Ma 2019 január 20. vasárnap, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyerte a Tolsztoj Társaság középiskolás vetélkedőjét
E-mail Nyomtatás PDF

A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg „Az orosz klasszikusok nyomában” című vetélkedőt hazai és külhoni középiskolás diákok számára, melynek döntője 2017. szeptember 20-21. között volt a Lakitelek Népfőiskolán.A verseny ebben az esztendőben is kétfordulós volt. Az első fordulóban a megadott feladatokat írásban kellett megoldani, és eljuttatni a Tolsztoj Társaság részére. 2017-ben is nagyon népszerű volt a verseny, az első fordulóban hetven pályamunka érkezett be, közülük a legjobb tíz csapat kapott meghívást a Lakitelek Népfőiskolán megtartott második fordulóra, ami egyben a verseny döntője – mondta el dr. Gyürky Kata, a vetélkedő főszervezője, a Tolsztoj Társaság tagja.

A döntőn részt vevő diákok számára, a verseny mellett kulturális programot is próbál nyújtani a Társaság: mindig egy neves színművész előadásában hallhatnak csokrot az orosz irodalomból. Ebben az évben Kubik Anna Kossuth-díjas színművész több más mellett Tatjana levelét olvasta fel az Anyeginből. A versenyre való hangolódást segítette azon a kisfilmek levetítése is, melyeket az első fordulóban készítettek a csapatok, az orosz jobbágyfelszabadítást rendezték meg vita formájában.

A döntőben előre megadott témákban orosz történelmi és irodalmi feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek. Ismerniük kellett Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek című művét, Puskin: A kapitány lánya című alkotását, a Pugacsov-lázadás történetét, II. Katalin cárnő uralkodásának bel- és külpolitikáját, valamint Ilja Jefimovics Repin festő legfontosabb festményeit.

A zsűri tagjai voltak: dr. Regéczi Ildikó, a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetének docense, Tolsztoj Társaság tagja, Bilku Marina, zenész, zenetanár, műfordító, Tolsztoj Társaság tagja, és Olajos István történem szakos tanár, a lakiteleki Eötvös Iskola igazgatója.

A díjak átadása előtt dr. Regéczi Ildikó összegezte a zsűri véleményét: látható volt, hogy minden csapat nagyon sok munkát fektetett a versenyre való felkészülésbe, a megadott témákat sikeresen elsajátították a csapatok. Bilku Marina örömét fejezte ki, hogy az orosz irodalomhoz értő középiskolások vettek részt a döntőben. Olajos István, mint mondta bízik abban, hogy még sokáig megrendezik ezt a vetélkedőt, mivel történelem, irodalom, képzőművészet, kultúra is volt ezen a versenyen, és egy népet szerinte úgy lehet igazán megismerni, ha így, több szempontból is vizsgáljuk.

A vetélkedő végeredménye:


1. Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium csapata (Budapest)

2. Lovassy László Gimnázium csapata (Veszprém)

3. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium csapata (Budapest)

4. Vetési Albert Gimnázium „Feljegyzések” csapata (Veszprém)

5. Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium csapata (Kapuvár)

6. Mikszáth Kálmán Elméleti Líceum csapata (Pásztó)

7-8. Raoul Wallenberg Szakgimnázium csapata (Budapest)

7-8. II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium (Kiskunhalas)

9. Vetési Albert Gimnázium „Holt üzenetek” csapata (Veszprém)

10. III. Béla Gimnázium csapata (Baja)


A verseny első három helyezettje könyvjutalmat kapott, a vetélkedő győztese, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium csapata pedig megnyerte a verseny fődíját, egy öt napos moszkvai utazást is.

Dr. Osztovits Szabolcs, a nyertes csapat felkészítő tanára köszönetet mondott a Tolsztoj Társaságnak, hogy idén is megszervezte a versenyt, illetve a Lakitelek Népfőiskolának, hogy lehetőséget biztosított a döntő színvonalas megrendezésére. Állítása szerint nagyon sok értékes tudnivalóval gazdagodhattak a diákok a verseny mindkét fordulójában.

Varga Zoltán

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Állásajánlataink


Aktuális állásajánlataink

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Január >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink