2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


1882-1975
Református püspök, a történelmi haza vándorprédikátora
"Halálon innen, életen túl"
ISTEN A MI ERŐSSÉGÜNK

Lantos Györgyi alkotásaA szobor talapzatán olvasható szöveg:

Ravasz László székely családban, az erélyi Bánffyhunyadon született, 1882. IX. 29-én.
Alsóbb iskoláit szülővárosában végezte, Székelyudvarhelyen érettségizett, a kolozsvári egyetemen kapott teológiai és bölcsészettudományi diplomát.
Ezt követően igét hirdet, tanít, egyházát szervezi, folyóiratot szerkeszt.
1921-ben a budapesti Kálvin téri egyházközség meghívta lelkipásztornak, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé választotta. A két világháború között lesz a református egyház vezető személyisége, nagyhatású egyházi szónok, akinek hangja a magyar rádió hullámain keresztül eljutott mindenüvé. 1948 tavaszán püspöki tisztéről lemondott.
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idején hívei kérésére visszatért a Kálvin téri templom szószékére, de 1957 áprilisában a Kádár-kormányzat újra eltiltotta a nyilvános igehirdetéstől.
93 éves korában, 1975. VIII. 6-án halt meg.
Temetése néma tüntetés volt.
Budapesten, a Farkasréti temetőben több ezren vettek végső búcsút a XX. század református püspökétől, aki vallotta, tanította és élte: "Egyedül istené a dicsőség."

Az avatóünnepség meghívója