Ma 2018 december 17. hétfő, Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Negyed évszázada működik a Jakabszállási Népfőiskola
E-mail Nyomtatás PDF

Negyed évszázada működik a Jakabszállási Népfőiskola. Az ősztől tavaszig tartó előadás-sorozatok nemcsak az ismeretek bővítését szolgálják, hanem általuk a községben élő emberek közelebb kerülnek egymáshoz, tájékozottabbak lesznek, véleményt cserélhetnek egymással.Huszonöt éves jubileumát ünnepli a Jakabszállási Népfőiskola. A népfőiskolai sorozat vezetője a kezdetektől Szabó Mihály. Egykoron, 1993-ban mint polgármester vállalta magára a programok szervezését, néhány éve pedig önkormányzati képviselőként viszi előre a népfőiskola ügyét. A lelkesedése, odaadása változatlan, ugyanolyan örömmel, lelkiismeretesen állítja ma is össze az előadók névsorát, keresi fel a szakembereket, hallgatja meg a közönség véleményét, mint 25 évvel ezelőtt.


– Honnan jött az ötlet?

– Abban az időszakban nagyot változott a világ. Úgy éreztem, szükség van rá, hogy tájékozottabbá váljanak a községben élők. Csatlakoztam az Országos Népfőiskolai Társasághoz, akik elindítottak az utamon. Helyben több segítőtársra találtam, így már az első évben tartalmas programokat, előadásokat tudtunk kínálni az érdeklődő helyieknek. Mindezt ingyen, a mezőgazdasági idényen kívül, ősztől tavaszig heti rendszerességgel.

– Már az első évben elérte a célját?

– Úgy érzem, igen. Az emberek tanulhattak az előadóktól, új információkat szerezhettek, melyek segítették őket a mindennapokban. A szakmai segítség mellett műveltebbek lettek, és nem utolsósorban lehetőséget kaptak arra, hogy a véleményüket megosszák egymással nagy közönség előtt.

– Az előadások milyen témakörökkel foglalkoznak?

– Nagyon színes a paletta, a történelemtől az egészségügyön és valláson át a mezőgazdaságig. Az órarendünk sosem volt szoros, nyitottak voltunk szinte mindenre. Volt számos színházlátogatásunk és kirándulásunk is az évek alatt, számos jakabi elszármazott is visszatért hozzánk egy-egy előadás erejéig. Nemrég kezdtük el a Lakiteleki Népfőiskola jóvoltából a külhoni értéktár feltárómunkáját bemutató filmek vetítését, ezt is nagyon kedveli a közönség. Arra azonban mindig ügyeltem, hogy a politika kívül maradjon.


– Milyen témájú előadások a leglátogatottabbak?

– Ez változó, mikor mire van igény. Azt azonban elmondhatom, hogy a mezőgazdaság mindig sokakat érdekel. Ehhez kapcsolódóan adózási előadásokat is tartunk szakemberekkel, erre még a környékbeli településekről is átjárnak gazdák. A kilencvenes években a szövetkezetek megszűnésével nem állt meg a mezőgazdasági termelés a községben. Őstermelőként többen folytatták a munkát. Számukra szerettünk volna segítséget nyújtani előadásainkkal. Hozzátenném, a népfőiskolai előadások adták az alapot ahhoz, hogy OKJ-s tanfolyamokat is szerveztünk.

– Az előadókat könnyen megnyerte a jakabszállási közönségnek?

– Büszke vagyok rá, hogy a 25 év alatt bárkit kértem fel előadónak, soha nem mondott nemet. Kiemelném Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnk nevét is, aki nemcsak előadóként látogat el rendezvényeinkre, de gyakran hoz magával országosan is elismert szaktekintélyeket egy-egy téma kapcsán. A támogatók köre is bővül, e téren sem panaszkodhatunk, sokan tartják fontosnak célkitűzéseinket, programjaink patronálását. Így például már tombolasorsolás, termékkóstoltatók és Mikulás-napi ünnepség is színesíti a programunkat.

– Az érdeklődés mekkora az előadások iránt?

– Nem panaszkodhatunk. Általában 50-60 fő mindig részt vesz, de vannak olyan előadások is, melyek több mint száz embert becsábítanak a művelődési házba.

– Lelkesedése példaértékű. Ezek szerint várható a folytatás 25 év után is?

– Természetesen, örömmel végzem a szervezést, mindezt társadalmi munkában. Számomra az a sikerélmény, ha láthatom az örömteli és elégedett arcokat a közönség sorai­ban. Vannak persze segítőim is, kiemelném Konfár János nevét, aki két évtizeden át volt a helyettesem. Megígérhetem, amíg bírom egészséggel, addig mindenképpen folytatódik a Jakabszállási Népfőiskola-i sorozat.

Elkezdődött az új évad

Az idei évad első előadása november 9-én, csütörtökön, 17 órakor kezdődött a művelődési házban. A külhoni értéktár keretében Torockó Aranyszék címmel tartottak filmvetítést. Ezt követően november 15-én, szerdán Őrvidéket ismerheti meg a közönség.

baon.hu


Vissza

 

Állásajánlataink


Aktuális állásajánlataink

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. December >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink