2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. 2016. január elsejétől a negyedéves beszámolási időszak félévesre változott. Azokról a 2017. január 1. – június 30. (2017. első félév) között megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat, amelyek a Miniszterelnökség Agrár- Vidékfejlesztési Programokért Felelős Államtitkársága, mint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Irányító Hatósága (EMVA IH), illetve a Magyar Államkincstár Kifizető Ügynökség részére benyújtott beszámolóban szerepelnek.Összefoglaló az IKSZT 2017. első féléves programjairól


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvashatnak azon programjainkról, melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Magyar Államkincstár Kifizető Ügynökségének.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont szolgáltatás keretében az alábbi hat programunkról számoltunk be.2017-01-21 Biodiverzitás és hagyományos gazdálkodás

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont témakörében természetfilm vetítéssel egybekötött műhelybeszélgetést szerveztünk emberről természetről, kultúráról természetkímélő gazdaságról.

Czakó Diána kertészmérnök előadását egy gondolatébresztő dokumentumfilm „A hegyi kaszálók” bemutatásával vezette fel azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet környezetünk, kiemelten a kaszálók biológiai sokféleségének szükségszerű megőrzésére. Gyakorlati példával érzékeltesse más tájak, emberek, hogyan gazdálkodnak fenntartható módon a természet kiaknázása nélkül.

Ezt követően interaktív módon felszínre kerültek a kaszálókkal kapcsolatos kulturális, gazdasági és természetvédelmi ismeretek. Megvitatásra került a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiai Program és Mindazok az elvek, amelyeket Földünk védelmében fogalmaztak meg neves szakemberek.

Ezt követően az előadó párbeszédet kezdeményezett Lakitelek környezetében található   kaszálók használatának lehetséges jövőbeni forgatókönyveiről.

A beszélgetés a megdöbbentés erejével hozta felszínre az ember környezetpusztító tevékenységét és annak hatását földünkre, vagyis a jövőbeni mindennapi életminőségünkre.

Minden elhangzott mondatnak, természetközeli képnek súlya volt, mely tovább gondolásra késztette a környezetgazdálkodás iránt érdeklődőket.

2017-03-04 Tanya, táj, társadalom

A tanya, a tanyás településrendszer és gazdálkodási forma a magyar örökség fontos része, sajátos „hungarikum”, amelynek fennmaradása, fejlesztése a ma, és a jövő nemzedékének fontos feladata. Ahhoz, hogy átörökíthető legyen ismerni kell múltját, jelenét, az életszerűségét.

Tanya, táj, társadalom című előadásunk célja az volt, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsük, figyelmüket ráirányítsuk az élhető tanya, a vidék szépségeire, életteret nyújtó biztonságára.

Dr. Dúró Annamária tanyakutató főiskolai docens előadásában bemutatta az élhető tanya, a táj, épület és az ember harmonikus együttlétét a természettel. Beszélt a tanyasi hagyományokról és annak megújulási lehetőségeiről.

Ezzel a hívó gondolatfűzérrel adta át a szót Tóth Mártának, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Bács-Kiskun megyei területi felelősének, aki ismertette mindazon hazai és EU-s forrásokat, amelyek segítik a tanyai létforma megőrzését.

Az előadást követően a Népfőiskola zöldségfeldolgozójában készült aszaltgyümölcs és tartósítószer mentes paradicsomivólé, zsíros kenyér fogyasztása közben tovább folytatódott a beszélgetés az előadók és az érdeklődők között.

Az előadás, a beszélgetés zárásaként valamennyi résztvevőben megerősödött a vidék életképességének jövőképe, és rálátást kapott a kormányzat vidékstratégiájának irányvonalára.

2017-04-02  A vidék jövője, a jövő vidéke – Afrika a lehetőségek kontinense

A vidékgazdaság jövőképének kedvező alakulásában kiemelten fontos szerepe van annak, hogy a fiatal gazdálkodók kellő ismeretekkel rendelkezzenek a kormány gazdasági stratégiájáról éppúgy, mint a világgazdasági folyamatokról. Tudása és a kapcsolati tőke erejével hosszútávra meg tudja tervezni gazdasági tevékenységének irányvonalát.

Magyarország déli nyitás politikáját népszerűsítő Afrika kollégiumi hétvégénk plenáris előadásának előadója R. Obioma Nzewuji, a Nigériai Szövetségi Köztársaság Nagykövetség minisztertanácsosa volt.

Nigéria legmagasabb rangú diplomáciai képviselője statisztikai adatokkal és képekkel illusztrált előadásban mutatta be Nigériát. Elmondta, hogy országa soknemzetiségű, többnyelvű, több vallású fejlődő gazdaságú ország, amelynek a gyors fejlődés ellenére is számos kihívással kell megküzdeni. Elmondása szerint a gazdaság stabilizálódik, nagy hangsúlyt fektetnek a kis- és középvállalkozások, valamint a fiatal vállalkozók támogatására. Részletesen kifejtette, hogy az afrikai nemzetközi kapcsolatokban milyen lehetőségek rejlenek.

A fiatal felnőttek számos új ismerettel gazdagodtak Nigéria természeti adottságairól, fejlődőképes agrárágazatáról és a földrajzi fekvéséből adódó felkínált kedvező kereskedelmi feltételeiről.

2017-04-27 Tavaszi virágok gondozása a Népfőiskola Biokertészetében

Sokszor feltesszük magunknak a kérdést, megéri-e az ökotudatos kertépítésbe, virággondozásba ennyi energiát, időt fektetni a mai rohanó világunkban? – indította útjára az interaktív beszélgetést Szabó Hajnalka kertész.  Majd a kertészet virágágyásai között járva elmesélte, hogy a kert a természet csöppnyi szelete, ahol még uralkodnak a természet törvényei, ahol az ember megvalósíthatja álmait, kiélheti kreativitását, és gyönyörködhet mindabban, amit két kezével létrehozott, élvezheti a gondosan összeválogatott virágok harmóniáját. Az élettől duzzadó növények pedig mindezt visszaadják gondozójuknak.  Majd egy-egy virágra mutatva az előadó elmondta, hogyan ültessük, öntözzük és ökotudatos gondoskodásunkkal hogyan biztosítsuk számára a virágzáshoz szükséges fokozott tápanyag utánpótlást. Mindezért kertünk a munka ellenére is a pihenés és a lelki feltöltődés helyszínévé válik a család valamennyi tagja számára. - zárta le előadását a virágkertész.

Az érdeklődők bejárva a kertészetet, megérezve a párás föld illatát, látva a virágok gazdag színvilágát és formáját, megérintve a természet rendjét, újabb lendülettel és sok hasznos tanáccsal gazdagodva tervezik, formálják és építik kiskertjüket.

2017-05-26 Tavaszi virágok gondozása – Védekezés a levéltetvek ellen az ökogazda szemszögéből

A természetközeli kertstílus, az ökotudatos kertgondozás vezéreleme, hogy a kert minél jobban hasonlítson az erdők, mezők látványvilágára, hangulatára, anélkül, hogy kertünkben a rendezetlenég és a kártevőktől szenvedő növények látványa fogadna bennünket.

Hogyan valósítható meg mindez?

Czakó Diána kertészmérnök előadásában a Népfőiskola Biokertészetében ágyásról, ágyásra vezetve az érdeklődőket, bemutatta a gondos tervezést, vázolta azokat az ápolási feladatokat, és növénytársításokat, amelyek évek kitartó, tudatos munkája eredményeként mutatja meg, hogy melyek azok a növények, amelyek jól érzik magukat a kertünkben. Melyek azok a növények, amelyek a gondos talajelőkészítést követően, életerős palántává növekedve, majd a megfelelő helyre kiültetve ellenállóbak a májusi kártevők, többek között a levéltetvek ellen is.

Az előadó nyomatékosan felhívta a résztvevők figyelmét a tudatos vetésforgó alkalmazásának előnyeire is.  Részletesen kitért azokra és növényi kivonatokra (PrevB2, Vegasol, stb.)  amelyek eredményesen alkalmazhatók az ökológiai gazdálkodás növényvédelmében.

A látottak és a halottak újabb és újabb kérdéseket hívtak elő az érdeklődőkben, amelyekre készségesen válaszolt Czakó Diána.

A bejárás végén a résztvevők örömmel osztották meg és gondolták tovább újabb ismereteiket és egymást is erősítették   ökotudatos szemléletükben.

2017-06-28 Zöldség-, és gyümölcs feldolgozás a Népfőiskolán

Lakitelek és vonzáskörzetében élő számos család jövedelmét a kiskertjében termelt zöldség-, és gyümölcs értékesítésével egészíti ki.  Ezeken a kistelepüléseken ez idáig nem működött zöldségfeldolgozó, így a megtermelt árut mindig szezonálisan tudta értékesíteni a helyi piac kereslet-kínálat árszabályozó folyamatában a szorgos kistermelő.

A népfőiskolai fejlesztések eredményeként a Biokertészet zöldségfeldolgozó részleggel bővült, amely a jövőben bér zöldség-és gyümölcs feldolgozást is vállal.

Erről nyújtottunk részletes tájékoztatást és bemutatót a kiskerttulajdonosoknak. Programunk célja az volt, hogy ezzel is segítsük a megélhetést nyújtó, illetve a család életminőségét javító kisgazdaságok fenntarthatóságát.

Czakó Diána élelmiszer-, és minőségbiztonsági mérnök elmondta és bemutatta, hogy milyen feldolgozási tárolási lehetőségek vannak a Népfőiskola zöldségfeldolgozójában. Beszélt azokról az eljárásokról, amelyek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelményeknek megfelelve még két év múlva is felhasználhatók. Végezetül vázolta azt a mennyiséget, amelyet fel tud dolgozni, illetve tárolni lehet majd a feldolgozóban magánszemélyeknek is.

Tájékoztató előadásunk számos új lehetőséget és ötletet nyújtott a termelőknek ahhoz, hogy miből mennyit, és mit termeljenek az elkövetkező években.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:2017-02-04 IFI Műhely

A 2013 –ban szerveződött IFI műhely tagja közül ismét összejöttünk egy délutáni beszélgetésre. Többen tanulmányaik, fellépéseik, vagy éppen jelenlegi feladataik miatt nem tudtak eljönni, de egymástól összeszedegetve róluk a sok-sok kis részinformációkat megelevenedett a régi közösségi élmény. Örültünk egymásnak és érdeklődve hallgattuk a híreket.

Mi is történt velünk az elmúlt időszakban; ki, milyen feladatot, élethelyzetet hogyan élt meg, hogyan tudott, vagy éppen szeretne megoldani. Hogyan érzi magát környezetében.

Nagy örömünkre szolgált, hogy közösségünk egyik tagját Bánföldi Szilárdot, még ha az internet segítségével is, egy kisfilm kivetítésével is láthattuk és hallhattuk. Közöttünk éreztük és együtt örültünk sikeres pályafutásának.

Végezetül tettünk egy körsétát a megújult Népfőiskolán. Bejárva az új épületeket, megélve annak varázsát új terveket szőttünk közösségünkről, környezetünkről.

A késő délutánba hajló beszélgetés, séta zárásaként megfogalmazódott bennünk, hogy egy igazán jó közösség legfőbb erénye, erőssége, hogy összehoz, elgondolkodtat, táplálja a lelket, szellemet és új utakat, alternatívákat kínál fel

2017-04-05 Zenés irodalmi est – Lyra együttes műsora

A 2017 első féléves programtervünkben szereplő és megvalósult programunk helyett a nagyobb sikerrel lezajlott programunkról számolunk be.

Zenés irodalmi estünkre a helybéli általános iskolásokat és a Népfőiskola vendégszeretetét élvező „Ki Mit Tud” versenyre érkező és érdeklődő kisiskolák diákjait és tanárait hívtuk és vártuk.

Programunk célja az volt, hogy a gyermekek figyelmét ráirányítsuk a versekben rejlő szépségekre, a magyar nyelv játékos formáira.

Az 1976-ban alakult kiskunhalasi háromtagú Lyra együttes a zene eszköztárával népszerűsíti a magyar költők verseit.

A zenekar a korosztálynak megfelelő, a gyermekek által is jól ismert és közkedvelt megzenésített gyermekversekkel kedveskedett a lelkes közönségnek. Pillanatok alatt fergeteges hangulatot keltett a gyermekek bevonásával az előadásba. Az elhangzott Kányádi Sándor versek ritmusos lüktetése, dallamvilága az est végezetével tovább élt és formálódott a gyermeki lelkekben.

A zenés irodalmi est maradandó élményt nyújtott gyermekeknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt.

2017-04-6-7 Arany János verseny Kárpát-medencei történelmi verseny általános iskolások részére

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Keresztény Élet Szerkesztőségével és a lakiteleki Eötvös Iskolával együttműködve immáron hagyománnyá válva 14. alkalommal szervezte meg, történelmi versenyét általános iskolások számára, amelynek témája, ez évben Arany János élete és pályafutása volt.

A vetélkedő célja, hogy a gyermekek felkészülésük során több ismeretet szerezzenek a 200 éve született magyar költőről. Alaposan megismerjék költészetén keresztül anyanyelvünk gazdagságát és azt a kort, amelyben élt és alkotott.

A gyermekek a Keresztény Élet hasábjain olvashatták a feladatokat, majd a legjobban teljesítő 23 csapat mérhette össze tudását a Népfőiskolán megrendezett középdöntőben, majd a továbbjutó 12 csapat a döntőben.

A vetélkedőt levezető Olajos István villámkérdésekkel és játékos szófordulatokkal színesítette és oldotta a diákok egészséges feszültségét.

A zsűri elnöke Dr. Marjanucz László, a Szegedi Egyetem docense, a vetélkedő végén elismerően szólt a gyermekek felkészültségéről és újabb ismeretekkel gazdagította a résztvevőket Arany János koráról az értékes könyvjutalmakon túlmenően.

Az izgalommal töltött megmérettetés után bizony jól esett tanárnak és diáknak egyaránt a kellemes környezetben, a Népfőiskolán történő séta, és kiértékelése a 2 nap történéseinek.

2017-04-7-8 Kárpát-medencei történelmi verseny középiskolások részére

Több éves tapasztalattal, és megújult lelkesültséggel szerveztük meg a mára már hagyománnyá vált történelmi versenyünket középiskolások részére.

A Keresztény Életben februártól kéthetente megjelenő Arany János életének és pályafutásának témakörét felölelő kérdésekre a válaszok a lakiteleki általános iskolába érkeztek. A szaktanárok értékelése után került meghívásra a 22 legjobban teljesítő csapat a Népfőiskolára.

A középdöntőben írásban, majd a legeredményesebb 12 csapat szóban mutatta be felkészültségét a zsűrinek és csapattársainak.

A vetélkedő előtti izgatott pillanatokat a lakiteleki általános iskola kórusának színvonalas előadása oldotta, majd Lezsák Sándor ünnepélyes megnyitója után röpködtek az ötletes villámkérdésekre a válaszok. Ez évben is nagy volt a tét. A döntőbe jutott 12 csapatból az 5 legeredményesebben szereplő csapata részt vehet az Arany János emléktúrán.

A zsűri elnöke Dr. Marjanucz László, a Szegedi Egyetem docense az eredményhirdetés előtt valamennyi diák felkészültségéről elismerőleg szólt, majd át adta valamennyi döntőbe jutott résztvevőnek Olajos Istvánnal, a vetélkedő levezetőjével és Lezsák Sándorral közösen a Népfőiskola értékes könyvjutalmait.

A tanárok és diákok újabb élményekkel, ismeretekkel és baráti kapcsolatokkal gazdagodva tértek vissza saját kis közösségükbe, azzal a reménységgel, hogy jövőre ismét találkoznak.

2017-04-25 Filmbemutató – Szétszakadt Magyarország

A Népfőiskola, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI), és a Dunaversitas Egyesület közösen idén először Rendszerváltó Filmszemlét hirdetett.

A beérkező pályamunkákat - a rendszerváltozás környékén történt eseményeket felelevenítő és megörökítő alkotásokat- előzsűri értékelte. A legjobbak további megmérettetésre kerültek a döntőben ahol a meghívott vendégek, diákok és nyugdíjasok véleményezték a látottakat.

Beszámolónk kiemelten a fiatalokról szól, akikre megdöbbentő erővel hatottak a nyolcvanas évek általuk is ismert politizáló személyiségeinek (Csurka, Mészöly, Orbán) marginális nézetkülönbségei, szópárbajai egy közös ellenséggel, a kommunizmussal szemben.

A filmvetítést követően, baráti beszélgetések témája lett, hogy hogyan tudták manipulálni a közvéleményt, hogyan használhatók mindezek emberek közötti ellentétek fokozásra.

Ezt vitatta fiatal és nyugdíjas egyaránt.  Gondolataikat összeadva, olykor ütköztetve, a tapasztalatokat leszűrve, a jelenből példát kiemelve, mindenki hozzátett valamit a nap élményéhez.  A látottak és a hallottak így váltak érdekes üzenetté, átadható élő ismeretté az ifjúságnak.

A délelőtt számos új élményt nyújtva a diákoknak további gondolatokat hív elő, vagy erősít meg egy-egy osztályközösségben.

2017-05-03- 04 Buzánszky Kupa

Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett 49-szeres magyar válogatott labdarúgó emlékezetére hetedik alkalommal rendeztük meg focikupánkat.

Lakitelekről és a környező települések kisiskoláiból érkező focisták között egyre több leányzó állt be a csapatba és mutatta meg rátermettségét, bravúros játéktechnikáját a fiúknak. Ezt követően nem meglepő, hogy a legjobb kapusnak járó díj is egy leányzó tulajdonába került.

A gyermekek játékszenvedélyét mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy a vihart, követő hatalmas jégeső sem tántorította el őket a játéktól. Erős „kapitányi” szó kellett a játék felfüggesztéséhez.  Nem értették a gyermekek, miért nem játszhatnak.  Szerintük ez volt ezidáig a legizgalmasabb focikupa. Ilyen időben még soha nem mérhették össze erejüket, ügyességüket egymással.  De hamar megvigasztalódtak az esőtől védett térben, és máris beszélgettek, ismerkedtek és gyűjtötték az élményeket egymástól és a Népfőiskolától.

Másnap gyönyörű időben folytatódtak a meccsek a kupáért.  Ismét megélhették játékszenvedélyüket.

Az eredményhirdetésen minden játékos jutalomban részesült, jó emlékezetül a következő foci-kupáig.


A közművelődési programok sokszínű ismeretet és új élményeket nyújtottak a résztvevőknek2017-02-10 Misztrál koncert

A Magyar Örökség-díjas Misztrál együttes koncertjére hívtuk és vártuk az irodalomkedvelőket.

Célunk az volt, hogy résztvevők megismerjék az igényesség erejével és magas szakmai felkészültséggel játszó zenekart. Megismerjék azt az egyedüli „Misztrál – hangzást, amelyeket a zenészek a versek hívó szavára az ősiséget idéző motívumokkal, illetve az éppen divatos világzenei irányzatokkal adnak át a hallgatóságnak.

A zenés, verses irodalmi estre érkezőket többek között Balassi, Babits, Dsida és Falu Tamás megzenésített verseivel röpítette történelmi korokon átívelve a jelenbe.

A hangszerek sokszínűsége, a versekbe tömörített szavak varázslatos ereje valamennyi résztvevőt kiemelt a megszokott hétköznapokból, és töltött fel testet és szellemet az irodalom kincsestárából.

2017-02-11 A foltvarrás titkai- Gyűszű foltvarrókör

A Gyűszű foltvarrókör januárra tervezett találkozása, közös munkája a zord idő, a csúszós útviszonyok miatt februárban valósult meg.

Valamennyien nagyon vártuk már a közös műhelymunkát, hogy megoszthassuk egymással alkotói élményeinket és új ötletekkel gazdagodva alkossunk önmagunk örömére.

Vargáné Bodor Judit, a foltvarrókör vezetője bemutatta, hogyan is kell biztonságosan és nagyon pontosan dolgozni a foltvarráshoz használt speciális eszközökkel. Eszközök, minták, ötletek gazdag tárházával lelkesített ismét bennünket szakmai vezetőnk.

Ezt követően valamennyien elmondtuk, hogy mit készítünk, készítettünk, illetve tervezünk készíteni, majd az ezekkel kapcsolatos kérdéseinket megbeszéltük.

Az idő szinte észrevétlenül ezen a szombat délelőttön is gyorsan eltelt. Igyekeznünk kellett egyeztetni a következő találkozásunk programtervét, hiszen mindenkit várt odahaza a hétvégi közös családi ebéd.

2017-03-01 Az én templomom

A Közi Horváth József Népfőiskola 2016 tavaszán hirdette meg „Az én templom” című országos rajzpályázatát alsótagozatos diákok számára. A kiírásra több mint ezer pályázat érkezett, és a zsűri válogatása alapján állt össze az a vándorkiállítás, amelyet most a Népfőiskola kisgalériájában állítottunk ki

Az ünnepélyes megnyitóra az alsó alsótagozatos diákokat, kísérő tanáraikat és szüleiket hívtuk.  Célunk az volt, hogy a művészeti élményen túl megmutassuk a gyermekeknek kortársaik alkotásait. Ösztönözzük őket arra, hogy ők is próbálkozzanak a művészeti eszközök segítségével bemutatni lakóhelyük keresztény értékeit, templomát.

A kiállítást Molnárné Lezsák Anna a Népfőiskola igazgató helyettese nyitotta meg a Kölcsey teremben, majd a nagy létszámra való tekintettel csoportokra bontva nézhették meg a gyermekek kortársaik alkotásait.   A vándorkiállítás újabb kritikus kis értékelők tetszését hívta életre a kiállító teremben.

A hely szelleme maradandó élményt nyújtott valamennyi kis látogatónak.

2017-03-18 Tanulmányút a kecskeméti Napraforgó Foltvarró Körbe

A 2016 őszén alakult lakiteleki Gyűszű Foltvarró Kör lelkes tagjai tanulmányi kiránduláson vettek részt. Tapasztalat gyűjtés és új technikák elsajátítása céljából a kecskeméti Napraforgó Foltvarró Kör Egyesület tagjait látogatták meg.

Az 1998-ban alakult Napraforgó Kör az ország egyik legnépesebb foltvarró közössége. Számos tanfolyamokat, kiállításokat, találkozókat sikeres közös műhelymunkákat szerveztek és szerveznek ma is, hogy ismereteiket átadják a foltvarrás iránt érdeklődő kis közösségeknek.

Ezt az önzetlen, alkotó, kreatív munkájukat erővel feltöltő támogató segítséget tapasztalták meg a tanulmányút résztvevői is. Számos ötlettel gazdagodva, más közösségekkel együtt alkotás élményével feltöltődve köszöntek el a Gyűszű Foltvarró Kör tagjai vendéglátóitól.

A tanulmányi kirándulás a szakmai ismereteken túl nagyszerű alkalmat nyújtott a beszélgetésre, a lelki feltöltődésre is. Megújult ötleteket nyújtott a jövőbeni találkozók témáihoz.

2017-05-15  Nagybányai Festőiskola Alkotótábora

Mára már hagyománnyá vált tavaszi alkotótáborunkban ismét lehetőséget nyújtottunk a helybéli és vonzáskörzetünk kistelepülésein élő (Szentkirály, Kecskemét), illetve erdélyi festőknek, hogy Goór Imre festőművész szakmai vezetésével, látásmódjával felfedezzék és vászonra vigyék az alföldi táj jellegzetességeit.

Az együtt töltött alkotói hét a művészi ábrázolások csiszolásán túl, nagyszerű alkalmat nyújtott a beszélgetésekre, a kikapcsolódásra és a lelki építkezésre. A tábor egy kiállítással zárult, amelyre a helyi- és a szomszédos települések művészetkedvelőit hívtuk, és fogadtuk őket szeretettel.

A kiállítást ezévben is a nagy népszerűségnek örvendő Turai Kamill esztéta nyitotta meg, és nyújtott művészeti élményeket tárlatvezetésével az egybegyűlteknek.

A kiállításon résztvevők és az alkotók találkozása, beszélgetése, egymás megismerése olyan élményt nyújtott alkotóknak és művészetkedvelőknek egyaránt, amely megalapozta a jövő évi találkozás tervezését.

2017-06-30  Körséta a lakiteleki Népfőiskolán

A lakiteleki Népfőiskola évszázados múltban gyökerező erőforrásokból merítkezve építi és formálja a jövő társadalmát. Végzi azt a közösségépítő, ismeretátadó szellemi tevékenységét, amely a korkövetelmények szabályai szerint, de történelmi összefüggésekben keresi a válaszokat egy közösség, egy nemzet sorskérdéseire.

Népfőiskolai körsétánk során ezt a szellemi műhelymunkát törekedtünk átadni azzal a céllal, hogy olyan élményeket és ismereteket nyújtsunk, amelyek motiváló erővel bírnak újabb és újabb kis közösségi terek szerveződéséhez.

Kis Márta, a Népfőiskola munkatársa részletesen elmondta, majd bemutatta (pihenő padok, jelző táblák) azokat a sajátos népfőiskolai ismeretátadási formákat, (nyári szabadegyetemek, táborok, kollégiumi-, és tanfolyami képzések), amelyek nevelési és pedagógiai eszköztárai a Népfőiskolának.

Az egymáshoz harmonikusan illeszkedő épületek között sétálva, a szoborparkok múltból átívelő üzeneteit megismerve, az üdítő hűst nyújtó fák árnyékában sétálva és beszélgetve megannyi szemléletformáló élménnyel és ismerettel gazdagodtak a népfőiskolai körsétán résztvevők.


Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése2017-06-15 Szemléletváltás

Az ember élete során kerülhet olyan helyzetbe, hogy újra kell építeni megszokott, jól bejáratott életét. Vannak remek gondolatai, de mégsem tudja megvalósítani vágyait, elképzeléseit. Nehezen lép ki komfortzónájából ahhoz, hogy saját ötleteit megvalósítsa, vállalva ezzel, hogy önmaga ura legyen.

Szemléletváltás című előadásunkra azokat a vállalkozó szellemű érdeklődőket hívtuk és vártuk, akik szeretnék új alapokon megszervezni életüket, vagy már a saját vállalkozásuk útját járva szeretnék vállalkozásuk határait kiterjeszteni, életminőségükön változtatni, de mindig valamilyen akadályba ütköznek.


Víglási Krisztina andragógus, tréner interaktív előadásában részletesen kifejtette, hogy a sikeres vállalkozók valamennyien fejlődésszemléletű emberek. Olyan emberek, akik képesek akár személyiségük alapvető vonásait is jelentősen megváltoztatni.

Mi kell ehhez? – tette fel a kérdést az előadó.

Olyan tudatos szemléletváltás, melynek során tudjuk, hogy az akadályok, részei a fejlődésnek. De mindezek kezelhetők, ha tervszerűen végig gondoljuk, hol tartunk, hová akarunk eljutni, milyen úton jutunk el odáig, mikor, kivel és miről beszélgetünk. Majd mindezek összegzése, milyen eredményeket hoznak a kitűzött céljaink elérésében. - zárta le előadását Víglási Krisztina

Az előadó gondolatébresztő kérdéseivel valamennyi résztvevőből felszínre hozta azokat a belső, motiváló erőket, amelyek nélkülözhetetlen elemei a sikeres vállalkozásnak.


A könyvtár-Olvasósarok szolgáltatásunk keretében 2017-ben megjelent könyveket mutattunk be2017-04-19  Könyvbemutató – Gálfalvi György – Beszélgetéseink

A Népfőiskola, a Nemzeti Magyar Művelődési Intézet és az Antológia Kiadó közös szervezésében könyvbemutatóra hívtuk és vártuk az irodalom-kedvelőket.

A lakiteleki Antológia kiadó legújabb könyvéről, Gálfalvi György Beszélgetéseink című emlékiratáról Lezsák Sándor beszélgetett a szerzővel.

A ’80-as évek közös emlékeit hívta a jelenbe és indította útjára a beszélgetést Lezsák Sándor a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett marosvásárhelyi magyar íróval.

Gálfalvi György az est folyamán ugyanolyan békés derűvel és nyugalommal mesélte el múltjának egy-egy szeletét, mint megélte azt egykoron, s kora előrehaladtával vetette papírra számba vetett életét.

„Régi rögeszméim közé tartozik, hogy mindenkinek, főleg, ha írástudó az ember, kötelessége elszámolni az életével” A Beszélgetéseink című legújabb könyvem is egy önarckép interjúkban elbeszélve. – mondta a rá oly jellemző humorral a szerző.

Az est zárásaként minden résztvevő ajándékba kapott egy könyvet, amelyet dedikáltathatott az íróval. A könyvbemutató véget ért, de az elhangzottak, majd az azt követő baráti beszélgetések tovább élnek és formálnak a résztvevők mindennapjaiban.


2017-06-27 Agócs Sándor – Lepkék a könyvtárszobában

Agócs Sándor költő, szerkesztő, a lakiteleki Antológia Kiadó ügyvezető igazgatójának legújabb verseskötetének bemutatójára hívtuk és vártuk az irodalom iránt érdeklődőket.

Az esten Belicza András zenész, filmrendező beszélgetett a Balassi emlékkard-díjas költővel írói pályájáról. A beszélgetés, a kiválasztott versek felolvasása során a múlt történelmi eseményei, gyermekkori élményei, fájdalmai érintették meg a jelenlévőket. Míves szóképek, ironikus gondolatok, olykor csattanó szavak emelték a jelen hangulatát a költészet eufóriájába.

Mindezt keretbe zárva koronázta a szerző könyvének dedikálása, amelyet mindenki ajándékba kapott útravalóul.

A Lepkék a könyvtárszobában című verseskötet bemutatóján elhangzó gondolatok, megélt és megismert életutak maradandó léleknyomot hagytak a résztvevőkben.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében képzéseket szerveztünk2017-02-24 Számítógépes alapképzés -FLEXYS – Áruforgalom

A Népfőiskola felújítási folyamatában az informatika rendszer, a különböző területek munkafolyamatainak informatikai innovációja is szerepel. A fejlesztés egyre több helybéli munkavállalónak nyújt munka munkalehetőséget, és az ahhoz szükséges ismeretek elsajátításának lehetőségét is.

Informatikai képzésünk most az áruforgalom témakörében nyújtott szakmai ismereteket a vendéglátásban, dolgozóknak, illetve a jövőben ott dolgozóknak.

Czinege Sándor informatikai mérnök előadásában részletesen kifejtette az árukészlet mozgásának (beszerzés, készletnövekedés, leltár, forgalomelemzés) pontos, gyors és naprakész nyomon követését.  Ismertette, hogyan tudja kezelni a FLXYS rendezvény rendszere a különféle rendezvények megbízásához kapcsolódó árumozgásokat.

Az előadáson résztvevő érdeklődők új ismeretekkel és az informatika alkalmazásának újabb lehetőségeivel gazdagodva távoztak képzésünkről.

2017-06-21 FLEXYS éttermi kasszagép - rendszer

A FLEXYS a Magyar Szállodaszövetség társult tagja, az IBM elismert Business Partnere hónapról hónapra bővülő partnerkörrel rendelkezik. Egyre több szolgáltató alkalmazza a magyar tulajdonú cég magyar szakemberei által kifejlesztett programokat.

Ezért informatikai mini tanfolyamunkon most az új NAV elvárásoknak maximálisan megfelelő FLEXYS éttermi kasszagép rendszeréről és annak a gyakorlatban való alkalmazásáról szerezhettek elméleti és gyakorlati ismereteket az érdeklődők.

Bódog Gábor előadó bemutatta, hogyan is néz ki a gyakorlatban a rendszer használata. Részletesen kifejtette és példákkal szemléltette miként segíti, illetve teszi biztonságosabbá az éttermekben dolgozók munkáját a program.  Rávilágított arra is, hogyan tudja támogatni a program a vendégek gyors és magas színvonalú kiszolgálását, a munkafolyamatok ellenőrzését.

Az egy napos mini tanfolyamunkról újabb ismeretekkel gazdagodva távoztak a résztvevők.


Egészségfejlesztési programjaink a beszámolóban2017-03-27  Körzeti úszóverseny

Az egészségfejlesztési programsorozatunk keretében szervezett úszóversenyünk célja az volt, hogy az általános iskolás gyermekeknek, életkoruknak és mozgásigényüknek megfelelően ösztönző erőt nyújtsunk a rendszeres úszásra.

Az úszás az egyik legsokoldalúbb mozgásforma, mely során a gyermekek testi képességein és fizikai erőnlétén túl fejlődnek értelmi és szociális képességeik is. Olyan fontos funkciókat fejleszt, melyeknek erőnléte, fejlettsége (figyelem, fegyelem, kitartás, szociális kapcsolatok stb.) kamatoztatható életük minden szakaszában.

Lakitelek és a környező településekről érkezett 60 kisdiák nagy izgalommal készült Körzeti úszóversenyünkre. Készült lelkesen hétről hétre, hogy részt vehessen iskolája képviselőjeként a megmérettetésen. Készült kitartóan, hogy dobogóra állhasson és élményeit megoszthassa szurkoló kis társaival. Tudták és érezték, hogy ezen a napon részt venni már jutalom.  Munkájukkal érték el, s a megérdemelt figyelem, az elismerés sem marad el.

Az izgalmas nap végén, a felkészítő tanárok és pedagógusok elismerő szavait követően, a verseny hevétől lecsendesedve örömmel fogyasztották a gyermekek a Népfőiskola biokertészetében előállított termékeket (paradicsomlé, alma chips).

A verseny zárásaként nem maradhatott el az önfeledt játék sem, amikor kedvük szerint ugrálhattak, merülhettek a medencében.

2017-06- 21 Melyiket válasszam? Chips, vagy aszalt gyümölcs és zöldségek?

Kutatási eredmények hívják fel a figyelmet arra, hogy ma a Magyarországon élő 2-10 éves korú gyermekek 16,4 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Az is tény, hogy milyen előszeretettel fogyasszák a kalóriadús, ugyanakkor tápértékben szegény chipseket.

A kóstolóval egybekötött előadásunkkal ezért az ő figyelmüket, érdeklődésüket igyekeztünk ráirányítani az egészségtudatos táplálkozásra és annak jótékony hatásaira.

Czakó Diána élelmiszer-, és minőségbiztonsági mérnök a gyermekek számára is érthető módon beszélt a helyes táplálkozás fontosságáról. Miközben a gyermekek jóízűen eszegették a friss zöldségeket és meggyet, az előadó elmondta, hogy mennyire fontos a szervezet számára a megfelelő minőségű táplálék bevitel.  Rámutatott arra is, hogy melyik hónapban milyen zamatos gyümölcsöket és ízletes zöldségeket fogyaszthatunk frissen, a többletből pedig rost és vitamintartalmukat megőrizve, hogyan készíthetünk chipseket, ivóleveket. Hangsúlyozta, hogy az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig fogyaszthatjuk az ízletes termékeket.

Ezt követően bemutatta a gyermekeknek azokat a gépeket, amelyekkel készülnek a lekvárok, ívó levek és az aszalt gyümölcsök a Népfőiskola zöldség-, és gyümölcs feldolgozójában.

Czakó Diána, a gyermekek kérdéseire is válaszolva újabb megerősítést nyújtott számukra, hogy odafigyeljenek az egészségüket védő szokásaik kialakításához, formálásához.


Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése szolgáltatás keretében folytattuk a Szülők Akadémiája programsorozatunkat2017-01-23 Szülők Akadémiája

A zord időjárás ellenére is igen szép számmal érkeztek Lakitelekről és a szomszédos településekről érdeklődők a „Szülők Akadémiája” újabb összejövetelére.

Az előző alkalmakból már jól ismert dr. Duró Zsuzsa (gyermekpszichológus, pedagógus tehetségfejlesztő) a tehetséges gyermekek tanulási nehézségeiről, annak korai felismeréséről és a részképesség hiányok megfelelő fejlesztéséről tartott előadást.

Az előadó élethelyzetekből vett gyakorlati példákkal érzékeltette, hogyan, mihez viszonyítva értékelhetünk, stigmatizálhatunk egy gyermeket felületes, külső benyomások alapján. Rávilágított arra is, hogy a gyermek, hogyan diagnosztizálja önmagát, és ez milyen reakciókat vált ki belőle és a környezetéből.

A felszínre kerülő élethelyzeteket kiértékelve, a tanulságokat kiemelve került megvitatásra, hogy mi is a feladata egy szülőnek, egy pedagógusnak abban, hogy felszínre kerüljenek a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek rejtett tehetségei, az alulmaradt képességek pedig a megfelelő szintre emelkedjenek.

A késő esti órákba nyúló előadás végén már meg is született a résztvevőkben az igény, hogy a következő alkalomkor a konfliktus és agresszió témakörét járják körbe az előadóval.


Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatásunkkal során

2017-ban is a nyugdíjasoknak nyújtottunk tájékoztató és támogató segítséget2017-01-20 Elektronikus ügyintézés a mindennapokban - Erzsébet-Program -szállásfoglalás

Az elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatások keretében tervezett Ügyfélkapu használatát népszerűsítő programunk helyett, - kérésre - a 2016-ban sikeres pályázatot benyújtott nyugdíjasoknak segítettünk a számukra legmegfelelőbb szálláshely kiválasztásában és lefoglalásában.

Előzetesen egyeztett időpontokban, egyénre szabottan, csak rá figyelve nyújtottunk tájékoztatást a lehetőségekről, majd közösen lépésről, lépésre bemutatva az elektronikus ügyintézési folyamatokat, foglaltuk le a megfelelő időpontokban a szállást.

Ezek az együtt töltött délelőttök, vagy délutánok oldották a szépkorúak és az informatikai ügyintézés közötti távolságokat éppúgy, mint az életkori sajátságokból eredőket.

A közös munka eredményének, a sikeres pályázatok, majd az együttes szállásfoglalások sikere mindenki számára nagy élményt nyújtott.  Megtapasztalták, hogy egy kis segítséggel akár ők is intézhetnek már a jövőben hasonló ügyeket az internet segítségével.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő piaci információs pont kialakítása szolgáltatás keretében tájékoztató előadásokat szerveztünk2017-03-03 Mercedes-Benz – Kecskemét – gyárlátogatás

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - munkaerőpiaci információs pont szolgáltatásunk keretében tervezett Munkába állást segítő tréningünk helyett a nagyobb érdeklődést figyelembe véve gyárlátogatást szerveztünk az egyre bővülő és egyre több munkaerőt foglalkoztató kecskeméti Mercedes-Benz gyárba.

Gyárlátogatásunk létszámát pontosan meghatározta az, hogy adott időpontban hány érdeklődőt tud fogadni és gyárlátogatási körsétán bemutatni az autó gyár.

A gyönyörű tavaszi idő és a 441 ha - on elhelyezkedő létesítmény látványa, az idegenvezető szakmai vezetése lenyűgözött valamennyi résztvevőt. A szükséges óvintézkedések betartása, a rend és a technikai eszközök, robotok működésének látványa újabb és újabb gondolatokat ébresztett a résztvevőkben.

A háromórás körséta során tömérdek új információt és számos ötletet adott egy-egy munkaterületről, illetve munkaterületek feladatainak megoldásaihoz.

Hazatérve valamennyi résztvevő tovább gondolhatja és formálhatja a látottakat és hallottakat. Mindezek alapján kikristályosodhat önmagában, hogy mit is jelent egy fejlett robotikával dolgozó hatalmas cég munkatársa lenni.

2017-05 25 Mit érdemes tudni a Legionellózisról?

Lakitelek és vonzáskörzetében számos fürdő, gyógyfürdő (Kerekdomb, Cserkeszőlő, Tősfürdő) található, ahol szezonális, vagy állandó munkára munkavállalókat keresnek.  A megújult Népfőiskola is helybéli munkatársakat keres takarítói feladatkörre, akiknek az uszodában is el kell látni a feladatokat.

Tájékoztató előadásunk célja az volt, hogy a törvényi alapismereteken túl, hasznos információt nyújtsunk mindazon munkavállalóknak, a Legionellózisról, akik ezen a potencionálisan kockázatosnak tekinthető területen szeretnének dolgozni.

Bucskó Éva a Profi Munkavédelmi Kft.  munkatársa bevezetőjében tájékoztatta a jelenlévőket a 1993-as Munkavédelmi törvény sarkalatos pontjairól, előírásairól.  Ezt követően elmondta, hogy mi is az a legionellózis, honnan kapta nevét, hol szaporodik, és hogyan kell és lehet megakadályozni szaporodását.  Részletesen kifejtette, hogy kik azok, akik fokozottan kitettek a fertőzésnek (csökkent védekezőképességű, és az idült alapbetegségben, a krónikus tüdő-, szív- és érrendszeri betegségben és cukorbetegségben szenvedők, valamint a magas dózisú szteroiddal kezeltek.

A résztvevők az elhangzott ismeretek birtokában és ismerve saját egészségi állapotukat felelősségteljesen tudnak dönteni arról, hogy valóban ezen a területen szeretnének-, tudnak –e hosszútávon dolgozni.


Ezeken a programokon kívül bárki számára nyitva tartási időben lehetőséget biztosítottunk a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk a lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.2017-02-04 IFI Műhely

 

A 2013 –ban szerveződött IFI műhely tagja közül ismét összejöttünk egy délutáni beszélgetésre. Többen tanulmányaik, fellépéseik, vagy éppen jelenlegi feladataik miatt nem tudtak eljönni, de egymástól összeszedegetve róluk a sok-sok kis részinformációkat megelevenedett a régi közösségi élmény. Örültünk egymásnak és érdeklődve hallgattuk a híreket.

Mi is történt velünk az elmúlt időszakban; ki, milyen feladatot, élethelyzetet hogyan élt meg, hogyan tudott, vagy éppen szeretne megoldani. Hogyan érzi magát környezetében.

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy közösségünk egyik tagját Bánföldi Szilárdot, még ha az internet segítségével is, egy kisfilm kivetítésével is láthattuk és hallhattuk. Közöttünk éreztük és együtt örültünk sikeres pályafutásának. 

 

Végezetül tettünk egy körsétát a megújult Népfőiskolán. Bejárva az új épületeket, megélve annak varázsát új terveket szőttünk közösségünkről, környezetünkről.

 

A késő délutánba hajló beszélgetés, séta zárásaként megfogalmazódott bennünk, hogy egy igazán jó közösség legfőbb erénye, erőssége, hogy összehoz, elgondolkodtat, táplálja a lelket, szellemet és új utakat, alternatívákat kínál fel