2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


1901-1978
Evangélikus püspök
"KERESZTFÁD TÖVÉBE ÁLLÍTOTTÁL"

Lantos Györgyi alkotásaA szobor talapzatán olvasható szöveg:

1901. február 6-án született a bácskai Torzsán. A bonyhádi evangélikus gimnáziumban érettségizett, majd 1920-1924 között a budapesti evangélikus teológián tanult, és Sopronban, a hittudományi karon fejezte be tanulmányait. Lelkészi szolgálatának állomásai:Harta; Mezőberény; Budapest, Deák tér; Soltvadkert. 1927-28-ban Svédországban folytatott tanulmányokat. 1929-ben házasságot kötött Kirner Irénnel. Négy gyermekük született.
1929 után honvédségi lelkész Debrecenben és Budapesten, majd kerületi missziós lelkész, ezt követően 10 évig a ceglédi gyülekezet, 1941-től a kelenföldi egyházközösség lelkésze.
A háború alatti és utáni erkölcsi bátorsága és helytállása történelmi példázatunk marad. Válságos időben 1945. szeptember 27-én püspökké választották. A pusztító kommunista diktatúra őt sem kímélte. 1948. augusztus 24-én hamis vádak alapján letartóztatták, két év börtönre és politikai jogvesztésre ítélték. Nyolc évig családjával együtt az elhagyatottság és kitaszítottság minden nyomorúságát megélte. 1956. október 5-én rehabilitálták, majd püspöki székébe is visszahelyezték, de az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után a romboló kommunista hatalom újra hajszát indított ellene és 1958. június 19-én lemondásra kényszerítette. A húsz esztendős belső emigrációban is dolgozott, műfordításai, irodalmi alkotásai nemcsak az evangélikus egyházat, de az egyetemes magyar kultúrát is gazdagították. 1978. augusztus 14-én halt meg Budapesten.

Az avatóünnepség meghívója