2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. 2016. január elsejétől a negyedéves beszámolási időszak félévesre változott. Azokról a második féléves (2016. június 30 – 2017. január 5.) megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat, amelyek a Herman Ottó Intézet részére készített beszámolóban szerepelnek.Összefoglaló az IKSZT 2016. második féléves programjairól


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvashatnak azon programjainkról, amelyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Hermann Ottó Intézet részére.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont szolgáltatás keretében az alábbi hat programunkról számoltunk be.2016 - 07-26   A gombák gyógyító hatásai

Gyöngyösi Sándor fülöpjakabi biogomba termesztő előadására hívtuk a gombatermesztés iránt érdeklődőket.

A biokertész mielőtt rátért volna arra, hogyan is indult el a családi vállalkozásuk közérthetően elmagyarázta, hogy napjainkra miért is vált annyira fontossá a biotermesztés.

Vállalkozásuk kezdetén, a ’90-es években még ők is konvencionális termelést folytattak.  Majd megismerve a gomba szerepét az élővilág-láncolatban és az emberre gyakorolt jótékony élettani hatásait, döntöttek az ökotudatos termesztés mellett.

Sok-sok újítás, tervezés és újra tervezés, illetve az évek tapasztalatainak eredményeként mára már 250 m2 természetes biokörnyezetben nevelik a gombákat, őrlik, csomagolják, értékesítik. Mindezek mellett folyamatosan kutatják, hogyan lehet még fokozni a gombák egészségre gyakorolt hatását.

Végezetül rámutatott arra, hogy milyen előnyökkel is termelhet ökotudatosan egy vidéki gazdaság a légszennyezett nagyvárosokkal és peremkerületeivel szemben.

2016-08-06 Biokertészet-Tennivalók augusztusban

A biokertészetet népszerűsítő programsorozatunk augusztusi témája a hónap betakarításairól, tárolásairól és a kártevők elleni védekezésről szólt.

Előadásunkkal azoknak a vidéken élő kiskertekben kertészkedőknek nyújtottunk gyakorlati tanácsokat, kártevők elleni védekezési módokat, akik odafigyelnek arra, hogy munkájukkal mennyire szennyezik a környezetüket és milyen tápértékű konyhakerti növényekből készült ételeket fogyaszt a családjuk.

Czakó Diána agrármérnök a Népfőiskola biokertészetét bejárva mutatta be, melyek azok a növények, amelyeknek a betakarítása, szedése, majd tárolása és feldolgozása az augusztusi teendők közé tartozik. Beszélt az üvegházakban megjelenő kártevőkről (üvegházi molytetű, bagolylepke), és annak hatásos védekezési módjairól (narancsolaj, Natuvalis-L).

A biokertészeti körsétán és az azt követő zöldségkóstolóval egybeszövődött beszélgetésen számos olyan ötlettel találkozhattak az érdeklődők, amelyek kis költségvetéssel otthon is könnyedén megvalósíthatók, és biztosítják a megváltozott időjárási viszonyok mellett is növényeink védelmét.

Az életerős növényeket látva és gazdag termésüket betakarítva valamennyi gazda erőforrásait megsokszorozza.

2016-09-12 A biokertészet jelene és jövője - Környezettudatos gazdálkodás a Népfőiskolán

"Amit eszel, azzá leszel" tartja a mondás. Napjainkban különösen sok szó esik a táplálkozás és az egészség összefüggéseiről. Különböző nézőpontok ütköznek. Egy dologban azonban megegyeznek. A konvencionális termelési mód során használt vegyszerek, amelyek fellelhetők a növényekben károsak az egészségre.

Egyre többen vásárolnak, illetve szeretnének bioterméket vásárolni, amelyeknek ára magasabb, mint a hagyományos termékeké. - vezette fel előadását Nagy József, a Népfőiskola biokertészetének vezetője.

Ezt követően részletezte melyek azok az alapvető szempontok, amelyekkel a szigorú ellenőrzési szabályoknak megfelelően működik egy erre alapozó kertészet. Elmondta a kiskerttulajdonosoknak azokat a tapasztalatokat (növénytársítás, vetőmagbeszerzés, ültetési módok, védekezés, talaj előkészítés), amelyekkel a Népfőiskola biokertészete három év után már éttermének zöldségszükségletét fedezni tudja, sőt még olykor a helyi piacon is tudnak értékesíteni.

Az előadó rávilágított arra, hogy egy 130 m négyzetméternyi kert már elegendő ahhoz, hogy egy négytagú család zöldségszükségletét fedezze. Ha mindezt organikus módon, a természet rendjét leképezve állítja elő, azon túl, hogy kevesebb költségből tudja előállítani, még a kert ékei is lehetnek növényei.

Érdemes mérlegelni és tervezni, hogyan is gazdálkodjunk kiskertünkkel. – hívta fel a figyelmét a jelenlévőknek, majd további szakmai segítségét felajánlva zárta le előadását Nagy József.

2016-09-16  A biokertészet bemutatása

Czakó Diána a Népfőiskola kertészmérnöke a környezettudatos gazdálkodás egyre szélesebb körben történő népszerűsítése érdekében beszélt és mutatta be a Népfőiskola biokertészetét az érdeklődő lakiteleki családoknak, valamint a náluk vendégeskedő erdélyi családoknak.

A rendhagyó körsétán az érdeklődők megtapasztalhatták, érzékelhették, hogy környezettudatosan is milyen piacképes, élettől duzzadó terméseket lehet betakarítani. Az ősz beköszöntével, a fagy beállta előtt bizony megkezdődnek a betakarítások, és a feldolgozások is a kertészetben.  - mondta az előadó, majd beszélt a zöldségfeldolgozás egészséges, vitaminokat megőrző módjairól.

A bejárás után mindenki nagy megelégedéssel ízlelgette, fogyasztotta el a zsíros kenyér mellé szépen tálalt nyers zöldségeket.

Megdöbbenéssel összegezték, hogy mennyire ízletes a paradicsom, roppanós a cékla. Vajon mi a titka? – kérdezgették tovább Czakó Diánát, aki szakértelemmel, de közérthetően válaszolt.

2016-10-20  Hogyan működik a biokertészet? - Ősszel is színesen otthonunkban, kertünkben

A ”Hogyan működik a biokertészet?” programsorozatunk keretében megvalósult „Virágos előkertek tavasztól őszig előadásunk folytatásaként az ősz beköszöntével arról beszélgettünk Lászlófi Ferenc virágkertésszel, hogyan is tudjuk ősszel is színessé, otthonossá tenni kertünket.

Hogyan tudunk ősszel is gazdag színvilágot varázsolni kertünkbe. Melyek azok a virágok, amelyek még a téli hóban is megörvendeztetik virágaikkal gondozóikat.

Hogyan kell a szobában átteleltetett növények védelméről és tápanyag utánpótlásukról gondoskodni úgy, hogy a környezetünket ne szennyezzük.

Az előadó számos ötletet adott, hogy milyen növény-, és színtársítással, hogyan tehetjük életterünk egy-egy szegletét mindennapjaink üde színfoltjává.

A mini virágkertészetet bejárva, a színek és formák összhangját valamennyi résztvevő megtapasztalta.

Az előadás és a gyakorlati bemutató után elegendő idő volt arra is, hogy az eddigi tapasztalataikat egymás közt is megosszák a résztvevők, miközben egymást is ösztönözték kis kertjeik környezettudatos gondozására.

2016-11-03  Alföldi Erdőkért Egyesület

A magyar erdő olyan nemzeti kincsünk, amelynek védelme valamennyiónk számára társadalmi felelősség.

A Bács-Kiskun megyei Homokhátság szélfúvásoktól fenyegetett laza termőrétegű homokos talaját megkötő, felszínét védő talajvédelmi erdők szerepe kiemelten fontos. Ezért fontos, hogy az itt élők minél szélesebb körében tudatosodjon erdőink fontossága.

Lakiteleken is, mint oly sok más településen az országban számos magán erdő tulajdonos van, akik számára mindenképpen hasznos információt nyújtott az Alföldi Erdők Egyesületének konferenciája.

Az előadók között az erdészeti tudomány, az ágazati irányítás, és a tudományos eredményeket alkalmazó síkvidéki gazdálkodói kör számos érintett szereplőjét hallhatták a résztvevők és az érdeklődők.

Az előadásokon elhangzottak továbbá az erdő termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatban azok az újszerű társadalmi és piaci igények is, amelyekre közösen kell megtalálni a fenntartható megoldásokat úgy, hogy az erdő megőrizze biológiai változatosságát, termő – és felújuló képességét.  Mindezt annak érdekében, hogy a jövő generációja is élvezhesse az ERDŐT.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:2016-07 -  25 - Frizbi meccs

A Népfőiskola az angol tábor résztvevőinek egyhetes táborozási lehetőséget nyújtott.

A nyelvi képzésen számos lakiteleki fiatal is részt vett.

A velük való beszélgetések hívták életre azt az ötletet, hogy az angol anyanyelvű fiatalokat a magyar anyanyelvű fiatalok (helyi és környékbeli fiatalok) kihívják egy frizbi meccsre. Az ötletből egy fergeteges hangulatú, sportszerű játék született.

Az erdőn, mezőn, strandon, bárhol játszható filléres tevékenység mentálisan és fizikálisan is sok-sok izgalmat nyújtott a fiataloknak. A nálunk még kevésbé népszerű játék hevében megszűntek a nyelvi nehézségek, mindenki megértette és betartotta az egyszerű szabályokat. A gyakran felharsanó „up”, vagy „dobd” szavak szédítő sebességet adtak az önfeledt játéknak.

A játék élménye a nyelvi különbözőség ellenére is közelebb hozta egymáshoz a csapattagokat, amelyet egy baráti kézszorítással jeleztek egymásnak a meccs végén.

2016-08-11 Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar – Zenekari főpróba

A Népfőiskolán szerveződött 2015-ben az a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar, amelyet ez évben is egy hétig látott vendégül a Népfőiskola. A zenekar a Kárpát-medencében élő, komolyzenét kedvelő és tanuló fiatalok számára nyújtott tanulási, gyakorlási lehetőséget.

A fúvószenekar Schwartz József szakmai vezető irányításával készült turné útjára, amely előtt a Népfőiskolán szerveztünk egy zenekari főpróbát. Elsődlegesen azokat a lakiteleki fiatalokat szólítottuk meg, akik zenei tanulmányokat folytatnak vagy szeretnének ez irányban fejlődni.

Az est, a zenei élményeken túlmenően utat mutatott a fiataloknak, hogy közös nyelvükben, a zenében nincsenek elválasztó határok. A zene összeköt, barátságokat erősít és lelki gyógyír a mindennapokban.

A zenekari főpróba után az érdeklődő zenekedvelő ifjak hosszas beszélgetésekbe elegyedtek a zenekar tagjaival. Beszélgettek, ismerkedtek, barátkoztak. Tették mindezt a zene szűrőjén keresztül, mégpedig úgy, hogy elődök zenei kultúráját átadva erősítették egymásban a közös zenélés és zenehallgatás élményét.

2016-08-13 „Mens sana corpore” –Sportnap, ifjúsági miniolimpia

A fiatalok közösségteremtő tevékenységének fejlesztése érdekében „Ép testben ép lélek” címmel szerveztünk ifjúsági miniolimpiát (futás, úszás, strandröplabda) a helyi fiatalok és az Emlékezz Európa tábor résztvevői részére.

Miniolimpiánkon a strandröplabda játék nyerte el a fiatalok tetszését, hiszen valamennyi nevezés a labdajátékra érkezett. A lakiteleki-, és a „nemzetközi” csapat játékosai, igaz tolmács segítségét is igénybe véve, rövid időn belül megtalálták a közös kapcsolódási pontot egymáshoz. A mozgás öröme, a verseny szelleme hamarosan áthidalta a nyelvi korlátokat.

A sportszerű, önmagáért végzett játék, a társak biztatása és segítése, az eredmények serény elfogadása, a mozgás élménye mindenki számára maradandó élmény nyújtott.

2016-09-23 Orosz klasszikusok nyomában… Irodalmi est

A Népfőiskola a Tolsztoj Társasággal együttműködve negyedik alkalommal fogadta az orosz műveltségi vetélkedő első fordulóján túljutott 10 legeredményesebb csapatot.

Ennek keretében került megrendezésre az Orosz klasszikusok nyomában című Irodalmi est, amelyre a helyi – és a környékbeli középiskolásokat is hívtuk és vártuk. Az előadás célja az volt, hogy az azonos érdeklődési körű fiatalok a kulturális élményen túl megismerjék egymást, beszélgessenek és töltekezzenek.

Kiss Gergely Máté, a debreceni Csokonai Színház oszlopos tagjának előadásában Csehov és Tolsztoj novella hősei elevenedtek meg a Kölcsey házban. A "Levél tudós barátomnak", majd a "Bál után" című novellákban az írók pontosan azokat a kérdéseket járták körbe, keresték, majd adták meg választ, amelyek gyakori dilemmái a megszólított korosztálynak. Mit is kell az élettel, a szerelemmell kezdeni? Feszült figyelem, majd megannyi ébredező gondolat vitte tovább az est vezérfonalát az előadást követő beszélgetésekben.

Az est folyamán a múlt kulturális értékei korokat áthidalva formálták a jelen értékeit és töltötték meg tartalommal a fiatalok közötti kommunikációt.

2016-10-7-9- Hétvégi néptánctábor

Fantoly Gyula (a népművészet ifjú mestere, Kurázsi Táncműhely vezetője) szakmai irányításával hétvégi tánctábor hívta és várta, azokat a néptáncosokat, akik a Sárköz-Duna menti település, Madocsa sajátos táncait alaposan meg akarták ismerni, tánclépéseit elsajátítani és begyakorolni, vagyis „jól beszélni” a madocsai táncnyelvet.

A környező településekről érkező fiataloknak a tánc iránti szeretetükön, a népzene és a népi kultúra iránti érdeklődésükön túl, a baráti kapcsolatok megléte, a hétvégi kikapcsolódásuknak ez a sajátos lehetősége adta meg a tábor jó hangulatát.

A táborban a résztvevők a táncfajta alapos megismerésén, a mozdulatok, a lépések begyakorlásán túl, megismerkedtek a tájegység hagyományaival, és népdalaival is.  A hétvégét kitöltő tánc, a mozgással való beszéd, a játékosság újult erővel töltötte fel a résztvevőket. Erősítette azt a közösségi szellemet, amelyet a népi kultúra iránti érdeklődés, a néptánc szeretete köt össze.

A hétvégi tánctábor megerősítette valamennyi résztvevőben népi kultúránk értékeinek megőrzésért, ápolásáért és átadásáért érzett elhivatottságot.

2016-10-12 Filmszemle – Filmbemutató középiskolásoknak

A lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület 16. alkalommal hirdette meg Filmszemléjét, amely ebben az évben az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc emlékezetének és Morell Mihály tiszteletének adózott.

A krónika, kórkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint Híradó tudósítás az Internetre kategóriában beérkezett 84 alkotás közül, az előválogatás után 21 alkotás jutott a döntőbe, amely újabb megmérettetésre került a filmszemlén.

Az előző évekhez hasonlóan ez évben is meghívtuk a környező települések középiskolásait, akiknek nemcsak bemutattuk a filmet, hanem a zsűrizésben is részt vettek. Értékítéletüknek súlya volt, mert szavazataik alapján is osztottak ki díjakat.

Meghívásunk célja az volt, hogy a média, a tudósítás iránt érdeklődő fiatalok találkozzanak egymással, neves szakemberekkel és fiatal alkotókkal. Lássák, hogyan láttatnak mások értékeket. Felelősségteljesen tudjanak közösen értékelni egy-egy alkotást.

A levetített filmek utóélete akkor kezdődik el igazán, amikor az iskolájukba visszatérő diákok élményeiket kortársaikkal átbeszélve újra átélik. Személyiségük szűrőjén keresztül átadják azt a közösségi élményt, amelyet a filmbemutató nyújtott számukra. Így élnek tovább a filmek szereplői, történetei és formálják a jelent és a jövőt.


Közművelődési programok a beszámolóban2016-07-16  A Kösöntyű Néptánccsoport erdélyi és moldvai útja

A Kösöntyű néptánccsoport, melynek tagjai lakiteleki fiatalok és hosszabb ideje fiatalok, egyhetes (2016. 07. 16-24.) erdélyi és moldvai gyűjtő útra indultak a kulturális értékek feltárására, megismerésére, majd továbbadására.

Célunk az volt, hogy keressük és erősítsük a határon túli kis magyar közösségeket, új kapcsolatokat építsünk, a régieket pedig ápolva hívjuk elő az esetenként már megfáradt megtartó erőt. Azt az erőt, amely fundamentumául szolgál a magyarság ősi kultúrájának megőrzéséhez, ápolásához és átadásához a jövő nemzedékének.

A moldvai csángók hagyományainak tánclépéseinek és tárgyi emlékeinek megismerése után az Értékfeltárók útja székelyföldre (Csíkszentdomokos, Csíkszereda, Csíkszentsimon, Tusnádfürdő, Zágon, Csomakőrös, Gelence, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy) vezetett.  A határon túli magyar kis közösségek vendégszeretete, a közös tánc és éneklés korokat és határokat feledve erősítette az összetartozás érzését.

A gyűjtőút során készült életképekből, feltárt értékekből egy kis film készül, amelyet bemutatunk az érdeklődőknek a Népfőiskolán.

20016-08-12 Filmvetítés: The Soviet Story

Filmvetítésre és az azt követő beszélgetésre hívtuk a történelem iránt érdeklődőket.

Azért a The Soviet Story film megtekintésére vártuk a helybélieket, mert a film megrázó képsoraival, megszólaltatott állami vezetőkkel, vagy éppen koncentrációs táborok kegyetlenségét túlélőkkel nyújt üzenetet nézőknek. Üzeneteket, történelmi összefüggéseket, nézőpontokat, amelyek ismeretében jobban értelmezhetők a XX. század történelmének összefüggései.

A Visegrádi Négyek (cseh-, lengyel-, szlovák-, és magyar) fiataljaival és kísérőivel közösen megtekintett film, majd a látottak és halottak országonkénti emlékeinek felidézése, értelmezése számos új ismerettel gazdagította valamennyi résztvevő tudástárát.

A II. világháborút követő történelmi időszak és egymás kultúrájának megismerésén túl olyan kapcsolódási pontok (történelmi hasonlóságok, ismert sorsdrámák, stb.) hívódtak elő a résztvevőkben, amelyek kellő erőt nyújtanak ahhoz, hogy a jövőt a nemzetek közötti barátságos együttműködés pilléreivel megerősítve tovább építsék.

2016-09-01 Táncházi vigadalom – Sárközi táncok tanítása

Népi kultúránk, a néptánc őrzésének, ápolásának és átadásának kulcsfontosságú eleme a megismerés. Megismertetése mindazon magyar táncdialektusoknak, amely egy-egy vidék népének történeti-társadalmi fejlődésével szorosan összefüggve világít rá kulturális értékeinkre.   Táncházi vigadalmainkkal ezeket az értékeket szeretnénk a jelenbe építve hagyománnyá formálni.

Táncházi vigadalmunk résztvevői a Dunántúl jellegzetes dallamvilágával és tánckultúrájával gyarapíthatták ismereteiket.

A tánclépéseket Lezsák Sándorné a Kösöntyű néptánccsoport alapítója és vezetője, valamint Fantoly Gyula a néptánccsoport szakmai vezetője tanította. Az élőzene, a ritmus, amely valamennyiónk ereiben ott csörgedez, rövid időn belül feloldotta a fiatalok közötti távolságokat. Perdült a szoknya, dobbant a láb, s az arcokra széles mosoly ült. Hegedűs János zenekara érezve a táncosok hevét, egyre gyorsabb ritmust diktált talpalávalónak. Bizony jól esett időnként megpihenni, egy tea mellett beszélgetni a friss levegőn.

Az táncházi est hangulata, ugyanúgy, mint a múltban, most is erőt nyújtott testnek, léleknek egyaránt.

2016-10-22 Kecskeméti - Nagybányai festőiskola képzőművészeti alkotótábor záró kiállítása

Az alkotótábor résztvevői a Tisza-menti táj, a jellegzetes tanyasi létforma értékeit vetette festővászonra az egy hetes alkotótáborban a Népfőiskolán. Megörökítette és művészi látásmódjával láttatta mindazon szépségeket, amelyekkel megajándékozta táborzáró kiállításán a művészetek iránt érdeklődő közönséget.

Goór Imre, a tábor művészeti vezetőjének irányításával rendezett kiállítás célja az volt, hogy bemutassuk azt a művészi látásmódot, amelyen keresztül új élményekkel, és felfedezett értékekkel gazdagodhassunk életterünkről.

A kiállítást Molnárné Lezsák Anna, a tábor házigazdája nyitotta meg, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a vendégeket és az alkotókat.  A képek bemutatásával, műelemzésével Turai Kamill szárnyaltatta a résztvevők gondolat-, és ízlésvilágát a művészetek széles palettáján.

A színek és a téma harmóniája, meg-megállva egy kép előtt, megszólítva az előtte megállót, üzen és értéket ad nézőjének. Üzen arról a belső látásmódról, amely művészetté emeli az alkotást. Így válik lenyűgözővé és felejthetetlenné egy-egy mű. - hallhattuk természetes egyszerűségben a közönséget mélyen megérintő műelemzéseket.

A kiállítás a művészeti élményeken túl, teret nyújtott arra, hogy a hétköznapi feladatokról megfeledkezve az élet szépségeire irányítsuk figyelmünket.

2016-10-29 Fedák Sári Ulti-bajnokság

10 alkalommal került megrendezésre a Lakiteleki Népfőiskolán a Fedák Sári emlékezetére életre hívott országos ULTI bajnokság. A rendezvény célja, hogy népszerűsítse a magyarok nemzeti kártyajátékát, az ultit.

Az ország számos településéről 95 résztvevő érkezett, hogy találkozzanak egymással, jót kártyázzanak, és nem utolsósorban összemérjék tudásukat a kulturált körülmények között zajló játszmákon.

Az első bajnokságra még csak érdeklődőként érkeztek Lakitelekről a kártyajátékot kedvelők, majd a községben is felfedezve „zsugás” társaikat, évről, évre egyre többen neveztek be a bajnokságra. Ezen a kupán már csapattá erősödve a 24. helyezést érték el az induló 31 csapat közül.

Az egész napos rendezvényen a játék öröme, a találkozások élménye és nem utolsósorban a győzelem felemelő érzése volt a főszereplő.

Természetesen a kemény szellemi munka elismeréséül Muzslai Róbert (MUOE elnöke) által átadott kupák és értékes jutalmak még maradandóbbá tették a bajnokság élményét a játékosokban.

2016-10-22 A foltvarrás titkai…

A foltvarrás gyökerei a szövés feltalálásának idejére nyúlik vissza. A szükség, a szegénység hozta létre, amely során praktikus darabokat készítettek elszakadt ruhákból, kis közösségekben, hosszú téli estéken. Munkájuk eredményeként az elhasználódott ruhák megújultak, új formában és színvilágban ismét használhatók lettek. Együtt alkotva, egyre szebb munkák születtek, amelyekkel örömöt lehetett és lehet ma is szerezni a családtagoknak, barátoknak.

„A foltvarrás titkai..” című programsorozatunkat e szellemiség jegyében indítottuk útjára 2016 szeptemberében. Célunk az, hogy életre hívjunk egy olyan foltvarró kisközösséget, ahol a varrás közös öröm, a tudás átadható és egymás munkáit látva, újabb és újabb alkotások szülessenek.

Vargáné Bodor Judit, foglalkozásvezető, a Foltvarró Céh tagja, első összejövetelünkön, a munkáiból rendezett mini kiállítással keltette fel az érdeklődést a jelenlévőkben. Kellően fokozta az alkotói vágyat ahhoz, hogy beszámolónk már a harmadik összejövetelünk önálló alkotómunkájába nyújt betekintést.

Mindeközben megalakult a Lakiteleki Gyűszű Foltvarró Kör, amely minden hónap második szombatjára tervezte foglalkozásait, de egybehangzó kérésre novembertől már kéthetente találkozunk.


Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése2016-12-02 Változást kezelő tréning

A beérkező megkeresések, visszajelzések alapján a programtervünkben szereplő vállalkozói fórum című előadásunk helyett, a változást kezelő tréningünk folytatásaként, a válságkezelés témakörével folytattuk a vállalkozást segítő szemléletformáló programsorozatunkat.

Víglási Krisztina andragógus előadásában kifejtette mindazon készségeket, képességek, (elköteleződés, motiváció, kreativitás stb.) amelyek tudatos végiggondolása, tervszerű felépítése az üzleti eredményekben mindenképpen megjelenik. Kitért arra is, hogy mennyire fontos a vállalkozói szférában az információk begyűjtése, megosztása és áramoltatása, amellyel nagymértékben csökkenthető a jövővel összefüggő szorongás, amely kihat a vállalkozás fenntarthatóságára.

Az előadáson elhangzottak iránytűt mutattak a résztvevőknek, hogyan kezelhető egy változás, milyen vállalkozói attitűddel lehet továbblépni egy válságon mikro-, és makroszinten egyaránt a világgazdaság szereplői között.


A könyvtár - Olvasósarok szolgáltatásokat felolvasással népszerűsítettük2016- 08-11    Nyírő József – Kerekasztal beszélgetés a kispapokkal

Mint pap íróra és emberre emlékeztünk a gyulafehérvári kispapokkal (Nyírő Szabolcs, Jánossi Imre, Fülöp Szabolcs, Albert István) a lakiteleki Gondozási Központban. Irodalmi délelőttünkkel azok számára igyekeztünk olvasási élményt nyújtani, akik élethelyzetük miatt nehezen mozognak, megszokott rend szerint, a község pezsgő életétől távol telnek napjaik.

A kerekasztal beszélgetésben az író életútjával, műveinek üzenetével, a székely és erdélyi gondolat- és lelkivilág sokrétű, ízes voltával ismerkedtünk.

Bemutatásra került a Kopjafák című novellaciklus, melynek huszonegy írása távlatgazdagító világokra tereli olvasóját, mesélve egyéni sorsdrámákról, emberré válásról, egyszerűségről, hitről és reményről. A felolvasott huszonegyedik novella a hegyi ember lelki átalakulásának története, a célért való, erőt meghaladó küzdelem különös esete egy közelgő haláleset mezsgyéjén.

A felolvasott novella kevésbé ismert szavainak jelentéstartalmát kispapi gondolatfüzérek segítették értelmezni.

A jelenlévők élménybeszámolókkal gazdagították napunk színfoltjait, felelevenítve szép emlékeik mozgatórugóit a jelen pillanat hatására.

Délelőttünk egy Wass Albert szavalattal, majd egy népdal eléneklésével ért véget. Életről tanulva, látva szépségeit és árnyait, tovább haladunk a holnap felé.

2016-11-03 Buda Ferenc munkássága 30 éves távlatból

A magyar költészet egyik kiemelkedő alakját, az 1936. november 3-án született Buda Ferencet köszöntöttük 80. születésnapján rendhagyó módon, a Népfőiskolán.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Magyar Örökség-díjas Tiszakécskén élő költő, műfordító 30 év távlatába visszatekintve olvasott fel a Csöndország könyvéből. A verses kötetből, amelyet 1986-ban 50. születésnapja alkalmából tisztelői és barátai jelentettek meg a lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában.

Az ünnepeltet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándorné, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, lakiteleki baráti, tisztelői, valamint a XXI. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia résztvevői köszöntötték.

Lezsák Sándor néhány régi fénykép segítségével idézte meg a régmúlt időket, és emlékezett a közösen megélt eseményekre, melyekre Buda Ferenc egy-egy felolvasott verssel válaszolt.

Végezetül a megjelentek egy erdélyi népdal eléneklésével is megajándékozták a nyolcvanadik születésnapját ünneplő költőt. Megköszönve mindazt az élményt, amelyet az ünnepelt ezen a délelőttön is megtöltött irodalmi értékekkel.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében képzéseket szerveztünk2016-07- 14  Számítógépes alapképzés – Front Office

A szállodaiparban, a vendéglátásban dolgozókat, illetve a jövőben ott dolgozni szándékozókat hívtuk egynapos számítógépes képzésünkre, a FLEXIS Front Office képzésünkre.

A magyar FLEXYS hosszú évek idegenforgalmi, szállodaipari, ügyviteli és rendszerfejlesztői tapasztalatát fektette be termékei előállításába. A piac tényleges igényeinek ismeretében rendszerei kifejlesztése során olyan alapelveket tart szem előtt, melyek alapjaiban határozzák meg bármely számítástechnikai rendszer használhatóságát, hatékonyságát és népszerűségét. Ma már egyre több vendéglátásban alkalmazzák a rendszert, így az ott dolgozóknak is célszerű minél több ismereteket gyakorlati tapasztalatokat elsajátítani a rendszerről.

A képzésen részt vevők Herke Róbert, a FELXYS informatikusának előadásában megismerték a rendszer alapjául szolgáló szállodai fő tevékenységeket, (rendelés felvétel és nyilvántartás, a szobagazdálkodás, a portási munka, house keeping stb.) amelyek önállóan is, és kapcsolódva más rendszerekhez is működnek.

A nap folyamán elhangzó új információk és gyakorlati tapasztalatokon túlmenően a hallgatók új, azonos érdeklődési körű baráti kapcsolatokkal is gazdagodtak.

2016-10-07 Számítógépes alapképzés -Front-Office - könyvelés

A beérkező megkeresésekre alapozva számítógépes képzéseink során az alapképzésektől elindulva most már különböző szakterületek szoftvereinek gyakorlati bemutatására szerveztünk képzéseket.

A FLEXYS Front-Office rendszer áruforgalmi-, szállodaipari adatait kezelő program bemutatása után előadás-sorozatunkat a könyvelői program ismertetésével folytattuk.    Képzésünkre azokat a könyvelés területén dolgozó szakembereket hívtuk, akik már alkalmazzák, vagy a jövőben alkalmazni szeretnék a könyvelői szoftvert.

Somló György (FLEXYS KFT. munkatársa) előadásában alapos részletességgel kifejtette és bemutatta mindazon funkcióit a Front Office rendszernek, amelyek rugalmasan képesek kezelni a könyvelési munka „kulcsfontosságú” adatait, adatszolgáltatásait, kimutatásait.  Szemléltette mindazon funkciókat, amelyek alkalmasak az aktuális törvények és előírások betartásával és betartatásával, mégis az intézmény sajátságaihoz alkalmazkodva, megfelelni a feladatoknak. Ezt követően a résztvevők felmerülő kérdéseikre a valós élethelyzetekből kiemelt gyakorlati példákkal leegyszerűsítve kaptak választ a szakembertől.

A program igazán akkor válik mindenki számára munkáját segítő, egyszerűen kezelhető munkaeszközzé, ha alkalmazza. A gyakorlatban mindig felmerülnek újabb sajátos és egyedi kérdések, amelyekhez további segítségét felajánlva zárta le előadását Somló György előadó.


Egészségfejlesztési programjaink a beszámolóban2016-07-23  Egészségnap – Fitten és frissen egésznap

Az egészséges életmód és az egészségfejlesztés jegyében szerveztünk egy egész napos testi, lelki és szellemi feltöltődést nyújtó egészségnapot. Programunkon 10-16 óráig minden egész órakor, 25 percben váltakozva vízi, illetve szárazföldi tornával jólesően lazíthatták el, mozgathatták meg izmaikat az érdeklődők.

Kalics Gabriella gyógytornász vezetésével elsajátíthattak és begyakorolhattak olyan gerinctorna gyakorlatokat, amelyek otthon is könnyen elvégezhetők.

A nap folyamán bárki eldönthette, hogy egy fürdőzés, vagy torna után lazító, vagy frissítő masszázst kér Hegedűs Mónika és Tamási József masszőröktől.

A családias hangulat, a zöld övezet, a bio-nyerszöldségek kóstolgatása mind-mind hozzájárultak ahhoz a közösségi élményhez, amelyben jó együtt mozogni, jó beszélgetni és jó megismerni új embereket.

A pihentető, ugyanakkor mozgásban is gazdag egészségnap maradandó élményt nyújtott a résztvevőknek.

2016-12-19 Úszóverseny

Az egészséges életmód jegyében szerveződő programjaink keretében tartottunk már előadást az egészséges táplálkozásról, szerveztünk futball-, és strandröplabda mérkőzéseket, kirándulásokat a természetbe, testet, lelket és szellemet építő jóga bemutató órát, családi fürdőzést, vízi tornát, sportos családi napot, a gerinctorna és a masszázs jótékony hatásait népszerűsítő napot.

2016 decemberében első alkalommal szerveztünk úszóversenyt a lakiteleki általános iskolások részére a Gyarmati Dezső Tanuszodánkban.

Célunk az volt, hogy a tornaóra keretében úszni tanuló gyermekeket még inkább ösztönözzük a rendszeres úszásra. Motiváljuk őket, hogy a szabadidejükből is egyre több időt fordítsanak az úszás gyakorlására, tudásuk gyarapításra.

A versenyt Lezsák Anna, a Népfőiskola igazgató helyettese nyitotta meg, majd a 71 kisdiáknak jó úszást, örömteli versenyzést kívánt.

A gyermek lázas izgalommal készültek a medence szélén a megmérettetésre, szurkoltak egymásnak, majd kóstolgatták a biokertészetünkben termelt és előállított nyers zöldségeket, aszalt gyümölcsöt és oltották szomjukat az adalékanyagoktól mentes paradicsom ivólével.

A verseny és az elért eredmények izgalmát végezetül önfeledt játék oldotta fel a medencében.

Az eredményhirdetésen valamennyi kis versenyző felkészülését, sportmunkáját emléklappal jutalmaztuk, sőt nemenként az első három helyezettek még éremmel is büszkélkedve távoztak az uszodából.


Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése szolgáltatás keretében folytattuk a Szülők Akadémiája programsorozatunkat2016-08-29  Szülők Akadémiája 3.

Napjainkban egyre több gyermek küzd tanulási nehézségekkel. Egyre több szülőben, pedagógusban merül fel a kérdés, hogyan segíthetnének a gyermeknek az akadályok leküzdésében. Erre a kérdésre kerestük a választ szakember segítségével közösen a Szülők Akadémiája sorozatunk harmadik összejövetelén.

Dr. Duró Zsuzsa a diszkalkulia, diszgráfia és diszlexia, mint tanulási zavarokról, az egyes gyermekekre jellemző tanulási, és az azokhoz olykor kapcsolódó magatartási zavarokról tartott rövid ismertetése után, a Lakitelekről és a környező településekről érkezett szülők, nagyszülők személyes élethelyzeteket is bemutathattak a szakértőnek.

A szakértő szerint a gyermekek pontosan tudják a saját és egymás hiányosságait, ez gyakran meg is jelenik az iskolai osztályok életében. Ezek a gyermekek gyakran szorongnak, ezért fontos, hogy a tanulási zavaros gyermekeknek sikerélményük legyen, hogy meg tudják mutatni, ők is jók valamiben. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a korai felismerés, a fejlesztés és az együttműködés a pedagógus, a fejlesztő és a szülő között.

A jelenlévők egymás élethelyzeteiből, az azokra kapott tanácsokból építkezve, új ismeretek gazdag tárházával megerősödve köszöntek el egymástól.


Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatásunkkal

2016-ban is a nyugdíjasoknak segítettünk az Erzsébet – Program keretében megvalósuló üdülési pályázatok benyújtásában2016-11-04  Elektronikus ügyintézés a mindennapokban - Erzsébet- Program pályázat

Az elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatások témakörében tervezett (új típusú személyigazolvány) programunk helyett, az igényekre alapozva, ez évben is az Erzsébet -Programban való részvételben segítettünk a nyugdíjasoknak.

2016-ban a szépkorúaknak, és a fogyatékkal élőknek pályázatukat 2016. november 25-ig be kellett nyújtaniuk. Megkeresésünkre, majd ők egymást is informálva és ösztönözve, egyre többen fordultak bizalommal hozzánk, hogy segítsünk pályázatuk benyújtásában.

Ezért a beszámolónkban szereplő időponton túl, egyeztetések alapján, több alkalommal is teljes körű tájékoztatást nyújtottunk a Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet-programjáról, majd adtuk be a pályázatokat.

Célunk továbbra is az volt, hogy az Erzsébet – program nyugdíjasoknak nyújtott pályázatai, (amelyet csak elektronikus úton nyújthatók be) valóban elérhetőek legyenek azok számára is, akik szociális jogosultságuk mellett nehezen boldogulnak az elektronikus ügyintézésben. A sikeres elbírálást követően további segítséget nyújtottunk az elektronikus ügyintézésben.

Mindezeken túlmenően ezek a találkozások lehetőséget nyújtottak további építő jellegű kapcsolatok kialakítására, egymás megismerésére.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő piaci információs pont kialakítása szolgáltatás keretében tájékoztató előadásokat szerveztünk2016-07-19   Munkaerő-piaci integráció a munkaadó és a munkavállaló szemszögéből

A Népfőiskolán történő fejlesztések egyben munkahelyteremtő beruházások is. A különböző munkaterületekre közel 50 helyi és környékbeli álláskeresőnek nyújt munkalehetőséget.

Molnárné Lezsák Anna igazgatóhelyettes előadásában részletesen elmondta mindazokat az elvárt szakmai követelményeket, szükséges képességek és készségek körét, valamint munkafeltételeket, amelyek szükségesek egy-egy munkakör betöltéséhez.  Ezt követően az érdeklődők egy körséta keretében bejárták a munkaterületeket és személyesen is megismerték, kapcsolatba kerültek az adott terület vezetőivel, munkatársaival.

A halott információk, és a látott munkafolyamatok kellő támpontot nyújtottak ahhoz, hogy összevessék jövőbeni munkahelyükkel, feladatkörükkel szemben támasztott elvárásaikkal, és felelősségteljesen tudjanak dönteni munkába állásukról.

2016-12-06  Miben változik a Munka Törvénykönyve 2017. január 1-jétől?

A Munka Törvénykönyve átlátható kereteket, védelmet nyújt a munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt a tisztességes munkához mindenkinek képességei és lehetőségei szerint.

De mit ér a pontos jogszabályi háttér, ha nem ismerjük jogainkat és kötelezettségeinket, mint munkavállaló?

Előadásunk azoknak az érdeklődő munkavállalóknak nyújtott tájékoztatást a Munka Törvénykönyvének változásairól, akik törekszenek úgy munkát vállalni, vagy válltani, hogy jogaikat ismerve, látva kötelezettségeiket is felelősen tudjanak dönteni.

Munkaviszony, de milyen feltételekkel? - tette fel a gondolatébresztő kérdést az előadó, Marosi Lajosné.  Majd részletesen kifejtette, közérthetően elmondta mindazon munkajogi szabályokat és annak változásait, amelyekre érdemes odafigyelni, és tisztában lenni vele minden munkavállalónak a 2017-es évben.

Marosi Lajosné, a Népfőiskola munkaügyi előadója, a szakmai ismereteken túl természetes közvetlenségével és empátiájával nyújtott minden felmerülő kérdésre kiterjedő alapos tájékoztatást.


Ezeken a programokon kívül bárki számára nyitva tartási időben lehetőséget biztosítottunk a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk a lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.