2020. október 26. hétfő Dömötör, Amanda, Armand napja van. Holnap Szabina, Szabrina napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kösöntyű Néptánccsoport

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” – Tamási Áron. Otthon az, amelynek ismerjük múltját és építjük jelenét. Otthonosan mozgunk benne és folyamatosan óvjuk és ápoljuk hagyományait.Az Erdélybe utazó 7. osztályos tanulók Kalotaszeg, Kolozsvár, Kalotaszeg, Nagyszalonta, Torockó és Vajdahunyad történelmi múltjáról, néphagyományairól, legendáiról, a székely észjárásról és népművészetének gazdag szín és motívum világáról hallgattak érdeklődést felkeltő előadást a lakiteleki általános iskolában.

Lezsák Sándorné a Kösöntyű néptánccsoport alapítója és vezetője, egykoron az általános iskola tanulója, majd tanára évszázadokon átívelő, jelent formáló csillagösvényeken járva szemléltette, hogyan is jutottunk mi magyarok a mesés keletről a Kárpát-medencébe.

A történelmi hagyományai és sajátos kultúrája miatt önállónak tekinthető Erdély területén élő székelyek ma is ápolják hagyományaikat. Őrzik őseik teremtette értékeiket, melyek szájról szájra terjedve szövődtek legendákká, s mára már összegyűjtve így élnek tovább.

A nyugati nők figyelmét már évszázadokkal ezelőtt felkeltették a keleti ékszerek, selymek szépsége. Szívesen hordták és hordják ma is. Nem kevesebb figyelmet von magára még ma is az, hogyan is öltözött egy kalotaszegi, leány az ünnepnapokon, táncmulatságokon

Lezsák Sándorné saját népviseleti gyűjteményének ruhatárából válogatta össze és hozta el bemutatni a százévesnél is régebbi viseleteket.

A leányok érdeklődve, izgalomtól kipirult arccal (a fiúk nagy örömére) öltötték fel az évszázados múltat megidéző gazdagon hímzett szoknyákat, kötőket, bosszantókat, blúzokat és főkötőket.

Lezsák Sándorné a viseletek bemutatását követően mesélt a Népfőiskola határon túli értékfeltáró munkájáról is. Kiemelten a most zajló Torockó- Aranyosszék Értékfeltáró Kollégium munkájáról, amelyről egy kis filmbejátszás keretében nyújtott bepillantást a gyermekek arról, hogyan is történik egy-egy országrész, egy tájegység értékeinek feltárása.

Ezt követően folytatták az erdélyi képzeletbeli körutazást, melyben iránytűt nyújtottak a könyvek (Kriza János, Orbán Balázs stb.) és elidőztek egy kicsit Vajdahunyadon, Kolozsváron, Torockón, a Házsongárdi temetőben és Déván, a Szent Ferenc Alapítványnál.

Az erdélyi történelmi múlt, a hagyományok,  megelevenítése életre hívta mindazt a lelkesedést a gyermekekben, amely kellő erőt ad további felfedezéseikhez az  erdélyi útjuk, vagy éppen a könyvek.

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban