Ma 2020 augusztus 12. szerda, Klára napja van. Holnap Ipoly napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Nemzeti Ifjúsági Zenekar ismét Lakiteleken készül idei koncertsorozatára
E-mail Nyomtatás PDF

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar (NIF) nyári táborát a Népfőiskolán. A zenekar pontosan három évvel ezelőtt alakult Schwartz József kürtművész és karmester javaslatára, akinek régóta dédelgetett álma vált valóra a fúvószenekar megalakulásával.Schwartz József kürtművész 1956-ban hagyta el Magyarországot, majd az 1957-ben a disszidens magyar zenészek által alapított Philharmonia Hungarica zenekarának lett a tagja. Később Németországban, Singenben volt a város zenei igazgatója, majd a rendszerváltás után hazatért Magyarországra.

Az ötletadó 50 évig élt Németországban, és ott látta, hogy majdnem minden tartományban működik ifjúsági válogatott koncertzenekar.

Ennek példájára szerveződött a Kárpát-medencében élő magyar ajkú, zenét tanuló, zenét művelő fiatalokból álló zenekar. A Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekarban (NIF) magyarországi és határon túli zenészek játszanak közösen, ezzel erősítve a nemzeti összetartozás érzését is. Bár a zenekarban muzsikáló fiatalokat a hétköznapokban országhatárok választják el egymástól, két dolog mégis erősen összeköti őket: nemzeti identitásuk és a zene szeretete.

Az első év nehézségei után megismertük egymást, és a kezdetben 55 tagú zenekar mára már 62 tagot számlál – mondta Schwartz József, majd hozzátette, hogy a tökéletes hangzás érdekében sikerült ismert, sőt, nemzetközi hírű zeneművészeket megnyerni az ügynek, akik szívesen részt vesznek a tábor munkájában és segítik a közös felkészülést.

Fejér András, az ismert harsonaművész a mélyrézfúvósoknak tart szólampróbákat. A művész többek között tagja volt a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak, tevékenykedett a Deutsches Symphonie Orchester Berlin szólóharsonásaként is és dolgozott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is. CD-felvételeit többször is jutalmazták Artisjus-díjjal. Fejér András több nemzetközi harsonaversenyen volt díjazott, és Liszt Ferenc-díjjal is elismerték munkásságát. Az igen nagy szakmai háttérrel rendelkező művész szerényen nyilatkozott munkáját illetően. Mint mondta, a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar nyári táborában jelenleg a hangzást próbálják összehozni, hogy egységes legyen. Igyekszünk a ritmusokat és a dinamikai bejegyzéseket követni, hogy a nagy próbákon már felkészülten álljanak a fiatalok a karnagyok elé.

Szatmári Zsolt, klarinétművész, a Nemzeti Filharmonikusok szóló klarinétosa, a fafúvós szólampróbákat tartja. A művész számos világhírű karmesterrel dolgozott együtt, többek között tagja volt a Magyar Állami Operaház zenekarának. Munkásságát több kitüntetéssel is díjazták, 2002-ben az Az Év Művészének választották.

Elmondása szerint a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar alaprepertoárját a két karnagy határozza meg, még jóval a tábor előtt. Így minden résztvevő hónapokkal visszamenőleg megismerkedik a táborban játszott darabokkal. Lakiteleken már csak összecsiszoljuk és közösen gyakoroljuk a dalokat, ütemről ütemre haladunk és tisztogatjuk a hangokat – mondta Szatmári Zsolt, majd hozzátette, hogy ez a munka mindenki számára eléggé nagy türelmet igényel, viszont e nélkül nem működik.

A tábort követően a zenekar idén is koncertsorozatra indul – mondta Nyers Alex a Nemzeti Ifjúsági Zenekar egyik karmestere, az országosan ismert és kedvelt hivatásos fúvószenekar, a Pénzügyőr Zenekar karmestere. Elsőként Lekiteleken, a Népfőiskolán mutatják be a táborban gyakorolt darabokat, majd Szegeden a belvárosi moziban, végül pedig Csillebércen ad koncertet a NIF. A zenekar működésének alapjait a Végtelen Út Alapítvány teremti meg.

Nyers Alex elmondása szerint a NIF-be a zenét magas szinten művelő diákok jelentkezését folyamatosan várják, hiszen mindig örülnek az új tagoknak. Viszont a zenekar nagy része már egy összeszokott csapatot alkot, akik szívesen vesznek részt minden nyáron a Kárpátmedencei zenekar munkájában.

Az idei koncerteken Gioacchino Rossini A Sevillai Borbély-Nyitánya, Kodály Zoltán Kállai kettőse, valamint Liszt Ferenc Magyar rapszódiája hangzik el.

Meglepetésként a NIF indulót is bemutatják, amelyet a zenekar koncertmestere írt a tavalyi évben. Sőt, a tervek szerint egy másik zenekari tag által írt darab ősbemutatójára is sor kerül – tájékozatott Schwartz József karnagy.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Augusztus >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink