2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Vasvár Kollégium

A tavaszi első forduló munkájának feldolgozása után szeptember utolsó hetében kezdődött a Vasvári Értékfeltáró Kollégium munkájának második üteme. A résztvevők az egy hét során több mint 120 helyi értékről készítettek leírásokat.

 

 

Az értékfeltáró munka első szakasza május végén fejeződött be. A 39 fős csoport a térség 23 településén összesen 450 kérdőívet gyűjtött. Mindezek feldolgozása után szeptember 24-én folytatódott a feladatok teljesítése. Az egy hetes időszakban immár a mélyinterjúk elkészítése, a helyi értékekről szóló információk összegyűjtése, dokumentálása adott feladatot a résztvevőknek.

A természeti értékek és épített örökségek feltárása mellett nagyon sok helyi kézművessel, hagyományőrzővel, helyi közösség, civil szervezet vezetőjével készült interjú.

 

A Vasvár környéki 23 település önmagában is egy közösséget alkot, a települések a hétköznapok során is együttműködnek, számos területen közösen látnak el feladatokat. Nagy hagyománya van a térségben a helyi értékek feltárásának. Ezt az is jelzi, hogy nagyon sok településnek van már helyi értéktára, és 2017-ben létrejött a Vasi Hegyhát Tájegységi Értéktár is.

A kollégium szakmai vezetője Gyöngyösi Zsuzsa, a Vasvári Könyvtár igazgatója volt, a Lakiteleki Népfőiskola részéről pedig dr. Horváth Zsolt látta el a szervezői feladatokat.

A második forduló munkájának értékelő beszámolóját 2017. szeptember 30-án Vasváron tartották. A kollégiumban dolgozó csoportok résztvevői vetített képes előadásokban villantották fel azokat az értékeket, amelyekről a leírásokat készítették. A beszámolókat végig hallgatta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is. Hozzászólásában példaértékűnek nevezte a kollégiumi értékfeltáró munkát és reményét fejezte ki, hogy a későbbiek során is folytatni tudják ezt a tevékenységet.

A beszámoló zárszavát Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője tartotta meg. Arra bíztatta a fiatalokat, hogy az itt szerzett tapasztalatokat később is hasznosítsák majd. A hungarikum mozgalom kialakulását egy újfajta életstílus létrejöttének nevezte. Lezsák Sándor elmondta, az értékfeltáró munka folytatódik, a közeljövőben például Gyergyószentmiklós és környéke lehet a felkutatandó terület.

A mostani tervek szerint a Vasvári Értékfeltáró Kollégium munkáját összegző kiadvány bemutatása 2018. március 3-án lesz Vasváron.

Horváth Zsolt

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban