheverni, s ami bár csak bő három évtizeddel később, de végül is a széteséséhez vezetett – hangsúlyozta a művész-pedagógus.

Az ünnepi beszéd után, a Lakiteleken élő Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke egy ’56-os forradalmár, Kátay Zoltán emlékét idézte fel. Mint mondta, az erdélyi származású fiatalember azok közé az úgynevezett névtelen hősök közé tartozott, akik fegyverrel harcoltak a forradalom győzelméért. A szabadságharc leverése után Kátay Zoltán Svédországba menekült, ahol minden idejét a cserkészmozgalomnak szentelte. Család híján halála után teljes vagyonát a Lakitelek Népfőiskolára hagyományozta. Az intézményt irányító kuratórium tagjai úgy döntöttek, hogy a Kátay-hagyatékból ösztöndíjat alapítanak, melyből minden esztendőben egy-egy arra érdemes fiatal tanulmányait támogatják. A grémium választása idén a számos idegen nyelvet beszélő, keszthelyi születésű Hermann Gabriellára esett. A 250 ezer forintos ösztöndíjról szóló dokumentum átadása után a résztvevők megkoszorúzták a Templom téri ’56-os kopjafát, majd átvonultak a szemközti katolikus templomba, ahol szentmisével emlékeztek a forradalom hőseire és áldozataira.

Szász András