2021. június 17. csütörtök Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Torockó-Aranyosszék Kollégium

2017. május 27-én, a bágyoni művelődési központban került sor a Torockó-Aranyosszék Kollégium záró rendezvényére, ahol a kutatók beszámolói mellett bemutatták a kollégium munkáját összegző kiadványt is.
Emellett a zárórendezvényen került sor a kutatás során készült felvételekből összeállított fotókiállítás bemutatására is. Az eseményre Torockó és az Aranyos vidék 16 településéről érkeztek vendégek, közel 250 fő.

A Torockó-Aranyosszék Értékfeltáró Kollégium munkáját a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. támogatta.

A rendezvényen részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, dr. Keszeg Vilmos a Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzora, néprajzkutató, Marginean János Várfalva község polgármestere, Dimény József, a Kolos–Tordai Unitárius Egyház esperese.

A rendezvényen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tartott előadást, melyben összefoglalta a Kárpát-medencei értékfeltáró kollégiumok eddigi eredményeit. A kollégium munkáját Keszeg Vilmos, a kollégium szakmai vezetője összegezte.

Bálint Róbert Zoltán, mészkői lelkész moderálta a zárórendezvényt, amelynek során a kutatást végző hallgatók számot adtak az eredményekről és képes beszámolók által mutatták be a feltárt értékeket.

A vetített képes előadásokat követően dr. Keszeg Vilmos bemutatta a kutatás eredményeit összegző könyvet. A kiadványból minden kutató és a kutatásban résztvevő hazavihetett egy példányt.

A rendezvény zárszavában Lezsák Sándor megköszönte a mintegy 40 fiatal kutató munkáját, a kutatásban résztvevő emberek segítségét, vendégszeretetét.

Bejelentette, hogy a munka folytatódik tovább, immár magyarországi térségekben is vannak értékfeltáró kollégiumok, így például Kisvárda, Kunság és Vasvár környékén. A külhoni értékfeltáró munka is folytatódik ősszel Felső-Bodrogköz és Gyergyó magyarok lakta vidékén.

A rendezvény után svédasztal várta a jelenlévőket, valamint mindenki megtekinthette azt a fotókiállítást is, amely a feltárt értékekről szólt.

A rendezvényen közreműködött a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport.

Sütőné Gulyás Éva
Torockó-Aranyosszék Kollégium
technikai vezető


További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban